Hu bevestigt prioriteit waterwerken

China wil tegen 2020 een alomvattend  watersysteem hebben dat het land beschermt tegen droogten en overstromingen.  Hu Jintao heeft bevestigd dat waterprojecten met irrigatie en waterbeheersing prioritair worden.

reparatie waterpompstation nabij Wuhan


China kende dit jaar eerst een grote droogte vooraleer stormvloeden en overstromingen toesloegen. President en partijleider Hu Jintao heeft op een tweedaagse conferentie, bijgewoond door de 9 leden van het permanent comitée van het Polibureau, verklaard dat de opbouw van een efficiënt waterbeheersingssysteem prioritair is. In januari had het Centraal Comitée en de regering reeds gedecreteerd dat 10 % van de overheidsinkomens uit grondverkopen moet besteed worden aan waterbeheersingsprojecten. Ondertussen hebben de meeste provincies hun plannen terzake uitgewerkt. Ook werd beloofd de komende 10 jaren 4000 miljard yuan te zullen spenderen aan waterhuishouding.
Hu Jintao deed op de eerste partijtop over het waterprobleem een oproep om in rurale gebieden de irrigatie en de waterbeheersing zowel tegen droogte als overstromingen te vebreteren. Hij benadrukte ook het belang van zuinig met water om te springen, het uitbouwen van een milieuvriendelijk systeem, het versterken van het waterbeheer en het gebruik van nieuwe technologie. NGO’s verwelkomen de nieuwe koers en zeggen dat  het waterprobleem eindelijk ernstig  wordt genomen. Toch waarschuwen ze ook voor problemen door het bouwen van teveel waterkrachtcentrales.
Het twaalfde vijfjarenplan voorziet het verbeteren van het beheer van 5000 kleine en middelgrote rivieren en ook het versterken van 41.000 kleine reservoirs met een capaciteit van meer dan 100.000 m³. Het totale waterverbruik van China zou tot 670 miljard m³ moeten beperkt blijven.
(Bron SCMP)
Lees ook achtergrondartikel “Hoe troebel is China’s waterstaat”

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *