De digitale stand van zaken 22

Kort ICT-nieuws

De toestelplannen van Huawei
Telecomproducent Huawei heeft zijn eerste smartphone voorgesteld die gebaseerd is op cloud computing. Deze laten toe om applicaties te downloaden zonder over veel stockageruimte te beschikken. Het is duidelijk de bedoeling om marktaandeel af te snoepen van Apple en Samsung en Huawei wil zelfs binnen de top drie wereldwijd komen te staan. De toestellen die Huawei tijdens het eerste semester verkocht kenden een sterke groei, maar voordien kwam het meeste van het 28 miljard $ inkomen van diensten en apparatuur voor operatoren. Momenteel draagt de afdeling toestellen 17 % bij van Huawei’s inkomen. In juni werd de Mediapad voorgesteld -een 7 inch Android tablet computer- en dit jaar komt er nog één bij van 10 inch. Een goede week geleden stelde Alibaba ook een smartphone voor gebaseerd op cloud-computing.  Huawei maakte ook veel reclame tijdens de match van de Italiaanse Supercoppa die in Peking werd gespeeld. In China plant Huawei 10 supergrote winkels en 4000 gewone. Tijdens H1 werden in China 5 miljoen smartphones verkocht en gehoopt wordt op 7 miljoen tijdens H2. Dit jaar zouden 20 miljoen toestellen in het buitenland verkocht worden.
Dell lanceert goedkope tablet enkel in China
Dell heeft een goedkope tablet op de markt gebracht die enkel voor China bedoeld is. Het toestel kost 3000 yuan (=325 €). Dell is Acer voorbij geschoten als grootste PC-verkoper en dit wordt toegeschreven aan de verkoop in China die Dells tweede markt is na de VS. Volgens DisplaySearch zal het aandeel van China in de PC-markt toenemen van 15 % in 2008 tot 23 % in 2017. De nieuwe Dell-telg de Dell Streak 10 Pro gebruikt de laatste versie van Android, heeft Wifi en heeft een reeks Chinese applicaties als Weibo en QQ. Dell bouwt momenteel een groot centrum uit te Chengdu in West-China dat al 3000 personeelsleden zou tellen tegen het jaareinde en is voorts in onderhandeling met telecom-operatoren om cloud-diensten aan te bieden. Jaarlijks spendeert Dell in China voor 25 miljard $ aan pre-commerciële inkoop.
Sohu wil voorbij Google
Het portaal Sohu wil Google voorbijsteken in de Chinese zoekmarkt. Voorzitter Charles Zhang wil dat zijn zoektak Sogou tegen volgend jaar uit het rood komt en Google voorbijsteekt als tweede grootste zoekmachine. Sogou werd pas vorig jaar afgesplitst van Sohu maar kende een denderend tweede kwartaal. Voor het derde kwartaal wordt een inkomen van 16 miljoen $ verwacht, maar voorlopig wordt per kwartaal 3 miljoen $ verlies geleden. Google heeft nauwelijks nog 18,9 % marktaandeel; Sogu had amper 2,4 % het voorbije kwartaal. Zhang wil een beursnotering om de ontwikkeling van Sohu te bevorderen. Sohu’s netto inkomen ging echter met 37 % vooruit tijdens het tweede kwartaal.
Ook Tudou wil op beurs
Volgens International Financing Review wil online videosite Tudou 180 miljoen $ vergaren op de Nasdaq. Dit is de helft meer dan tijdens de eerste poging die afgeblazen werd wegens onenigheid tussen stichter Gary Wang en zijn ex-vrouw. Tudou’ s tweede plaats in de online video staat wat onder druk. Tudou heeft in 5 financieringsrondes 135 miljoen $ bijeen verzameld maar verloor van 2008 tot nu 500 miljoen yuan. De online videodiensten moeten veel betalen aan auteursrechten en bandbreedte en het is scharrelen om geldmiddelen te vinden. Marktleider Youku die 22% marktaandeel bezit, maakte al een succesvolle beursgang. Tudou volgt op de tweede plaats met 16,8 % gevolgd door Sohu met 13,6 %
“Baidu koopt E-book handelaar op”
China’s grootste zoekmachine Baidu heeft 40 % opgekocht van de e-book verkoper Fanshu.com. Het gaat om nieuws waar de betrokkenen geen commentaar willen op geven, misschien omdat de financiële deal nog niet rond is. Feit is dat Fanshu een grotere partner nodig heeft enerzijds en dat het voor Baidu ook goed is over een basis te beschikken waarvan de boekinhoud vergund is. Fanshu dateert maar uit 2009 en is voor 60% in handen van Shanghai Founder Digital Publishing Technology en voor 40 % door Zhongsou Online Software Co Ltd. Tijdens het eerste kwartaal verloor Fanshu 11 miljoen yuan.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *