De Digitale stand van zaken 26

Kort ICT-nieuws

929 miljoen GSM-gebruikers
China heeft volgens de laatste telling 929 miljoen GSM-gebruikers aldus het ministerie. China Mobile kreeg er de eerste 7 maand 70 miljoen bij. Er waren echter 5 miljoen minder gebruikers van vaste telefonie. Het aantal abonnementen op 3G klom eind juli tot 87 miljoen. De gehele telecomsector was goed voor een omzet van 559 miljard yuan, een verhoging met 10 % vergeleken met het jaar voordien.
Nokia dankt 170 personeelsleden af
In Japan heeft Nokia al de volledige aftocht geblazen en in China worden 170 personeelsleden afgedankt met nauwelijks 10 dagen vooropzeg. De wet schrijft minstens een vooropzeg van 30 dagen voor. Ook moeten personeel/vakbond en de superviserende administratie op de hoogte gebracht worden. Naar verluidt zou het ook gaan zoals in Denemarken, VS en VK om Symbian-eenheden. De betrokkenen wordt de keuze geboden: ofwel de beëindiging van hun contract ofwel een transfer naar softwarefirma Accenture. Nokia beweert dat het geen afdankingen betreft om economische redenen maar een strategische herstructurering die wettelijk verloopt.
Ook Baidu denkt aan eigen OS
Baidu heeft een eerste stap gezet naar het lanceren van een eigen exploitatiesysteem. Het zoekbedrijf kondigde het software platform “Baidu Yi” aan dat gebruikers toelaat te zoeken via de GSM. Momenteel is deze wel gebaseerd op Googles Android systeem maar volgens vicevoorzitter Wang Jing komt er later misschien een eigen OS. Baidu zou ook Gigabytes on the cloud toekennen. Momenteel wordt nog met alle mogelijke geïnteresseerden gepraat om een brede alliantie te vormen die het platform ondersteunt. Baidu is met 70 % dominant op de Pc’s maar op de Gsm’s heeft het “maar” 35 % marktaandeel. Van de 485 internet surfers gebruiken echter 318 miljoen hun telefoon. . Bron: Bloomberg News
Tablets zonder naam fleuren op
Sinds het uitbrengen van de iPad doen de witte-merken tabletten het vrij goed. Shenzhen Easydy Electronic Technology Co maakte voor het uitbrengen van de iPad netbooks die het nadien van functies voorzag zoals die in de iPad aanwezig zijn. Anderen zoals Beijing ErenEben Information Technology springen ook op de trein maar de meeste producenten van deze witte merken tabletten bevinden zich wel in Shenzhen: de stad telt er een honderdtal. Ze gebruiken meestal Android als OS. Het verschepen van deze witte merken groeide van 567.000 eenheden tijdens het laatste kwartaal van 2010 naar 1,9 miljoen tijdens het eerste kwartaal dit jaar. China is de grootste afnemer met 44 % van de merkloze producten. Deze gebruiken meestal wel een verouderde schermtechnologie, maar voor migranten of studenten maakt dit minder uit als de prijs maar lager is. Bovendien zijn deze tabletten compatibel met diverse gratis toepassingen. Van november tot juli lanceerde Yuandao 8 verschillende modellen waarvan de prijs varieert van 199 yuan tot 1999 yuan. Meestal kosten ze de helft van een iPad. Het aantal buitenlandse bestellingen dat Easydy ontving was in augustus 15.000, tien maal het aantal van 18 maanden geleden. Vooral in het Midden-Oosten en in Afrika zijn deze witte merken gegeerd wegens de lage prijs. Ze kunnen wel 80 % van de functies uitvoeren van een iPad  (Bron: China Daily)
HP preciseert strategie
HP’s nieuw aangestelde baas Todd Bradley van HP’s Personal Systems Group (met PCs en ook het WebOS) heeft in zijn eerste buitenlandse reis in China komen uitleggen wat de nieuwe strategie inhoudt. Hij vindt dat de “spin-off” van de afdeling PCs de werking van HP ten goede zal komen. De groep Personel Systems is met een verkoop van 40 miljard goed voor een derde van HP’s inkomen. Bradley deed eerst China aan omdat de verkoop er al groter is dan deze in de VS. In de BRICS-landen gaan de zaken er met 12 % op vooruit. De beslissing tot spin-off laat toe HP zich te concentreren op cloud- en datadiensten en te focussen op workstations en ultradunne laptops. Hij beloofde meer investeringen voor de laptop-producerende vestiging in Chongqing. In tegenstelling tot zijn baas Apotheker zei hij dat ook nog verder zou worden geïnvesteerd in het WebOS-systeem. Wordt vervolgd.
Sina neemt participatie in Tudou
De derde meest populaire website Sina heeft 66 miljoen $ betaald voor een part in Tudou, de online videosite. Nu heeft Sina 9,05 van Tudous aandelen. Sina had voordien al een minderheidsaandeel gekocht in online kledinghandel Mecox Lane. Tudou zal de gelden besteden aan het verbeteren van de dienstverlening want moet het met 14 % afleggen tegen Youku, dat opklom tot 23 % van de markt.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *