De digitale stand van zaken 28

Kort ICT-nieuws

Shenzhen hoofdstad van de GSMs
-In een vorige aflevering hadden we het over de witte producten qua Gsm’s. Uiteraard zijn er ook de merk Gsm’s die twee categorieën omvatten de “original design manufacturers” en de “original equipment manufacturer” partners. Volgens algemeen secretaris Sun Wenping van de Shenzhen Mobile Communications Association worden jaarlijks 1 miljard Gsm’s vervaardigd in Shenzhen en omgeving van de 1,7 miljard die in de wereld geproduceerd worden. Zijn vereniging telt 1100 leden. Naar zijn zeggen telt Shenzhen 6000 firma’s die Gsm’s, laders, batterijen en ander toebehoren vervaardigen. Er zijn 3000 zuivere Gsm-producenten waarvan de top 50 elk jaar 5 miljard yuan omzet halen. Het gaat om een nijverheidstak goed voor een zakencijfer van 380 miljard yuan vorig jaar en die één miljoen personen te werk stelt, aldus nog Sun.  De binnenlandse vraag naar Gsm’s bedraagt jaarlijks 300 tot 400 miljoen, de rest wordt geëxporteerd, bijvoorbeeld naar Indië. In China wordt om het jaar van GSM gewisseld, terwijl dit anderhalf jaar bedraagt in de VS of EU. Ook de snelheid van het vervaardigen is merkwaardig: het produceren van een nieuw model van het idee tot het op de markt brengen neemt nauwelijks 25 dagen in beslag in Shenzhen. (China Daily)
Inkomen zoekmachines in Q2: +62 %
Het inkomen van de zoekmachinemarkt bedroeg tijdens het tweede kwartaal 4,32 miljard yuan en dit is 33 % meer dan het vorige kwartaal en 62 % meer op jaarbasis aldus cijfers van Analysys International. Baidu blijft de grootste met 75,9 % van de markt, terwijl Google verder zakt tot 18,9%. Kleinere lokale zoekmachines boeken ook vooruitgang. Google heeft overigens de nieuwe groepskoop-dienst “Shihui” toegevoegd aan haar Chinese site. Het gaat om kortingen die 100 partner sites aanbieden en deze gaan van China’s Groupon-site tot en met de concurrenten Lashou, Manzuo en Tuanbaowang. Het inkomen van 37 andere beursgenoteerde Internetfirmas ging tijdens het tweede kwartaal  met 38 % vooruit, de  nettowinst met 34,6%. Vooral het inkomen van de online-videodiensten maakte een reuzesprong met plus 118 % op jaarbasis.


Jack Ma spreekt op AliFeest
Grote baas Jack Ma van de groep Alibaba heeft op het jaarlijks Alifeest verteld dat hij het gezamenlijk zakencijfer van Taobao Marketplace en Taobao Mall wil opdrijven van 62 miljard $ vorig jaar tot 157 miljard dit jaar. Hij hoopt met de startende shopping-zoekmachine eTao marktaandeel van Google te veroveren. Hij haalde ook uit naar de staatsbanken wegens hun povere dienstverlening. Hij zei als zij niet veranderen, zullen wij hen veranderen. Alibaba doet ook inspanningen om VS-klanten rechtstreeks te bereiken. (Wall Street Journal)
Twitter nu in het Chinees
Twitter heeft het Chinees toegevoegd aan zijn talenpallet en gezien het in China verboden is, beoogt het daarmee de 35 miljoen Chinezen die in het buitenland leven. 3 andere talen werden tezelfdertijd gelanceerd: het Hindi, Maleis en het Tagalog. De nieuwe dienst zal zowel in de vereenvoudigde karakters als de traditionele beschikbaar zijn. In China heeft Tencent 175 miljoen actieve gebruikers, Sina 65 miljoen en Sohu 65 miljoen bloggers. Slechts 1,4 miljoen vastelanders slagen er via een omweg in op Twitter in te loggen. Een twitteraar brengt jaarlijks 1,75 $ op. Pekings partijleider Liu Qi bracht onlangs een bezoek aan Sina. Hij zei dat Sina, Weibo en andere snellere uitdagingen stellen dan verwacht. Ook CPC-propagandaverantwoordelijke Li Changchun bracht bezoeken onder meer aan Baidu en riep op om steeds het socialisme na te streven.
China investeert 154 miljard $ in Cloud-computing
Volgens de Asia Cloud Computing Association is China van plan om in totaal 154 miljard $ te gaan investeren in Cloud computercentra. Een grote groep providers zette data centra op in Hong Kong waardoor deze uitgroeit als de data hub in Noord-Azië. Bron CIO Asia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.