Op een groen blaadje 49

-Kort milieunieuws-

Regering financiert 226 sleutelprojecten in Tibet
–De regering zal tussen 2011 en 2015  330 miljard yuan investeren in 226 sleutelprojecten in Tibet, aldus vicevoorzitter Hao Peng van de Tibetaanse regering.  De helft van het bedrag gaat naar infrastructuur, onder meer de treinlijn van Lhasa naar Xigaze. Andere projecten zijn autowegen naar omliggende gebieden en de  Zangmu waterkrachtcentrale. 33 % van de investeringen zal worden gebruikt voor de economische en sociale groei: huizen, irrigatie, kraantjeswater, elektriciteit en gas. Ook de gezondheidszorg en de sociale dienst verlening voor ruralen zullen gelden ontvangen. 6 % gaat naar eigen nijverheden, waaronder toerisme, mijnbouw, landbouw en teelten. 5 % wordt gespendeerd aan milieu zoals voor de bescherming van natuurgebieden en weiden, vermindering van erosie en waterzuivering in de steden.
Tibets eerste LNG station af
Het eerste station met vloeibaar aardgas (Liquified Natural Gas) begon zijn werking in Tibet, aldus uitbater PetroChina. Het gasstation in West-Lhasa heeft een capaciteit van 15.000 m² en kan 150 bussen en400 taxis’s bevoorraden. Wat nu af is betreft de eerste fase van een project dat aardgas aanvoert uit Qinghai en 119 miljoen kost. De tweede fase die in november zal af zijn, omvat een terminal die dagelijks 1560 m³ gas ontvangt en twee gasstations. In Tibets landelijke gebieden wordt nog voor 70 % brandhout gebruikt als energie en Lhasa is hoofdzakelijk aangewezen op LPG (liquefied petroleum gas).  LNG stoot 85 % minder schadelijke stoffen uit dan LPG.
Metro rijdt in Xian

Noord-Zuid lijn af


Sinds vrijdag rijdt de metro in Xian die de hoofdstad was tijdens 13 dynastieën en een tijdspanne van 1100 jaren. De stad bevat dus veel archeologisch erfgoed en de metro werd zo ontwerpen om zo veel mogelijk historische sites te vermijden. Het metroplan werd eerst in 2006 goedgekeurd door het Nationaal Comité ter bescherming van het erfgoed vooraleer de Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie haar zegen gaf.   De tunnels kwamen 12 meter onder de grond, terwijl het cultureel erfgoed zich meestal op een diepte van 8 meter bevindt. De historische Klok- en Trommeltoren wordt 15 meter ontweken en ook maakt de metro een bocht rond de oude stadswallen. Er werden zelfs ondergrondse stalen platen ingevoegd om de culturele overblijfselen de metrotrillingen te besparen. Tijdens de aanleg werd 26 miljoen gespendeerd aan archeologische opgravingen. Er bevinden zich 21 stations langs de metrolijn van 26 km en tijdens de aanleg hebben archeologen 150 oude graven blootgelegd met 200 culturele voorwerpen. Tegen 2020 staan nog voor 251 km metro op de lijst van de planners.
Dorpsprotest tegen vervuiling zonnepanelen
500 bewoners van de stad Haining in Zhejiang hebben geprotesteerd tegen vervuiling veroorzaakt door het bedrijf Jinko Solar dat zonnepanelen vervaardigt. Het betreft een filiaal van de in New York beursgenoteerde holding.  Sommige protesteerders raakten binnen in het bedrijf en kantelden 8 bedrijfswagens en vernielden burelen. Naar verluidt werd elke nacht van donderdag tot nu geprotesteerd. Tientallen politieagenten werden ter plaatse gestuurd.  Het bestuur van Haining heeft het bedrijf gevraagd de productie te stoppen. Het bedrijf zou niet enkel afvalwater in een rivier lozen, maar ook de lucht vervuilen door 20 schoorstenen. Een basisschool en peutertuin bevinden zich op minder dan één km van de fabriek.  Veel vis stierf nadat de fabriek haar afvalwater loosde in de rivier. De bewoners vragen dat het bedrijf verhuist. (China Daily)
Shenzhen plant grootste huisvuil-verbrandingsoven
Omdat dumpplaatsen niet langer de almaar groter wordende afvalberg kunnen slikken plant Shenzhen een verbrandingsoven die dagelijks 5000 ton afval kan verwerken. De stad brengt jaarlijks 5 miljoen ton huisafval voort. Volgens viceburgemeester Lu Ruifeng is de delicaatste vraag de plaats waar de oven komt.  Volgens het Nanfang dagblad wil Shenzhen tegen 2015 3 verbrandingsoven bouwen die 80 % van het afval zouden verwerken. Milieuverenigingen uit Hong Kong waar ook een verbrandingsoven gepland wordt van 3000 ton bezuiden het eiland Lantau, voelen zich weinig opgezet met al dit verbrandingsgeweld.  (Bron  SCMP) Zie ook Dialogue
Trangu-klooster wordt gerenoveerd
Tijdens de aardbeving te Yushu in de provincie Qinghai, had ook het 750 jaar oud Trangu-klooster het hard te verduren. Naast de grootste hall en deze van de geschriften bleef er behalve ruïnes en puin weinig over. Trangu is echter één van de 3 grote boeddhistische kloosters in de regio. De regering heeft 4 miljoen yuan geïnvesteerd om wat kan bewaard worden, voor de komende generaties veilig te stellen. Het klooster zamelt ook fondsen in om van de site een herdenkingsplaats te maken. De heropbouw is nu in volle gang en de monniken zouden voor de winter in het nieuwe gebouw hun intrek kunnen nemen. Tijdens de aardbeving werden 87 kloosters getroffen en de regering spendeert 990 miljoen voor de renovatie, maar het behoud van de Trangu-ruïnes biedt hen de meeste uitdagingen: de fragiele structuur was gebouwd uit een mengsel van cement, aarde en stro.
Gestresseerden kweken groenten
Almaar meer stedelijken verlaten tijdens de weekends het gestresseerd stadsleven om op de boerenbuiten organische groenten te gaan kweken. Manager Li Xiaohui heeft tegen 40.000 $ een stuk grond gehuurd voor 50 jaar en hij kweekt er komkommers, bonen, watermeloenen en aubergines op. Geheel de familie besteedt het weekend aan wieden, water geven en het verzorgen van fruit en groenten. Een buurman is een financieel deskundige en garandeert dat al het werk op het land hem een diepe nachtrust bezorgt. De trend is ook een reactie op het probleem van de voedselveiligheid. Er worden geen pesticiden gebruikt en de producten zijn voor eigen gebruik. In elk geval beter dan deze uit de supermarkt, zegt mevr. Li. Hun weekendpassie laat ook zien zien hoe hard de boeren moeten werken voor het weinige dat groenten kosten.   Bron channelnewsasia.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *