De Digitale stand van zaken 29

-Kort ICT-nieuws uit China-

Eén portaal en infokiosken voor sociale diensten
-300 miljoen Chinezen zullen binnenkort gebruik kunnen maken van één portaal en infokiosken in scholen, gezondheidscentra, banken en winkels waarbij ze enkel hun SIS-kaart moeten invoeren om te kunnen genieten van diverse diensten. Het cloud computing initiatief werd al uitgetest in de provincie Fujian door de firma Yi Lian Zhong Information Technology en deze heeft op haar beurt IBM onder de hand genomen voor een verdere verspreiding in 7 andere provincies. IBM zal mainframes gebruiken op basis van Linux die makkelijk piekmomenten aankunnen. China is van haar kant diverse netwerken van ondernemingen, medische- en sociale diensten en administraties aan het integreren in één netwerk en portaal. Bedoeling is dus dat met invoering van de sociale zekerheidskaart allerhande inlichtingen kunnen opgevraagd tot en met job info, afspraken bij de medische dienst kunnen vastgelegd, toelagen kunnen worden aangevraagd en ook kan betaald via de banken. De kiosken komen bij wijk- en gezondheidscentra, ziekenhuizen en banken. Een datum van het uitrollen werd niet genoemd.
Tencent lanceert e-commerce hub
Internetgigant Tencent die groot werd door haar chatdienst met 700 miljoen leden zal volgende maand een platform voor e-commerce lanceren die populaire sociale netwerken integreert met online shoppen. Online verkopers zullen uitgenodigd worden hun winkel op het platform dat QQ Buy heet, te plaatsen. Bedoeling is de kloof te dichten met Alibaba die domineert in e-business. Tencent heeft al een C2C-dienst Paipai en de B2C QQMall, maar beiden liggen ver achter op Alibaba’s platforms. Het nieuwe platform hoopt door de integratie van diverse kanalen de concurrentie te vlug af te zijn. Echter alle internetgiganten in China diversifiëren. (bron FT)
Taobao reikt hand uit naar concurrenten
Alibaba’s webwinkel Taobao verklaarde deze week te willen samenwerken met 38 concurrerende webwinkels die uitgenodigd worden om op Taobaos platform hun virtuele winkel te openen. Het gaat dus om een strategische wending van concurrentie naar samenwerking met sites als 360buy.com en Yihaodian. Volgens Taobao-voorzitter Daniel Zhang is hij zelfs bereid Dangdang te hosten. Alibaba splitste in juni Taobao in 3 delen: Taobao marketplace, de originele verbruikers naar verbruikers verkoopsplaats, eTao de e-commerce zoekmachine en tenslotte Taobao Mall die zelf niet verkoopt maar waar online-verkopers terecht kunnen voor hun producten. Nog deze week werd bekend dat DST Global Solutions en Silver Lake LLP beslist hebben om samen 1,6 miljard $ te zullen investeren in de Alibaba holding die zo 32 miljard $ waard wordt. DST is een technologisch fonds dat geleid wordt door de Russische biljonair Yuri Milner en Silver Lake verkocht haar aandelen in Skype aan Microsoft. Silver Lake wil ook een bod doen op Yahoo‘s aandeel in Alibaba.
Google “We doen het goed”.
Googles Azië-voorzitter Daniel Allegre vindt dat zijn werking op het continent gesmeerd loopt. De zoekgigant verhoogt zijn investeringen in China en ziet nieuwe reclamemogelijkheden en vooral de snelle opgang van Googles OS voor smartphones Android. Volgens marktonderzoek firma Canalys is de snelle opgang onder meer toe te schrijven aan het feit dat bedrijven als Huawei, ZTE, Samsung, HTC e.a. Android-GSMs op de markt brachten. Globaal zou Android gedurende het tweede kwartaal een marktaandeel hebben van 48 %, waar dit het kwartaal voordien 33 % bedroeg. Google raamt dat elke dag wereldwijd 550.000 Gsm’s worden geactiveerd met Android. Volgens Allegre blijven Chinese exporteurs sterk adverteren op Google. Toch leidt Baidu volgens iResearch in China qua inkomsten uit internetzoeken en dit met 77 % marktaandeel tegenover 20 % voor Google.
HP: Whitman zet lijn Apotheker door
HP-baas Apotheker werd na nauwelijks 11 maand dienst vervangen door de 55-jarige Meg Whitman die eBay groot gemaakt heeft. Apotheker moest de winstcijfers drie maal naeen naar beneden bijstellen en ook de waarde van het HP-aandeel halveerde quasi tijdens zijn periode. Nieuwe CEO Whitman heeft echter al volgens Bloomberg verklaard dat ze de lijn van Apotheker zal doorzetten: dit komt neer om de UK softwareproducent Autonomy op te kopen voor 10 miljard $ en ook na te gaan of de afdeling personal-computers – goed is voor een vierde van de verkoop- kan worden afgesplitst met daarna een snelle beslissing. Whitman is pas sinds januari bij HP na een mislukte gooi naar het gouverneurschap van Californië. Nu staat ze aan het hoofd van HP dat 14 maal zo veel verkoopt als eBay. Volgens Bloombergs aangehaalde analisten zou HP de vooropgestelde verkoopcijfers van 32 miljard kunnen halen tijdens het vierde kwartaal. Apotheker vertrekt met 7,2 miljoen $ ontslagvergoeding.
Apple opent grootste winkel in Shanghai
Apple heeft haar grootste winkel in Azie geopend in Shanghai. Het betreft de vijfde echte Applewinkel in China en de derde in Shanghai. De eerste bevind zich te Pudong; de tweede kwam in de Huaihaistraat en de derde komt nu in de Nanjing Lu-winkelstraat. 300 personen werken in het complex waar twee verdiepingen dienen om uit te stallen alsook vorming en de twee andere voor het versturen en burelen. Ook in Hong Kong opende Apple een winkel. Van Apples meest verkochte product in China de iPhone, gingen er volgens Gartner gedurende het tweede kwartaal 2 miljoen de duur uit terwijl dit vorig jaar maar 300.000 bedroeg. Niet te verwonderen dus dat Apple nog naar locaties zoekt.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *