De digitale stand van zaken 32

-Kort ICT nieuws-

Apple onder milieuvuur
–De onderneming Catcher Technology te Suzhou werd gesloten en dit breidt zich nu uit naar andere vestigingen in de Apple-keten. Het gaat om milieuredenen die aangekaart werden door milieu-NGOs.  De Taiyuan-fabriek van Foxconn; éen die toebehoort aan Wintek en een touch-screenproducent  uit TPK-holdings moesten de productie staken, hoewel de directies dit ontkennen. Volgens het Nanfang-dagblad hebben 5 Ngo’s een tweede rapport uitgegeven over vervuilingsproblemen door Apple-producenten, na een eerste rapport eerder dit jaar. De auteurs willen naar de VS trekken om met Apple te discussiëren. Het rapport gaat over 27 Apple-toeleveraars. Vele blijken het met de milieuwetgeving niet nauw te nemen. Van de 129 gerelateerde bedrijven zijn er 88 die gevaarlijke chemicaliën niet op de passende manier behandelen. 41 halen gevaarlijk afval niet op of herbehandelen het niet; 37 falen bij de kontrole van uitlaatgassen  10 hebben problemen met afvalwater en 63 hebben niet de nodige toelatingen.
Convergentie 3 netwerken
Momenteel wordt in 12 steden het testproces afgerond voor de convergentie tussen de 3 netwerken: internet, TV en telecom. De regering heeft 3 teams uitgestuurd naar de 12 teststeden en deze maken nu hun beoordelingsrapport op. Deze testfase is de eerste van 4 fases die tot een natiewijde toepassing moeten leiden tegen 2015. Na de beoordeling van de testfase wordt nu een tweede lijst van teststeden opgemaakt en tijdens de tweede fase wordt het testen uitgebreid naar een groter gebied; nadien zullen eerste plannen worden opgesteld voor een natiewijde ontplooing tegen eind volgend jaar. De regering probeert de kerk in het midden te houden in het getouwtrek tussen telecom-operatoren en de netwerken voor kabel-tv. Vooral de provinciale hoofdsteden zijn ideale testsites omdat ze zowel goed ontwikkelde telecom-als kabeldistributienetwerken hebben. De convergentie zal toelaten dat een nieuwe markt ontstaat van 1600 miljard yuan.
Wie is BUCD?
Wie zit achter de Belgische firma BUCD die meedingt naar een 4G-licentie. Volgens Datanews onderhandelt BUCD met de Belgische Belgische VoIP-leverancier (Voice over Internet Protocol) 3Starsnet en met de Chinese infrastructuurleverancier Datang Telecom over de uitbouw van een 4G-netwerk in ons land. Volgens  BUCD-partner Filip Buerms heeft  3Starsnet een testlicentie voor 4G bemachtigd bij het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) en voert het nu tests uit met de technologie van Datang. Hij benadrukt nog dat het aankopen van de 4G-licentie op de veiling op de eerste plaats komt. Daarvoor zou BUCD wel al een partner gevonden hebben in Hongkong, maar hij wil enkel onthullen dat het over een financiële partner of een operator gaat. Volgens Datanews levert Datang de infrastructuur aan China Mobile, wat een toekomstige Chinese speler op de Belgische markt lijkt aan te kondigen. De 4G-technologie maakt mobiel dataverkeer aan tot tien keer hogere snelheden dan 3G mogelijk..De vergunningen worden op 28 november geveild. De andere kandidaten zijn Belgacom (Proximus), KPN (Base), Mobistar en het Canadese Craig Wireless. (belga/sg)
Tencent investeert in Kaixin
Internetgigant Tencent wil voor 100 miljoen $ investeren in China’s oudste social netwerk Kaixin.  Vooral bij zakenlui was Kaixin populair en verspreid. De site kreeg moeilijkheden na het lanceren van Sina’s microblog Weibo die een geweldige opgang maakte. Wel werden sucessen geboekt met populaire spellen als Boederijdieven en Auto parkeren. De 120 miljoen gebruikers van Kaixin leven meestal in eerstelijnssteden terwijl de gebruikers van Tencent zich eerder in tweede-of derdelijnssteden bevinden. Een mogelijke kruisbestuiving met het nodige kapitaal achter zich dus.
Foxconn maakt volgende Kindle Fire
Totnogtoe liet Amazon haar Kindle Fire-tablet bouwen door Quanta Computer maar voor de volgende versie ervan schakelt Amazon over naar Foxconn die ook de vervaardiging heeft in de wacht gesleept van Sony’s tablet S. Dit betekent dat Foxconn straks 80 % van de tablets wereldwijdt produceert naast de iPad2. Foxconn verwacht een groei van 15 à 20 % en wil tegen eind december de iPad vervaardigen in Brazilië.
Li Ka-shing investeert in Waze
De Israëlische start-up firma Waze heeft van Hong Kongs rijkste Li Ka Shing 30 miljoenb $ gekregen voor verbetering van haar navigatietechnologie. De applicatie wordt door 7 miljoen gebruikers in 45 landen en laat toe de kortste weg te vinden en dit gecombineerd met een sociaal netwerk dat de laatste toestand van de wegen en valkuilen beschrijft.
Dell stevig verankerd in Xiamen
Dell koos Xiamen uit als uitvalsbasis wegens het aangenaam klimaat en een logistieke middenpositie tussen de Parelrivierdelta- en de YRDelta, waarbij Taiwan ook niet ver af is. Dell opende de eerste vestiging in 1998 en heeft nu 8000 personeelsleden. Ondertussen werd de productie uit Malesië langzaam verhuist naar China. In 2005 volgde de productie van de 10 miljoenste computer en het jaar nadien werd in Xiamen een tweede vestiging geopend die een verdubbeling van de productie toeliet. Ook worden de in Xiamen vervaardigde PS’c, verscheept naar Japan , Z-Korea, Hong Kong en Taiwan.  Volgend jaar komt in Xiamen nog een 22 verdiepingen tellend dienstencentrum bij. Zoals de concurrenten wil Dell niet enkel uitblinken inzake hardware, maar streeft er ook na naam te vestigen als een globale IT-provider die meer maatwerk aanbiedt ipv gestandaardiseerde producten. China is reeds de tweede markt na de VS. In augustus rolde de 50 miljoenste computer van de band. Deze diensten en sofistikering zullen meer in Xiamen plaatsgrijpen, maar dit doet niets af aan Dells voornemen om ook in West-China te Chengdu een hub te willen.
Siemens bouwt grootste digitale fabriek
Siemens heeft met Chengdu’s High Tech zone een akkoord getekend om er Siemens grootste gedigitaliseerde fabriek en ook haar derde O&O onderzoekscentrum in China te vestigen. Siemens heeft al twee dergelijke centra: in de VS en in Duitsland. Speficiek is dat de fabriek die tegen half 2013 moet af zijn volledig geautomatiseerd is vanaf het ontwerp, over productie, logistiek, tot en met marketing en verkoop. Er zullen PLCs (Programmable Logic Controller) worden vervaardigd

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *