De grote sprong voorwaarts in biotech

De tijd van het eenrichtingsverkeer toen China van Amerikaanse biotech leerde, is voorbij. Momenteel leren de twee landen van elkaar, zij het dat president Trump dit ook moeilijker wil maken. China heeft echter door de grote beschikbaarheid van data een voetje voor om door artificiële intelligentie vroegtijdig kankers op te sporen, zo vertelt een verhaal in Nikkei Asian Review.

Dai Wenyuan verlet op 28 jarige leeftijd zijn werkgever Baidu om zijn eigen firma in kunstmatige intelligentie te stichten. Zijn bedrijf dat 4Paradigm heet, beweert een manier te hebben ontworpen die met 88% zekerheid kan voorspellen dat een patiënt risico loopt op diabetes. Daarvoor heeft 4Paradigm de medische dossiers gebruikt van 170.000 patiënten in het Shanghai Ruijin Hospital. Machine learning werd gebruikt om te voorspellen welke patiënten het meest risico lopen. Volgens Dai heeft China een grote kans om in biotech leider te worden vanwege de grote beschikbaarheid van gegevens. Beijing heeft de farma- en biotechsectoren aangeduid als pijlers voor toekomstige groei.

Sommigen in de VS vrezen al dat China hen zou kunnen overvleugelen in voorspellende geneeskunde, gen bewerking en stamcellenonderzoek. FBI-agent van Biological Countermeasures Unit Edward You vertelde vorig jaar tijdens het Congres ‘het besluit is dat diegene die over de grootste en meest diverse gegevensets over verschillende bevolkingsgroepen beschikt, zal winnen.’ Velen geloven dat de volgende generatie van medische doorbraken zich zal situeren op de grens van wat directeur Kenneth Oye van het Program on Emerging Technologies bij het Massachusetts Institute of Technology de grensstreek noemt tussen IT, biotech, DNA-sequentieanalyse, data, patroonherkenning en genbewerking. .

Steun

Volgens McKinsey konden de Chinese biotech starters in 2017 al 30 miljard dollar ophalen. Tijdens het eerste semester dit jaar werd echter al 32 miljard opgehaald. Op het ogenblik zijn er in China negen studies bezig over genbewerking voor verschillende vormen van kanker waarbij long-, galblaas-, baarmoederhals en prostaat. Volgens clinicaltrials.gov bedraagt het aantal studies in de VS vier. In China doen naast regeringsfondsen ook lokale besturen hun duit in het zakje. Zowel Beijing als Shanghai trekken 10 miljard yuan uit om jonge bedrijven te steunen. Suzhou heeft een zone voor biowetenschappen. Een derde groep waarbij Shenzhen stelt tegenover iedere yuan van privé zijde, één yuan overheidshulp.

Twee richtingen

Veel van het Chinese succes in de biowetenschappen komt door nauwe banden met VS geneesmiddelen groepen. In het verleden was het verlenen van vergunningen een eenrichtingsverkeer, maar nu verlenen firma’s als Wuxi Biologics ook licenties aan Amerikaanse firma’s. Uitwisseling van Intellectuele eigendom gaat nu in beide richtingen.

Het Trump bestuur die dit nogal bedenkelijk vindt, is van plan om door het hernieuwde CFIUS het verkeer van kapitaal en HR in deze sector aan banden te leggen. Zo heeft het bedrijf BeiGene dat tot de avant-garde behoort, zowel een afdeling in de VS en een in China. De meeste VS farmaceutische bedrijven hebben ook afdelingen in China die fondsen verschaffen aan jonge wetenschappers.

Een van de oprichters van BeiGene Wang Xiaodong was iemand die in de jaren tachtig van een dergelijk samenwerkingsakkoord kon genieten en in de VS mocht gaan studeren. Naast zijn rol bij BeiGene is hij nu ook directeur generaal van een door de regering gesteund bio-wetenschapscentrum. Het is de vraag of deze samenwerking nog verder gaat duren nu de VS de vraag stelt of de technologische samenwerking met China niet de eigen veiligheid in gevaar brengt. Ondernemer Han Yusheng vindt dat de vooruitgang die de VS in biotech had, afbrokkelt en hij voorspelt dat dit leiderschap zal verdwijnen omdat de data waarover China beschikt groter zijn. Koren op de Trump molen? Ook zijn firma Burning Rock spoort de voortijdige diagnose van kanker op, meer bepaald van longkanker.

Bron: asia.nikkei.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.