Zelfrijdende wagentjes leveren koffie en voeding binnen en buiten gebouwen

Meituan Dianping is begonnen om zelfrijdende wagentjes in te zetten voor zowel levering van koffie als van maaltijden binnen het gebouw, maar straks ook tussen gebouwen op een campus. Volgend jaar zouden de zelfrijdende karretjes op een meer grootschalige manier worden ingezet. Ook andere bedrijven zetten in op de trend.

Zelfrijdende koffiekar op kantoor

Meituan-Dianping is met 320 miljoen actieve gebruikers en 4 miljoen handelaars marktleider in thuislevering van bestelde maaltijden. Vorig jaar startte Meituan met eerste testen van zelfrijdende maaltijdlevering in winkelcentra, kantoorgebouwen en universiteitscampussen. Het zelfrijdend wagentje is uitgerust met een camera, radar en GPS technologie en kan automatisch passagiers en wagens ontwijken. Hoofd autonome levering Xia Huaxia bij Meituan Dianping wil dat tegen het jaareinde zijn leveringswagentjes in Xiongan niet enkel binnen een gebouw koffie of een maaltijd kunnen brengen, maar ook tussen gebouwen onderling. Dan zullen ze zelf de lift kunnen nemen, aldus nog Xia. Zijn CEO Wang Xing plant tegen volgend jaar een grootschalige inzetten van de wagentjes.

Andere

Even eigen nummer intikken en Segway opent zich

Segway Robotics heeft een zelfrijdende leverrobot gelanceerd in Chaoyang Joy City in Beijings district Chaoyang. Volgens voorzitter Wang Ye van Segway-Ninebot kan de robot 50 kg vervoeren en hij rijdt aan een maximum snelheid van 1,2 meter per seconde. Wanneer de robot aan een lift komt, zendt hij draadloos instructies naar de controle eenheid van de lift die de deuren opent.

Gelijkaardige robots deden hun intrede in het gebouw van State Development & Investment Corp (SDIC) in noordoostelijk Shanghai. SDIC werkt met Yogo Robot voor de voedselleveringsrobotten dan de serie Kago. Door hun telefoonnummer op het scherm van de robot te tikken krijgt het personeelslid toegang tot zijn maaltijd in de buik van de robot. Deze is ook verbonden met het toegangssysteem van het gebouw en van de lift. Voorheen beschikte het SDIC-gebouw enkel een ruimte voor bestellers van de maaltijden, maar dit hield de maaltijden niet warm.

Het te Beijing gebaseerde Yunji Technology heeft een gelijkaardige robot Run die in januari 2016 geïntroduceerd werd en nu in 400 hotels gebruikt wordt in Singapore, Australië en Zuid Korea. Hij brengt diverse zaken naar de kamer van de gasten. De firma Keenon Robotics Co ook uit Shanghai heeft de Peanut leveringsrobot die zich beweegt in een complexe omgeving binnen in een gebouw. JD.com heeft robots die uitgerust met radar en sensoren verkeerslichten en hun omgeving herkennen en met een maximum snelheid van 15 km/uur tot maximum 30 pakketjes kunnen bevatten.

Toekomst?

Verdeling In het Chaoyang winkelcentrum

Volgens consultancy Analysys zou de Chinese markt van de dienstenrobots dit jaar 12,2 miljard yuan bereiken of een toename met meer dan een kwart. De markt van online bestellen en leveren bedroeg vorig jaar 297 miljard yuan en dit jaar wordt 360 miljard verwacht. In theorie lijkt het een gemakkelijke stap om te denken dat robots op termijn de taak van de bestellers zouden kunnen overnemen. Gezien de complexiteit van het Chinese verkeer lijkt ons dat enigszins onbegonnen werk. Wellicht is de robots een nuttiger toekomst weggelegd in het bijstaan van de senioren die tegen 2020 met 243 miljoen 17,2% van de bevolking gaan uitmaken. Voor de levering ’s nachts aan de nachtwerkers lijken de zelfrijdende robot-wagentjes redelijk geschikt. We vernemen overigens zonet dat de  Beijing Sanitation Group met medewerking van Baidu’s Apollo project zeven zelfrijdende sanitaire rijtuigen heeft ingezet die de straat vegen en besproeien evenals afval verzamelen en transfereren.

Bron China Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

5 comments for “Zelfrijdende wagentjes leveren koffie en voeding binnen en buiten gebouwen

 1. hahaha
  5 oktober 2018 at 23:35

  Is er een camera aanwezig in deze bezorg robot. Want je weet nooit of gek iets gif in het eten stopt. Kijk maar naar de recente aardbei in Australië met hun naald.

  • 6 oktober 2018 at 02:07

   er is een camera, maar deze is meer afgesteld om de omgeving te monitoren op hindernissen.

   • hahaha
    6 oktober 2018 at 19:46

    Heb je een code nodig om te openen. Dan zou dat handig zijn voor zulke aanval.

    • 7 oktober 2018 at 04:16

     uiteraard voorlopig is dit het telefoonnummer; op termijn wordt dit gezichtsherkenning

 2. Huub Gulickx
  7 oktober 2018 at 17:45

  Echt een socialistisch idee. Ik zie de contractarbeiders uit Sichuan of Gansu of waar dan ook al gezellig op hun werkplaats zitten en een robot komt hun de koffie brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar