De stand van zaken 11

Foxconn naar binnenprovincies
logo_foxconnFoxconn is van plan haar personeel de komende 12 maanden in China op te trekken van 920.000 tot 1,3 miljoen. Dit deelde Foxconns vicedirecteur Cheng Tien-tsung mee, eraan toevoegend dat de groep migreert van de kustgebieden naar de binnenprovincies. Foxconn werkt voor klanten als Apple, Dell en HP. De bedoeling is dat het personeel van de vestiging in Shenzhen vermindert van 450.000 naar 300.000, maar dat deze basis zich meer zal concentreren op onderzoek en ontwikkeling. Personeel uit Shenzhen kan kiezen in het binnenland te gaan werken. In Zhengzhou opent Foxconn 200.000 vacatures.
Xinhua mag naar de beurs
logo-xinhuaHet nieuwsagentschap Xinhua heeft de officiële toelating verkregen om aandelen uit te schrijven voor de A-markt. Blijkbaar is dit de eerste uit een reeks van 10 mediagroten die beursgenoteerd willen worden. Voor twee anderen zijn de plannen reeds ver gevorderd: voor centrale televisiezender CCTV en voor het partijdagblad het Volksdagblad. Andere media die genoemd worden voor een beursgang zijn: Qianlong.com, Eastday.com, Enorth.com, Dzwww.com, Voc.com, Zjol.com en Scol.com. Er wordt wel op aangedrongen dat deze media, vooraleer ze publiek gaan, een scheiding maken van hun inhoudelijke activa en hun operationele activa zoals publiciteit en marketing.
Tibet Airlines koopt 3 Airbussen
In maart werd Tibet Airlines opgericht met een kapitaal van 280 miljoen yuan en drie Tibetaanse airbus_logo2partners, waarvan de Tibetaanse investeringsmaatschappij 51 % heeft. De nieuwe vliegtuigmaatschappij heeft zich met financiering door de China Development Bank drie Airbussen aangeschaft omdat de RNP-technologie ideaal is voor luchthavens op grote hoogte. Algemeen manager Liu Yanping wil dat zijn maatschappij de komende 5 jaar zich 20 toestellen aanschaft gezien de regionale groeimarkt. Volgens voorzitter Barron van Airbus China is de Airbus 319 geknipt voor Tibet, gezien de zesjarige commerciële ervaring. De toestellen met zitplaatsen voor 128 passagiers zullen binnen één jaar worden geleverd. Concurrent Boeing werkt samen met het in Yunnan gebaseerde  Lucky Airlines om de RNP-technologie aan te bieden in Boeings. Vorige week kon daarmee voor het eerst succesvol worden geland op Lijiang. Vermelden we nog dat vliegen op Tibet 40 % kostelijker is dan op andere lijnen    Zie CNTV
800 ha grond teruggenomen
Het ministerie heeft 800 ha leeggelaten grond teruggenomen van ontwikkelaars. De zondaars kregen een boete opgelegd van in totaal 480 miljoen yuan. In een campagne tussen maart en juli vond China in totaal 2815 gevallen van moedwillig leeggelaten grond. Ongeveer 31 % van deze grond lag reeds meer dan vijf jaar ongebruikt. De regering zal de campagne nog voortzetten tot eind oktober. De actie kadert in een algemene actie tegen oververhitting in het vastgoed. Veel vastgoedontwikkelaars laten bewust hun van de overheid geleaste gronden leeg in de hoop dat die later meer gaan opleveren.
Consumentenvertrouwen blijft sterk
Volgens een studie van McKinsey zal het binnenlands verbruik dit jaar met 11 % stijgen. Tijdens het tweede kwartaal heeftn het kwart rijke verbruikers minder uitgegeven, terwijl dit bij de overigen gelijk consume2bleef. McKinsey verwacht dat het binnenlands verbruik tegen 2020 voor 42 % zal instaan van het BNP, terwijl dit nu 36 % bedraagt. Niettegenstaande er talrijke luxeverkoopspunten bijkomen, zal dit maar een beperkte invloed hebben, want slechts 1 % van de bevolking koopt regelmatig luxegoederen. Het koopgedrag van de Chinezen is rijp te noemen, omdat ze pas een beslissing nemen na vergelijking en overleg. Hoewel 91 % optimistisch is over de toekomst -duidelijk een hoger cijfer dan in andere landen- wordt nog veel gespaard: twee derden van de bewoners uit Shanghai sparen één vierde van hun inkomen. The Economist waarschuwt dat de Chinese consument niet vlug het gat zal opvullen dat de westerse verbruiker nalaat. Van de ruralen die geen koelkast hebben, plant maar één derde er een aan te schaffen.
Bedrijfsresultaten

Lenovo ’s winst tot eind juni steeg tot 55 miljoen $, vergeleken met 16 miljoen verlies vorig jaar. De verkoop steeg met de helft en Lenovo heeft 10,2 % van de markt en voor pc’s zelfs 28 %, waardoor het marktleider is in dit segment. In de toekomst legt Lenovo de nadruk op de ontwikkeling van haar verkoopspunten in landelijke gebieden en de westelijke regio. Lenovo lanceerde onlangs ook de smartphone LePhone, die 3000 yuan kost en waarvan reeds 100.000 exemplaren werden verkocht. De iPhone kost 5000 yuan.
De winst van China’s tweede telecomproducent ZTE steeg tijdens het eerste semester met 12 % tot 877 miljoen yuan. De verkoop in Azië daalde door een verbod in India dat zopas werd herroepen. De cijfers in Afrika daarentegen stegen 78 % tot 4,4 miljard. In Europa werd pas een contract afgesloten met de Hongaarse operator Telenor voor de uitbouw van een mobiel netwerk voor 4,5 miljoen gebruikers.
China Mobile’s winst steeg tijdens het eerste semester met 4,2 %. De operator heeft 554 miljoen klanten, waarvan 31 miljoen nieuwe. Het gemiddeld gebruik per maand bedraagt 520 minuten, 6 meer. Het aantal 3G-ebruikers steeg tot 10 miljoen. CEO Wang Jianzhou treedt af als manager, maar blijft als voorzitter en draagt  de fakkel over aan vicevoorzitter Li Yue.
Ook een aflossing van de wacht bij de China National Offshore Oil Co (CNOOC), waar CEO Fu Chengyu afgelost wordt door CFO  Li Fanrong, maar ook voorzitter blijft. Tijdens het eerste semester groeide het inkomen met 108 %. De offshorespecialist heeft een werkgroep samengesteld die de lessen zal trekken uit de BP-ramp.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *