De stand van zaken 117

OESO stelt China-groeivoet bij
–De Organisatie voor Economische Samenwerking en ontwikkeling heeft China’s groeivoet voor 2013 bijgesteld van 9,3 % tot 8,5 % aldus Reuters. De OESO verwacht dat de exportgroei de komende twee jaren niet hoger klimt dan 9%, terwijl dit de afgelopen 10 jaar 22 % bedroeg. Als de toestand in Europa nog verergert, zou de uitbreiding van China’s bnp nog verder kunnen afbrokkelen.
Winsten stijgen sterk
–De bedrijfswinsten blijken volgens officiële statistische cijfers sterk gestegen in oktober. De grote bedrijven ( met jaaromzet van minstens 20 miljoen yuan) zagen hun winsten met 20 % stijgen op jaarbasis, terwijl dit in september nog geen 8 % bedroeg en zelfs 6 % achteruitgang in augustus. Verwacht wordt dat de groei tijdens het laatste kwartaal 7,9 % gaat bedragen en de jaargroei op 7,6 % zal eindigen.
Naar 100 grote agrobedrijven
–China streeft de komende 3 tot 5 jaar naar het vormen van 100 landbouwbedrijven met een verkoopcijfer boven het 10 miljard yuan. Het land streeft ook naar het vormen van 500 landbouw-demonstratiebases van hoge kwaliteit en inkomens bij de boerengezinnen tot 4000 yuan gemiddeld. Eind 2011 had China 111.000 grote landbouwbedrijven met in totaal 5,67 miljard verkoopcijfer. Volgens de minister van landbouw betreft het echter voor twee derden bedrijfjes met minder dan voor 20 miljoen zakencijfer. Verwervingen en mergers zullen bijgevolg worden aangemoedigd.
Manzhouli wil grote hub worden
Manzhouli is de grensstad tussen Rusland en China die nu al goed is voor 60 % van de handel tussen de twee landen. Tijdens de eerste 3 kwartalen bereikte de vracht die via de haven verhandeld werd 21 miljoen ton of 9,7 % omhoog. Partijsecretaris Wang Wei wil echter van zijn stad een internationale hub maken en kreeg de toelating van de regering om zijn gebied te mogen ontwikkelen als grens-ontwikkelingszone (zoals Ruili in Yunnan en Dongxing in Guangxi). Het totaal investeringsvolume bereikt al 65 miljard: zo komt er onder meer een internationaal houthandelscentrum en groot taksvrij winkelcentrum.
GM opent nieuwe fabriek in Chongqing
De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) opent in China een onderzoekscentrum dat zich vooral zal gaan toeleggen op de ontwikkeling van een nieuwe generatie elektrische auto’s. Pas is de tweede fase van het onderzoekscentrum geopend, de eerste fase dateerde al uit september 2011. Hier hebben de onderzoekers al technologie getest voor de nieuwe generatie batterijen voor elektrische auto’s. Ook is er al onderzoek begonnen naar lichtgewichtonderdelen, vooral van magnesium en extra sterke staalsoorten.
GM gaat ook samen met de Chinese partners SAIC Motor en Wuling Motors in 2015 een fabriek openen in de stad Chongqing, in het zuidwesten van het land. In de fabriek die jaarlijks 400.000 voertuigen zal afleveren, investeren de drie 6,6 miljard yuan (816 miljoen euro). Het wordt de derde fabriek van GM in China. Een van de belangrijkste taken van het zogenoemde ‘GM China Advanced Technical Center’ is te zorgen dat specifieke voorkeuren van Chinese consumenten ingebed worden in de producten van GM.
Staatsstudio’s willen beursgang
Twee filmstudio’s die in staatshanden zijn, hebben aan de beurs van Shanghai gevraagd of ze ook mogen publiek geld ophalen aldus de Wall Street Journal. De beursgang zou de Chinese film kunnen ondersteunen bij de concurrentie met de Amerikaanse. Gedurende de eerste 10 maanden droegen binnenlandse films bij tot 41% van het inkomen in de filmzalen aldus viceminister Tian Jin. Hollywood kaskrakers vooral deze in 3D blijven echter overwegend in de Chinese filmzalen. Ernst & Young rapporteerde deze week overigens dat de Chinese filmmarkt tegen 2020 deze van de VS zal overtreffen want verwacht wordt dat de filmmarkt er tegen 2015 groeit met 17 % jaarlijks. De komende 5 jaren komen er 25.000 schermen bij waaronder veel met 4K-digitale technologie. wantchinatimes
Alstom levert aan metro Shanghai
Alstom-Belgie en haar Chinees filiaal levert onder meer tractiesystemen die 210 metrovoertuigen zullen aandrijven. Het gaat om een contract van 37 miljoen euro. Het contract zorgt voor werk van 20 personen bij Alstom Transport in Charleroi. Dergelijke tractiesystemen werden in China al geleverd aan 2600 metrostellen. rtbf
Kasteel Bellefont-Belcier Chinees
Het prestigieuze Saint-Emillionkasteel Bellefont-Belcier is verkocht aan een 45 jarige Chinees Wang, zo bevestigt het magazine Terre de Vins van de  Groupe Sud-Ouest. De Chinezen hebben al een 30-tal kastelen, maar dit is de meest prestigieuze aankoop zo blijkt. Het kasteel Millaud Montlabert was al opgekocht door de groep Haichang en in augustus kocht een Chinese investeerder de Bourgogne Gevrey-Chazmbertin voor 8 miljoen euro.
Madrid onderzoekt Chinese “mafia”
De Guangzhou Southern Weekly rapporteert dat de Madrileense politie 500 personen heeft ingezet in het Cobo Callejadistrict waar vele Chinese handelszaken gevestigd zijn. Van de 83 gearresteerden waren 58 van Chinese nationaliteit. Deze worden verdacht van smokkel, belastingontduiking ea economische misdrijven. Naar verluidt werd het onderzoek gestart nadat de luxueuze levensstijl van bepaalde Chinezen aan het licht kwam en dit in tegenstelling met de verarmde lokale bevolking waarvan een kwart werkloos is. wantchinatimes
VS: China manipuleert munt niet
Het Amerikaans ministerie van financiën stelt dat China zijn munt niet manipuleert zij het dat het de renminbi als ondergewaardeerd beschouwt aldus Bloomberg. Het ministerie levert daarover twee maal per jaar een advies voor aan het congres. De yuan steeg met 12,6% in reële termen en 9,3 % nominaal tegen de dollar vanaf juni 2010. Het rapport zegt ook dat China stappen zet om de controle op kapitaalbewegingen te liberaliseren en dit als een deel van een groter plan om tot een soepeler wisselkoersbeleid te komen. Het ministerie beweert verdere druk op China daartoe te zullen uitoefenen.
BTW
In een aantal grote steden en provincies is op proef de omzetbelasting vervangen door BTW. Dit moet tegen einde 2012 de belastingsdruk op 900.000 bedrijven verlagen. Het nieuwe systeem komt vooral de transport- en dienstensector  en de kleine ondernemingen ten goede.  Shanghai is al op proef bezig sinds begin 2012 en dat heeft de bedrijven al 22 miljard yuan uitgespaard.Intussen doen ook Beijing; Guangdong en Zhejiang mee  en per 1 december Tianjin, Hubei,en Ningbo.
( China Daily)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *