De stand van zaken 119

China eerste qua patenten


–China heeft voor het eerst meer brevetten aangevraagd dan de VS. China’s aantal steeg met 35% tot 526.412 vergeleken met 503.582 in de VS en 342.610 in Japan. Het was al eerder de grootste qua aantal merknamen. Dat schrijft het Internationaal Octrooibureau in Geneve in zijn jaarlijks verslag. Een kwart van alle brevetaanvragen kwamen uit China. Japan bleef in 2011 echter koploper qua toegekende brevetten, gevolgd door de VS. Globaal krijgen twee derden van de aanvragen een erkenning (AFP)
Langste UHV-lijn operationeel
–De State Grid Corporation is klaar met een UHV (ultra hoge spanning) -lijn van meer dan 2000 km die stroom levert uit Jinping (Sichuan) aan Sunan (Jiangsu). De lijn die 22 miljard gekost heeft stuurt 7,2 miljoen kWh elektriciteit door. Het is China’s derde UHV-lijn, maar wel de langste.
Overheid investeert nog in PV-sector
–Het ministerie van financiën heeft bekend gemaakt nog 7 miljard steun vrij te maken voor projecten uit de sector van zonnepanelen en dit naast de 6 miljard die dit jaar al werden toegekend. De 149 nieuw gesteunde demonstratieprojecten zijn goed voor 5,2 GW zonne-energie. Ook worden onafhankelijke elektriciteitsstations gesteund die stroom zullen leveren aan 280.000 gezinnen die nog geen toegang tot elektriciteit hadden. Alle projecten moeten klaar zijn tegen juni 2013.
Buitenlandse verwervingen gaan door.
Hoewel het aantal M&A op wereldvlak gedurende de eerste 3 kwartalen met 21 % daalde, daalden deze verwervingen ook in China van 51 een jaar eerder naar 31, maar de waarde van de gemiddelde deal steeg echter van 132 miljoen$ naar 141 miljoen $. Medische toestellenfabrikant Medtronic kocht Kanghui Holdings op voor 816 miljoen$ een ook kondigde Medtronic aan 19% te willen kopen van LifeTech Scientific Corp voor 46 miljoen$ en later nog 7%. In dezelfde sector kocht het VS-bedrijf Zimmer Holdings al in 2010 Montagne Medical Equipment voor 350 miljoen yuan. In de machinebouw kocht het Zweedse Sandvik AB 80% van Jianshe Luqiao Machinery. Vorig jaar kocht de Britse Diageo Highland Holding  53% van Sichuans likeurproducent Sichuan Swellfun. (China Daily)
Mekong-ministers maken investeringsplan
Ministers van landen aan de Mekong, die samen de Greater Mekong Subregion (GMS) vormen, vergaderden in Nanning (Guangxi) voor hun 18de vergadering. Vooral het Regional Investment Framework (RIF) stond op de agenda, dat een deel is van het GMS Strategic Framework 2012-22.Het RIF moet procedures vastleggen voor investeringen (andere dan leningen) in prioritaire sectoren en voor specifieke landenbehoeften: bijvoorbeeld stadsontwikkeling langs regionale verkeersassen, betere verkeersinfrastructuur, nationale elektriciteitsnetten, regionale voorschriften voor voedsel, duurzaam toerisme, milieubescherming en opleiding. Bedoeling is dat transportassen veranderen in economische assen. Het RIF moet in 2013 klaar zijn. De Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) heeft al een project goedgekeurd voor stadsontwikkeling langs een verkeersas in Cambodja en in Laos en er wordt gewerkt aan een coördinatiecentrum voor elektriciteit (stuwdammen op Mekong) plus een grensoverschrijdende spoorwegorganisatie. Het GMS programma heeft sinds 1992 al voor 15 miljard dollar projecten gerealiseerd, waarvan 5 miljard met leningen van de ADB.
“Tijd om in Noord-Europa te investeren”
Een Deense studie stelt dat nu Zuid-Europa economische strubbelingen kent, het tijd is in Noord-Europa te investeren. Gedurende de eerste 9 maanden dit jaar daalde de buitenlandse handel tussen China en de EU met 2,7% op jaarbasis en de EU-investeringen daalden met 6,3% . Toch stegen de Nederlandse en Duitse investeringen met 39 %. De handel tussen Denemarken en China zou dit jaar volgens de Deense minister Pia Olsen Dyhr met 15 % vooruitgaan. Ze hoopt de huidige 84 Deense projecten in China binnen de 5 jaar op te trekken tot 120. China Daily
China ook al eerste in luxeproducten
Volgens McKinsey nemen de Chinezen vandaag al 27% van alle luxeproducten in de wereld voor hun rekening. Daarmee zijn ze nu al nummer één in de wereld. Dat zou tegen 2015 oplopen tot één derde. In totaal werden dit jaar in de wereld voor 145 miljard dollar luxeproducten verkocht. Bij die producten rekent men dure handtassen, schoenen, uurwerken, juwelen en kleding. Dit jaar is de Chinese markt wat afgekoeld door de overheidsacties tegen corruptie, die het geven van dure geschenken verbiedt. De meeste Chinezen profiteren van buitenlandse reizen om daar hun luxeproducten aan te kopen.
Wal-Mart plant 100 nieuwe winkels
De Amerikaanse distributieketen plant gedurende de volgende 3 jaar 100 winkels te openen in China. Dit zou 18.000 nieuwe banen opleveren. Walmart is vooral optimistisch over de eigen groeimogelijkheden in westelijk China. De keten heeft sinds zijn intrede in 1996 384 winkels geopend in 147 steden en heeft 20.000 lokale leveranciers.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *