De stand van zaken 126

6 regio’s bnp/hoofd boven 10.000 $
gdp–Het brp per hoofd ligt in 6 grote steden, provincies en regio’s boven 10.000 $. Dit is dicht bij de 12.000 $ die de Wereldbank als ondergrens neemt voor een hoog-inkomen economie. De steden Beijing, Shanghai en Tianjin bereikten de 10.000 $ al vorig jaar; nieuw zijn de provincies Zhejiang, Jiangsu en de autonome regio Binnen-Mongolië. Deze laatste heeft dit te danken aan de grondstoffen wat minder weerspiegeld wordt in de inkomens van de bewoners. Naast de 6 toppers ligt het cijfer in de andere provincies en gebieden tussen 3147 $ en 9126$, het equivalent van middelhoge economieën berekend volgens de Wereldbank. (Global Times)
Grotere afhankelijkheid energie
–Een rapport van China National Petroleum Corporation (CNPC) toont aan dat China’s afhankelijkheid van het buitenland voor de voorziening van gas en petroleum vergroot. Vorig jaar importeerde het land 284 miljoen ton olie waardoor het voor 58% afhankelijk is van invoer, 1,5 % meer dan in 2011. De import van aardgas bedroeg 42 miljard m3 met een afhankelijkheid van 29%. Verwacht worden dat deze afhankelijkheid dit jaar nog zal stijgen.
Staal kampt met problemen
staal-De staalindustrie groeide vorig jaar “maar” met 3,1 % en dit lag 5,8% lager dan het jaar voordien, aldus gegevens van China Iron and Steel Association (CISA) die 70 bedrijven omvat. De winsten daalden met 98 % tot 1.580 miljard yuan. Het was het moeilijkste jaar deze eeuw. Angang maakte meer dan 4 miljard verlies; Maanshan bijna 4 miljard. Ook de grootste Baosteel zag een vermindering van de winst met een derde. CISA verwacht voor dit jaar een lichte verbetering. Xinhua
 
Anheuser-Busch InBev verwerft Nanchang Asia
abinbevlogoAnheuser-Busch InBev heeft een overeenkomst om de Nanchang Asia Brewery te verwerven aldus National Business Daily. Als dit een succes wordt zou dit een doorbraak betekenen voor AB InBev in de gemiddelde en goedkope biermarkt in de regio. Deze zijn lokaal goed voor 80 % van het verkochte bier en nationaal voor 70%. AB Inbev heeft al 16 miljard geïnvesteerd voor een productiebasis van een miljoen ton in Shaoyang (Hunan) en plant nog een overname in Henan. AB Inbev had al een relatie met Zhujiang sinds 1984 en de koop van Harbin Brewery in 2004 wordt als een succes bestempeld. In 2006 werd 5,8 miljard yuan neergeteld voor Fujian Sedrin BreweryWantchinatimes
IMF: Overtal werkers verdwijnt tegen 2025
migrant4Volgens het IMF zal China tussen 2020 en 2025 het zgn. Lewis Turning Point bereiken waarbij een overschot aan arbeidskrachten overslaat naar een tekort. Deze bevinding staat in contrast met een van het International Food Policy Research Institute dat vindt dat de loonsverhogingen sinds 2004 bewijzen dat er al een overschot aan arbeidskrachten is. Feit is dat de provincie Guangdong bang is na het Chinees Nieuwjaar 1 tot 1,2 miljoen arbeidskrachten te kort te zullen hebben, terwijl 400.000 er als normaal geldt. De provincie telt 10 miljoen migranten en 90% willen terug keren na het Lentefestival. . De vraag naar arbeidskrachten steeg echter met 15 % vergeleken met het jaar voordien. Verwacht dat de provincie het minimumloon zal laten stijgen met 10%, anders zouden niet genoeg werkers gevonden worden. Vele bedrijven in Nanhai gingen dicht omdat ze  geen personeel vonden wegens te magere salarissen.  Bloomberg
Uitbreiding vastgoedtaks uitgesteld
Momenteel voeren Shanghai en Chongqing een pilootproject uit met de vastgoedtaks. De uitbreiding van het pilootproject naar andere gebieden werd volgens het China Securities Journal uitgesteld omdat er te veel moeilijkheden ervaren werden op het vlak van de grondregistratie- en belastingsystemen. Een waterdicht systeem veronderstelt immers een goed kadaster en op dat vlak blijkt Kanton het verst te staan.
Grondcontracten geregistreerd
landregistChina zal de komende 5 jaar 18 miljard besteden aan de precieze registratie van de grondrechten op het platteland. De regering wil dat de lokale besturen binnen de 5 jaar klaar zijn met het uitschrijven van de certificaten aan de boeren. De rechten van de boeren worden vaak aangetast door het gebrek aan schriftelijk bewijs van hun pachtrecht van de collectieve grond die ze voor 30 jaar houden. Eigenlijk werd met het werk al gestart in 2008 en het moest al klaar zijn. Dat dit niet het geval is, bewijst de weerstand van de dorpsverantwoordelijken waarvan sommigen de schadeloosstelling voor de boeren deels in eigen zak steken.
Anti-dumping chemie
China gaat gedurende vijf jaar anti-dumping rechten invoeren op Europese en Amerikaanse voor de chemische producten (di)ethyleenglycolmonobutylether. Er zullen 9,3 tot 18,8% extra rechten moeten betaald worden. De procedure was in november 2011 gestart door benadeelde Chinese producenten. U.S. International Trade Commission (USITC) heeft deze week van haar kant twee reeksen nieuwe onderzoeken tegen Chinese producten geopend. Het gaat onder meer over hoesjes voor GSM e.d.
Meer investeringen in EU
statsNiettegenstaande moeilijkheden plannen 97% van de 74 Chinese investeerders in de EU verdere investeringen, aldus een rapport van EU Chamber of Commerce in China, KPMG en Roland Berger Strategy Consultants. Volgens een UN-rapport daalden de buitenlandse investeringen in de EU vorig jaar met 35%. Deze uit China daalden met 21% gedurende de eerste 10 maanden, aldus het ministerie van Handel. Drie kwart van de ondervraagden zeiden hindernissen te ondervinden en dit gaande van het verkrijgen van visums en arbeidsvergunningen tot het verstaan van de diverse wetgeving in de 27 landen. Het zakenklimaat ervaren ze als moeilijker dan dit in Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Voorzitter Jin Liqun van China’s soeverein fonds CIC  zei recentelijk in München dat het nu het juiste ogenblik is om in Europa te investeren.
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *