De stand van zaken 142

De Gucht volhardt in confrontatiestrategie
naamloosEuropees commissaris voor handel De Gucht heeft op een seminarie verklaard dat de procedure om antidumping rechten te heffen op Chinese zonnepanelen deel uitmaakt van een ‘fundamenteel debat’ over de handelsrelaties met China. ‘Het gaat over de vraag of zij al dan niet een zekere discipline moeten respecteren, een aantal regels en overeenkomsten die zorgen voor een faire concurrentie. Het gaat om de vraag of wij aanvaarden dat zij kunnen dumpen zoals ze willen.’ Daarmee gooit De Gucht nog maar eens olie op het vuur.
Zonder de Duitse tegenstand tegen zijn plan bij naam te noemen, waarschuwde De Gucht nog; ‘indien we in de EU niet samen een standpunt innemen, zullen we verliezen’.
De Europese Commissie zal op 6 juni een definitieve beslissing nemen over het invoeren van ‘voorlopige’ heffingen. Intussen wordt uit informele bron vernomen dat 14 van de 27 EU-landen tegen het plan zouden zijn. ‘Voorlopige’ heffingen kan de Commissie alleen nemen. Definitieve heffingen, na het beëindigen van het onderzoek dat nog zes maanden zal duren, moeten echter door de meerderheid van alle landen goedgekeurd worden. De Gucht verklaarde daarover: ‘ We weten allemaal dat China probeert sommige landen te beïnvloeden en bang te maken. Dat is een slechte gewoonte, denk ik… maar de beste bescherming van deze lidstaten is tegen China te zeggen dat het besluit de bevoegdheid van de Commissie is’.
De Chinese Missie bij de EU heeft  gereageerd op deze laatste uitspraak. Een woordvoerster verklaarde dat de ‘standpunten van sommige Europese landen gebaseerd zijn op hun eigen rationeel oordeel’ en niet op druk vanuit China. China zal nooit een ander land trachten te beïnvloeden, laat staan bang maken. China staat open voor onderhandelingen en raadplegingen over meningsverschillen bij de handel.
(Bronnen: European Voice, Xinhua)
Eerstelijnssteden verliezen aantrekkingskracht
jobs3Afgestudeerden  en beginnende bedrijven keren zich af van de eerstelijnssteden om hun geluk te beproeven in tweedelijns- of derdelijnssteden. Uit een onderzoek dat Beijing News citeert blijkt dat maar 30% van de afgestudeerden een baan in Beijing, Shanghai of Guangzhou (Kanton) wil en 70 % opteert voor andere steden. Het laatste jaar vond overigens maar 28 % van de in Beijing afgestudeerden er een betrekking. In Shanghai bedraagt het cijfer 44%. Naast het moeilijk vinden van een baan spelen ook de kosten van het levensonderhoud nog mee en de stress. De hoge kosten zijn ook voor beginnende bedrijven een reden om zich aangetrokken te voelen tot tweedelijnssteden. De tijd dat deze niet over voldoende steunmiddelen beschikten voor starters is voorbij, maar wel is het soms moeilijker daar talent te vinden . (wantchinatimes, ce.cn)
Snellere groei diensten gewenst
servicesPremier Li zei op een internationale beurs in Beijing een snellere groei in de diensten na te streven. Diensten staan maar in voor 44 % van het bnp, ongeveer 10 % minder dan in de ontwikkelde landen en ze zijn goed voor 36% van de banen. China is weliswaar de eerste uitvoerder van goederen, maar staat maar op de vijfde plaats bij de export van diensten.  Chinese dienstenbedrijven zullen aangemoedigd worden om de internationale markt op te gaan terwijl buitenlandse firma’s zullen aangemoedigd worden hoofdkwartieren, logistieke en datacentra op te zetten in China. Het land wil ook zijn aandeel in de outsourcing uitbreiden. De sector groeide tijdens Q1 aan met 8,3%.  China Daily
Gesprekken met Taiwan over diensten afgerond
Het vasteland en Taiwan zijn klaar met hun gesprekken over een overeenkomst over wederzijdse vrijhandel in diensten. Ze zal worden ondertekend tijdens de volgende zitting van China’s Association for Relations Across the Taiwan Straits (ARATS) en de Taiwan-Straits Exchange Foundation (SEF). Nog dit jaar zouden beide zijden verder vertegenwoordigingen bij de andere partij opzetten. (wantchinatimes)
 Minder invoerrechten op Zwitserse uurwerken
Swatch watches are displayed in front of a shop at the central station in ZurichBloomberg meldt dat in het kader van een toekomstig akkoord tussen China en Zwitserland de invoerrechten op uurwerken gedurende het eerste jaar met 18% zullen worden verminderd en met nog eens 5% gedurende de 9 daaropvolgende jaren. De aankondiging is extra interessant omdat er een campagne tegen corruptie en praalzucht wordt gevoerd die tijdens het laatste kwartaal de verkoop van luxueuze horloges liet dalen met een kwart.
 China bouwt stad in Wit-Rusland
Bloomberg meldt dat China de toelating heeft verkregen om voor 5 miljard $ een stad en nijverheidszone te bouwen in Wit-Rusland. De stad en nijverheidszone met 155.000 inwoners komt er op een gebied 40% groter dan Manhattan en wil een bruggenhoofd worden tussen de EU, Rusland en zelfs Kazachstan. De woningen in een eerste wijk zouden worden opgeleverd in 2020. De tweede wijk zal pas in 2030 af zijn. Binnen Wit Rusland is er al kritiek op het voornemen omdat gevreesd wordt dat te weinig inheemse werklui zouden worden ingezet door de Chinese bouwers.
 China erkent champagne
ChampagneDe Tijd meldt dat China de Franse Champagne nu officieel erkent. Op verzoek van het CIVC (Comité interprofessioneel du vin de Champagne) heeft de Chinese Volksrepubliek nu officieel de IGP (indication géographique) Champagne geregistreerd. Het is nog maar de vierde herkomstaanduiding van een alcoholische drank die de Chinezen officieel maken, na cognac, Schotse whisky en Napa Valley. China is nu al opgeklommen tot het nummer 5 in de hitparade van grootste champagne-afnemers. Vooral het laatste decennium kwam de doorbraak. De export van champagne richting China bedroeg in 2001 slechts 50.000 flessen, maar piekte vorig jaar al tot 2 miljoen stuks. Het groeitempo lijkt eveneens te versnellen, want tussen 2011 en 2012 steeg de bubbelexport naar China vanuit Reims met maar liefst 50%. (Tijd)
Chinese ontwikkelaar investeert 1,5 miljard in Londen
De Chinese ABP Holding wil 1 miljard pond investeren om van het voormalige Royal Albert Dock te Londen een zakencentrum te maken dat Chinese en Aziatische bedrijven wil aantrekken om zich te ontwikkelen in Europa. Voorzitter Xu Weiping tekende de overeenkomst met de Greater London Authority. Deze instelling hoopt dat het project op termijn 20.000 banen schept en 6 miljard pond bijdraagt tot de economie. Xu hoopt van de verlaten vlakte in de nabijheid van een vliegveld op 10 jaar tijd een bloeiende zone te maken. Van het totale investeringsbedrag zal 30% komen van ABP, 30 tot 40 % van bankleningen en de rest van de voorverkoop van vastgoed. De 5 fases zouden in 8 tot 10 jaar beëindigd moeten zijn.
Meer Europese firma’s voelen zich gediscrimineerd
naamloosEuropese firma’s zouden jaarlijks 17,5 miljard euro omzet verliezen door discriminatie in China. Tot dat besluit komt een onderzoek van de European Union Chamber of Commerce in China. De firma’s lijden verder ook onder stijgende loonkosten en de minder snelle groei. Slechts 29% is optimistisch over zijn winstmarge in de komende twee jaar, en dat percentage is het laagste ooit. Over discriminatie in de regelgeving wordt het ergst geklaagd in de farmaceutische sector en in het bankwezen. De 17,5 miljard is met de natte vinger berekend op basis van de ‘gemiste omzet’ in percentage die de firma’s zelf opgaven.
 
 Suning integreert on- en offline
suning2China grootste elektronica-winkelgroep Suning wil zijn online verkoop integreren met de fysieke winkels. Tegen 2020 plant de groep 3500 traditionele verdeelpunten. Vorig jaar gingen er wel 182 dicht en concurrent Gome sloot er 182. Toch zijn er 300 nieuwe gepland en Suning zal anderhalf miljard investeren in vastgoed om dit op poten te krijgen. De groep wil dat de verbruiker zijn product online kan bestellen en dan ofwel afhalen in een winkel ofwel thuis besteld krijgen. Twintig miljard zal gespendeerd worden aan de uitbouw van een logistiek systeem hiervoor.
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *