De stand van zaken 16

Nissan plant verdubbeling
nissanlogoDe Japanse autoproducent Nissan opende maandag in Zhengzhou een nieuwe fabriek, die één miljard yuan heeft gekost. De nieuwe investeringen willen de huidige jaarlijkse productie van 670.000 verdubbelen tegen 2012. De nieuwe eenheid zal twee sportmodellen bouwen, die nu vervaardigd worden door een joint venture van Nissan en staatsonderneming Dongfeng. Bij de opening zei Nissan CEA Carlos Ghosn met Dongfeng in onderhandeling te zijn om de modernste technologie inzake het vervaardigen van elektrische wagens met de partner te delen. Ghosn wil het aandeel van Nissan in de Chinese automarkt optrekken van 6 tot 10 %.
Dell investeert 100 miljard $
dell_logo.pngComputerproducent Dell wil de komende 10 jaar 100 miljard $ investeren in China, dat de tweede grootste markt is na de VS. De afgelopen 10 jaar verelfvoudigde het zakencijfer in China. Verwacht wordt dat het aantal in China verscheepte pc’s, dit jaar 67 miljoen, tegen 2012 stijgt tot 97 miljoen. Dit betekent een jaarlijkse groei van 21% tegen 2014. Dell plant meer concreet de opening van het vlaggenschip in Chengdu, dat 3000 personen zal tewerkstellen. In Xiamen komt een nieuwe researcheenheid. Dell wipte recentelijk over HP als tweede grootste verkoper van pc’s in China: Dell heeft 9 %, HP 8,2 % en Lenovo is marktleider in China met 28 %.
Nucleaire mega-investeringen
China’s grootste kernenergiefirma China National Nuclear Corp (CNNC) plant tegen 2020 voor 800 miljard yuan te investeren. Daarvan gaat 500 miljard naar de bouw van kerncentrales. Het filiaal CNNC Nuclear Power Co Ltd bereid een beursgang voor. Een andere groep in de sector, China Nuclear Engineering Group Co, bereidt eveneens een beursintroductie voor. Momenteel zijn 11 kerncentrales in China operationeel, maar met hun 9100 MW leveren ze maar 1 % van ’s lands energie. Dit zou tegen 2020 5 % moeten bedragen, aldus nog de plannen.
Shanghai nu eerste containerhaven
Door de sterke heropleving van im-en export bedroeg het aantal in Shanghai behandelde containers 19 miljoen gedurende de eerste 8 maanden, waardoor het op één komt qua containers wereldwijd. In de Yangshandiepzeehaven bedroeg de vooruitgang zelfs 37 % vergeleken met vorig jaar. Voor de eerste keer overtrof Shanghai de haven van Singapore.
5 miljard $ voor Russisch-Chinese raffinaderij
China en Rusland zijn het eens om gezamenlijk 5 miljard $ te investeren in een gemeenschappelijke olieraffinaderij in Tianjin. China National Petroleum Corp. (CNPC) heeft 51 % van de aandelen, Rosnet 49%. Ze zal een capaciteit hebben van 260.000 vaten per dag. De petroleum komt zowel uit Rusland als uit het Midden-Oosten. De eenheid zal pas klaar zijn in 2015.
China straks ook op 1 in internet-tv
Verwacht wordt dat China binnenkort Frankrijk voorbijsteekt als de grootste markt voor op het internet gebaseerde tv-diensten. Tijdens het tweede kwartaal overtroffen de VRC, Macao en Hongkong gezamenlijk de VS met 6,7 miljoen abonnees op 38 miljoen wereldwijd, aldus het Breedband Forum. Momenteel zijn er in hetzelfde gebied 160 miljoen breedbanders, terwijl dit op wereldvlak 500 miljoen bedraagt. Frankrijk heeft weliswaar 9,4 miljoen IPTV-abonnees, maar het aantal nieuwe in China groeit vijf maal sneller dan in Frankrijk.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.