De stand van zaken 20

Kort zakennieuws uit China

Google verliest verder aan Baidu
Zoekmachine Baidu heeft 72 % van de markt en Google glijdt verder af naar 24 %. Baidu’s inkomen gedurende het derde kwartaal verdubbelde van 72 miljoen $ vorig jaar tot 156 miljoen $. Tijdens dat kwartaal groeide de zoekmarkt met 59 % tot 3,13 miljard. Deze maand lanceerde Alibaba een eigen zoekmachine, Etao. Baidu heeft van zijn kant met het Japanse Rakuten een e-commerce-initiatief opgestart, dat inkomen zou opleveren gedurende het vierde kwartaal. De Chinese internetgiganten betreden dus elkaars terrein. Er wordt gevreesd dat dat op lange termijn zal leiden tot enkele groten die de markt verdelen. .
China’s 4G-signaal internationaal aanvaard
China’s telecomsignaal van de vierde generatie is door de ‘International Telecommunication Union’ (ITU) aanvaard als één van de zes technologische standaarden wereldwijd. De formele aanvaarding zou pas eind 2011 volgen. China’s TD-LTE-technologie heeft een downloadsnelheid van 100 MB/sec. ‘China Mobile’ lanceerde zijn Chinees 3G-signaal in januari 2009 en heeft er 100 miljard in geïnvesteerd. Van haar totaal aantal klanten van meer dan een half miljard zijn er 15 miljoen die 3G gebruiken. Internationale gsm-producenten die de boot misten bij China’s 3G-signaal (door geen gsm’s voor het Chinees aan te bieden), waarbij de meeste contracten toegekend werden aan Huawei en ZTE, zullen geen tweede keer over dezelfde steen struikelen en wel klaar zijn met voldoende modellen voor het Chinese 4G-signaal.
China’s groei koelt af in Q3
China’s economische groei nam in het derde kwartaal van het jaar af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het Nationale Bureau van Statistiek (NBS) deelde donderdag mee dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) in het derde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar met 9,6 % groeide. De eerste drie maanden bedroeg de groei nog 11,9 %, in het tweede kwartaal was dit 10,3 % en in het afgelopen kwartaal 9,6 %. De inflatie steeg tot 3,6 %, terwijl dit maar op 3 % gepland werd dit jaar. Ook de groei van de nijverheidsproductie daalde van 13,9 % in Q2 tot 13,3 % in Q3. Verwacht wordt dat de groei tijdens het laatste kwartaal verder zal afkoelen.
 Staatsondernemingen boeren goed
China’s 122 overblijvende grote staatsondernemingen maakten gedurende de eerste drie kwartalen 55 % meer winst dan vorig jaar. De nettowinsten bedroegen samen 641 miljard yuan. De omzet ging met 33 % vooruit, tot 12.038 miljard, en de 122 betaalden 992 miljard belastingen. Dit is 23 % meer dan vorig jaar. Het aantal door de SASAC gecontroleerde ondernemingen daalde reeds van 200 en nog verdere fusies worden verwacht.
Voertuigentoelage een ruraal succes
De toelage die rurale bewoners ontvangen voor de aanschaf van een motor of auto is een succes. Tijdens de eerste negen maanden kende het ministerie van Handel voor 11,6 miljard aan toelagen toe aan 8,11 miljoen personen die zich een voertuig aanschaften: 2,98 miljoen auto’s en 6,03 motoren. In totaal werd met de toelage voor 110 miljard gekocht. Het stimuleringsprogramma dateert van onmiddellijk na de crisis en is bedoeld om de toen slinkende exportmarkt op te vangen door stimulering van de binnenlandse vraag. Begunstigden krijgen 10 % bij de aanschaf van een auto, 13 % voor een motor en het programma loopt tot januari 2013.
Snelste SST Shanghai-Hangzhou van start
Morgen/dinsdag start de nieuwe supersnelle treinlijn Shanghai-Hangzhou. De snelle trein rijdt aan 350 km/u per uur en legt de 202 km tussen het station Shanghai Hongqiao en het station in Hangzhou af in 38 minuten, 40 minuten minder dan de huidige snelste trein. In het Hongqiaostation kan de reiziger ook overstappen op de snelle lijn naar Nanjing of naar de luchthaven. Tijdens testritten overschreed de trein zelfs 400 km/u.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.