De stand van zaken 26

Bank of China opent kantoor in Brussel
Deze week opent de “Bank of China” een kantoor in Brussel. 50 ondernemingen toonden volgens algemeen manager van de vestiging interesse om klant te worden. Het kantoor vormt een deel van “Bank of China” (Luxembourg) die 50 personeelsleden telt en in 2009 26 miljoen € winst maakte. Het Brussels kantoor moet het met 7 personen doen waaronder twee Chinezen. Hoewel het kantoor al een tijdje functioneert, is de officiële opening op 7 december.
Geneesmiddelen minder duur
China is van plan de maximumprijs van dure geneesmiddelen met 19 % te verminderen aldus de Ontwikkelings- en Hervormingscommissie. De prijs om geneesmiddelen te vervaardigen wordt goedkoper en ook wil de regering de inflatie aanpakken. 17 types courante geneesmiddelen zullen bijgevolg vanaf 21 december in prijs verminderen.
Shanda maakt min winst
De interactieve ontspanningsfirma Shanda had tijdens het derde kwartaal 44 % minder inkomen. 79 % van het inkomen is afkomstig uit on-line gaming. Volgens CEO Chen Tianqiao groeide het zakencijfer gedurende 16 kwartalen met twee cijfers en hij wijt de minder ontvangsten aan het  vele geld dat nu geïnvesteerd wordt in onderzoek & ontwikkeling om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen. Hij verwacht dat de komende twee jaren moordend zullen zijn in de sector waar steeds meer vraag is naar spelen van hoge kwaliteit. Ook concurrenten zagen minder inkomsten. Shanda wil voornamelijk investeren in gaming-gemeenschappen, zoektechnologie en lokaal gebaseerde diensten.
BASF breidt uit
De Duitse chemiereus BASF wil de komende jaren 1,3 miljard $ investeren in bijkomende vestgingen in China. De helft van de geplande Aziatische investeringen gebeuren in China. De groep heeft de afgelopen 20 jaren reeds 4,6 miljard $ in China geïnvesteerd, die haar derde grootste markt betekent.  Momenteel investeert BASF samen met partner SINOPEC meer dan 1 miljard $ in de uitbreiding van de vestiging in Nanjing. Ook een nieuwe vestiging te Chongqing wordt gepland. (FT)
Caterpillar wisselt Japan voor China
Caterpillar is van plan complexe onderdelen niert langer uit Japan te laten overkomen, maar zelf in China te vervaardigen. Caterpillar deed haar intrede in china reeds tijdens de jaren 70 en heeft er nu 11 vestigingen met 7400 personeelsleden. Nieuwe vestigingen worden gepland in Wujiang en in Tianjin. De producent van bouwmachines importeerde 40 % van haar onderdelen uit Japan, maar plant dit op korte termijn sterk te zullen reduceren. Dit wijst op een rijper worden van de technologie. (FT)
Toyota wil FAW-partner hybride technologie verlenen
Toyota is in discussie met haar Chinese partner FAW om deze te vergunnen haar technologie inzake hybride wagens te gebruiken. De hybriden zouden tegen 2013 op de markt moeten zijn. Momenteel ligt Toyota achter in China vergeleken met concurrenten VW en GM. Als de deal doorgaat is dit de vierde firma waaraan Toyota de technologie vergunt na akkoorden met Nissan, Ford en Mazda. Ook met Daimler lopen nog besprekingen.
Toelating voor LG en Samsung LCD-productie
Zowel Samsung als LG hebben van de regering de toelating verkregen om vestigingen te bouwen die 6 miljard kosten en waar LCD-schermen zullen worden vervaardigd. Samsung plant 2,2 miljard investeringen om in Suzhou een bedrijf van de 7,5 generatie te bouwen; LG bouwt een vestiging van de 8° generatie te Kanton voor 4 miljard $. De productie zou ten spoedigste in 2012 aanvatten.
Gelijke ondernemingstaksen
China heeft een nieuwe stap gezet naar de gelijkberechtiging van buitenlandse bedrijven met Chinese. Vanaf deze week zijn buitenlandse bedrijven ook onderworpen aan de plaatselijke gemeentetaksen voor het onderhoud van de infrastructuur en de bouw van scholen.  In 2007 werd de belasting op de winsten, die 15% voor buitenlanders en 33% voor Chinese bedrijven bedroeg, voor iedereen op 25% vastgelegd. De nieuwe taksen zouden de productiekost van buitenlandse bedrijven wel met 10% kunnen verhogen. China wordt daardoor misschien minder interessant als een plaats waar men goedkoop voor de wereldmarkt produceert. Daarentegen stimuleert de Chinese overheid de binnenlandse markt. De toenemende koopkracht van de Chinezen op hun binnenlandse markt zal zeker ook buitenlandse producenten aantrekken. Inkomende buitenlandse investeringen groeien na een val in 2008-9  al opnieuw vijftien maanden op rij.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *