De Stand van zaken 60

-Kort zakelijk nieuws-

Naar verdrievoudiging vliegtuigvloot
–Boeing heeft zijn voorspellingen over China’s noden naar boven bijgesteld. Vorig jaar voorspelde Boeing nog dat China de komende 20 jaar 4330 nieuwe vliegtuigen zou nodig hebben. Nu komen Boeings berekeningen die ook de invloed van de hoge snelheidslijnen incalculeren, uit op een behoefte aan 5000 vliegtuigen: een verdrievoudiging van het aantal nu. Het vliegtuigverkeer steeg tijdens het afgelopen vijfjarenplan met 14,1 % jaarlijks en bedroeg zelfs 16,1 % vorig jaar.
Als om dit te onderlijnen rapporteert The Telegraph dat Sir Norman Foster de opdracht gekregen heeft om Pekings nieuwe luchthaven te ontwerpen. Deze komt op 21 km2 in het zuidelijke district Daxing en zal eventjes negen landingsbanen tellen, acht burgerlijke en een militaire. Heathrow heeft 5 landingsbanen. De nieuwe luchthaven zou daarmee de grootste ter wereld worden en dagelijks 370.000 passagiers kunnen bedienen. De site ligt op een uur rijden van het stadscentrum maar zou via de metro of eventueel hoge snelheidslijn met het centrum verbonden worden.
Chinees koopt deel haven “Le Havre” op
Op 14 ha verlaten stapelplaats in de haven van “Le Havre” wil een Chinese KMO een import-exportcentrum met China uitbreiden. Volgens baas Xue Sheng Wang van Eurasia zal zijn KMO 22 miljoen in de operatie investeren: 8 miljoen euro om het terrein te verwerven en 14 miljoen om alles te renoveren. Zijn KMO heeft een zakencijfer van 18 miljoen euro en het aandeelhoudersschap bestaat voor 60 % uit Frans en 40 % Chinees kapitaal. Toch werd hun bod weerhouden omdat al een derde van de lokale haventrafiek met China is. In een eerste fase zullen 40.000 m2 stapelruimte geopend worden midden 2013. Een tweede fase volgt een jaar later. Het is naar verluidt vooral de bedoeling dat het import/exportcentrum zich zou specialiseren in huis-producten zoals meubels, sanitair e.a, maar ook textiel, schoenen en lederwerk komen aan bod. Naar verluidt is dit rechtstreeks bedoeld als concurrentie met Antwerpen die op dat vlak goed scoort. Eurasia heeft al 300.000 m2 opslagplaats en de familie van initiatiefnemer Wang is uit Wenzhou. Naar zijn zeggen is al 30 % van de showrooms gereserveerd en zou Jiamei (Chinese Ikea gemakshalve) akkoord zijn om er zich te vestigen. Ook specialiteiten waar Chinezen op verlekkerd zijn zoals wijnen en foie gras zullen er naar worden verscheept.
Nieuwe rijkenlijst

Liang Wengen:rijkste Chinees


Volgens de nieuwe Hurunlijst van China’s rijken is het aantal US $-miljardairs omhoog gegaan van 189 vorig jaar tot 271 dit jaar. Van crisis merken de Chinese rijken dus niet veel. 29 van de top 50 hebben vastgoed  als voornaamste bron van hun welstand. Een derde van de top 50 zijn goed politiek verbonden: zijn ofwel lid van een van de 2 parlementen of zijn partijleden. Nieuw is dat patroon Liang van firma Sany in bouwuitrusting op nummer een is komen te staan. De 55 jarige die 58 % aandelen van Sany bezit, heeft een fortuin van 11 miljard $. Zong Qinghou van de Wahaha drankengroep viel terug tot de tweede plaats en een bezit van 10,7 miljard $. Hij wordt op de derde plaats gevolgd door de 43 jarige baas van zoekmachine Baidu die 8,8 miljard netto waard is. De gemiddelde leeftijd van de Hurunlijst is 51 jaar. Typische loopbaan is werken voor de overheid tot 33 jaar, de eigen zaak op te starten met 37 en dan 10 jaar daarin werken vooraleer een beursnotering volgt. De samensteller van de lijst Hoogewerf vermoedt echter dat het echte aantal miljardairs het dubbele zou kunnen zijn als wat hij ontdekt heeft. Ook is het zo dat de rijken meer aan filantropische doeleinden hebben besteed dan vorig jaar: topper is Cao Dewang die in 2010 jaar 700 miljoen $ schonk.
Shanghai plant grootste expocentrum
MiguelinVolgens de ondersecretaris van Shanghais stadsbestuur plant de stad in het Hongqiao-district een reuze tentoonstellingsruimte die ’s werelds grootste wil zijn. Het totale kostenplaatje bedraagt 23 miljard. De financiering van de eerste fase is rond en zal een centraal gebied van 104 ha beslaan met 400.000 m2 exporuimte indoor en 100.000 m2 buiten.  Dit brengt ons naadloos naar de Wereldexpo 2010 van Shanghai. Het permanent museum dat aan de Wereldexpo herinnert, opent op 25 september in het voormalig paviljoen van de Urban Footprint op Puxi: de expo bevat 14.000 voorwerpen uit 200 expo-paviljoenen zoals de 6 meter hoge baby Miguelin uit het Spaans paviljoen
Directie Schneider Electric delokaliseert naar China
Ongelooflijk, maar waar wordt in Frankrijk gezegd. Schneider Electric, een van de belangrijkste Franse ondernemingen betreffende elektrische uitrusting is van plan delen van de algemene directie te het lokaliseren naar China. De groep die sterk ingeplant is in de opkomende landen heeft, heeft de staat via la“ Caisse Des Depots” als voornaamste aandeelhouder. Drie algemene directeurs verhuizen dus naar China, naar verluidt om zich dichter bij de klanten te bevinden.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *