Op een groen blaadje 48

Kort milieunieuws

Regering wil onderzoek olielek
–De regering heeft een onderzoek bevolen tegen de olievervuiling die het bedrijf CononoPhillips in de Bohaizee heeft veroorzaakt. De regering wil dat er ook een limiet komt aan de inplanting van bedrijven rond de baai. Voorts wil ze dat de vervuiler de zee reinigt en de dreiging met vervuiling vermindert. Hoewel de 2 betrokken bedrijven niet met naam worden genoemd zegt de regeringsmededeling dat de verantwoordelijken moeten geïdentificeerd worden en gestraft. Ondertussen heeft ConocoPhillips meegedeeld dat het een Fonds zal opzetten die de kosten van de reiniging helpen betalen en die het milieu van de Bohaibaai ten goede zullen komen. De firma zegt niet hoeveel in dat Fonds zal worden gestort. Conoccobaas James Mulva heeft ook al zijn diepe verontschuldigingen aangeboden, maar los van de mooie woorden vinden advocaten dat de firma de geleden schade voor vissers en de getroffen zaken moet vergoeden. Het vervuild gebied is 8 maal de oppervlakte van Singapore.
Naar individuele warmtemeters in Peking
Tegen 2015 moet de helft van Pekings wooncomplexen uitgerust zijn met individuele meters qua warmteverbruik, Aldus de doeleinden van het hoofdstedelijk twaalfde vijfjarenplan betreffende energiebesparing. Ook toelagen voor bescheiden gezinnen worden voorzien. Nieuwe complexen moeten in ieder geval individuele meters hebben. 60 miljoen m2 bestaande gebouwen zullen worden aangepast en deze staan in voor een kleine 40 % van de bouwruimte die niet-energie-efficiënt is. Na de installatie zou het energieverbruik 12 % lager moeten zijn dan in 2009. Volgens stadsambtenaar Feng Keliang hadden gedurende het elfde vijfjarenplan 55 % van de nieuwe stedelijke gebouwen en 74% van de woongebouwen een energiebesparende architectuur waardoor Peking het meest groene gebouwen telt in het land.
Wen waarschuwt tegen afbraak dorpen
Premier Wen Jiabao heeft op een colloquium gewaarschuwd tegen gedwongen uitdrijvingen van boerenhuizen. Hij vindt dat het behoud van oude dorpen tot het te behouden erfgoed behoort. Hij vindt dat ter zake drie problemen moeten worden opgelost: gedwongen afbraak gaat in tegen de legitieme rechten en dorpsbewoners verkiezen hun grond. Ten tweede getuigt de afbraak van authentieke dorpen om er nepdorpen van te maken van verspillende cyclus. Ten derde is de bouw in de steden niet gebaseerd op de culturele karakteristieken van deze gebieden. De schrijver Feng Jicai zei op het colloquium over het erfgoed dat oude dorpen in snel tempo verdwijnen onder het mom van de bouw van nieuw landelijk gebied, maar in feite gaat het om modernisering gedreven door kortzichtige economische interesse. (China Daily)
Spoorweginspectie aan de gang
318 hoge ambtenaren van het Ministerie voor Spoorwegen zijn de boer opgestuurd om de veiligheid te controleren en eventuele gaten te dichten. Deze verschillen van de inspectiewerkgroep met 51 personen die na de Wenzhouramp door de regering werd opgezet. Dit incident met 40 doden noopte de Chinese overheid geheel het treinveiligheidssysteem te herdenken. De veiligheidsinspecties duren van half augustus tot half september. Volgens minister Sheng Guangzu zal het net onderverdeeld worden in 40 subgroepen en de resultaten hiervan zullen doorgespeeld worden door 8 verbindingsofficieren.
Zonneboilers hebben gezondheidsrisico.
Volgens insiders kunnen zonneboilers chemicaliën bevatten die gelinkt zijn aan kanker. Volgens de National Business Daily vinden deze deskundigen dat alle water door zulke verwarmers hoge waarden aan nitriet bevat die schadelijk zijn voor gezondheid. Zelfs indien het water enkel voor het douchen zou worden gebruikt, dan werkt het de oxidatie van de huid en de veroudering in de hand. Blijkt dat de inspectie wel de kwaliteit van de installaties onderzoekt, maar niet echt de kwaliteit van het water. Uit dit onderzoek van de boilers bleek dat 14 % faalde in de kwaliteitstesten. (Shanghai Daily)
Azië zal leiden in elektrische oplaadpunten
Volgens onderzoek van het bureau Pike Research zal de wereld over 6 jaar 7,7 miljoen oplaadpunten voor elektrische auto’s tellen. Daarbij zal de regio Azië-Pacific wereldleider zijn en China de VS van de eerste plaats verdringen. De VS zullen over 1,5 miljoen oplaadpunten beschikken, maar China voorziet tegen het einde van het decennium 10 miljoen oplaadpunten. De Chinese verbruiker krijgt overigens 9400 yuan toelage bij de aanschaf van een groene wagen die voorts nog vrijgesteld is van deelname aan de nummerplatenloterij.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *