De stand van zaken 74

Verhoging vraag prioritair
China wil het verbruik stimuleren en de structuur van de buitenlandse handel verbeteren, verklaarde minister van Handel Chen Deming.  De vroegere toelagen voor de aanschaf van huishoudtoestellen verdwijnt. In de nieuwe handelspolitiek worden vooral energiebesparing, milieubescherming en vermindering van uitstoot, beklemtoond. Ook de opbouw van een logistiek systeem en de stimulering van het landelijk verbruik wordt beoogd. Dit laatste zal nu vooral van de aanbodzijde beter worden uitgebouwd: namelijk  de kwaliteit van winkels, warenhuizen en handelscentra te lande zal verbeterd worden, aldus Chen. Ook zelfstandigen in horeca, wasserij, baden en hersteldiensten zullen van steun kunnen genieten. In kleine en middelgrote steden met commerciële centra moeten vitale-diensten beschikbaar zijn binnen een afstand van 15 minuten stappen. Ook moderne huishouddiensten en gezondheidszorg zullen worden gepromoot.
Naar meer Chinese investeringen in buitenland

De Chinese investeringen in het buitenland zullen naar verwachting tot 2015 jaarlijks  rond 17 % stijgen om gedurende deze 5 jaren 560 miljard $ te bedragen. Dan zou deze gelijk zijn aan de buitenlandse investeringen die China zelf ontvangt. Er wordt al voorspeld dat nadien China’s buitenlandse investeringen groter zouden worden dan de investeringen die het van buitenaf ontvangt. Dit zal weliswaar de binnenlandse markt niet opkrikken, maar het kan wel leiden naar betere technologie en expertise. Volgens Wang Haifang van het Nationale Ontwikkelings-en-Hervormingscommissie zullen meer bedrijven uit staal, textiel, huishoudtoestellen en andere fabrikanten vooral uitkijken naar Zuidoost-Azië, Afrika en Latijns-Amerika. De buitenlandse investeringen die China zelf ontving in 2011 lagen ongeveer op het niveau van het jaar voordien en zullen tussen 110 en 120 miljard $ liggen. Minder de kwantiteit dan de kwaliteit is daarbij het doel van de regering.
Kerstmis speelgoedproducenten weinig vrolijk
Volgens het Dagblad van Kanton was het voorbije kerstmisseizoen het slechtste in de geschiedenis. De geschenken voor de VS en Europa die de helft van alle export uitmaken, daalden met 20 % tijdens het derde kwartaal. In de Kantonbeurs daalden de bestellingen van speelgoed voor de VS met 24 %. Als oorzaken wordt niet enkel gewezen naar de economische onzekerheid in EU en VS, maar ook naar de verhoogde waarde van de yuan en de strengere veiligheidsnormen voor speelgoed in EU en VS. China heeft 20.000 producenten van speelgoed die 4 miljoen personen te werk stellen. Verwacht wordt dat volgend jaar de sector een consolidatie zal kennen waarbij kleintjes zullen opgeslorpt worden door grotere.
Onregelmatigheden in lokale schulden
Volgens cijfer van de nationale Auditdienst heeft deze voor 530 miljard yuan aan onregelmatigheden ontdekt in de schulden van de lokale besturen. De Chinese lagere overheden hadden eind 2010 voor 10.700 miljard yuan aan schulden. De ontdekte onregelmatigheden betreffen 46 miljard yuan met “onregelmatig” krediet; 73 miljard met onregelmatig onderpand; 35 miljard geïnvesteerd in aandelen, woningen of vervuilende nijverheden; 132 miljard uitgaven gedaan na de uiterste datum. Een ander probleem is frauduleuze en onvoldoende financiering die 244 miljard zou bedragen aldus nog het auditrapport.
Sunways overgenomen door LDK-Solar
De Duitse producent van zonnepanelen Sunways is overgenomen door de het Chinese LDK Solar. Beiden beweren dat de combinatie de Duitse hoge technologie zullen verbinden met de Chinese lage kost. LDK Solar zal de eerste 33 % verwerven door een kapitaalsverhoging en wil de rest opkopen door een beursgang. Voordien leverde LDK Solar al grondstoffen aan Sunways. In Duitsland vechten ook Solon en Solar Millenium om het levensbehoud tijdens de consolidatie van de sector wereldwijd. Laatstgenoemde zou 1000 personen ontslaan en eerstgenoemde heeft geen overnemer gevonden. De overname moet nog goedgekeurd worden door de Duitse autoriteiten(FT)
6 bijkomende nijverheden doven uit
China heeft 6 bijkomende nijverheden toegevoegd op de lijst van al 13 nijverheden uit het twaalfde vijfjarenplan die ten dode zijn opgeschreven. Verouderde productielijnen zullen opgedoekt worden en mogen niet verhuizen. De nieuwe op de lijst betreffen: kopersmelten, loodsmelten, lederbehandeling, zinksmelterijen, bedrukken en verven, kunstvezel en loodbatterijen.
VW en Astra Zeneca plannen nieuwe vestigingen
Volkswagen plant een nieuwe vestiging te Ningbo om de groeiende vraag in China bij te houden. Vorig jaar werden er 2 miljoen wagens verkocht en door 14 miljard euro nieuwe investeringen hoopt VW dit aantal op 3 miljoen te brengen. De site in Ningbo zal jaarlijks 300.000 wagens op de markt brengen en moet in 2014 af zijn. Dan is dit VWs zesde vestiging in China. Ook in Foshan wordt een nieuw bedrijf gepland dat in samenwerking met een van de partners een elektrische wagen zal bouwen.
De Britse pillenproducent Astra Zeneca plant een investering van 200 miljoen $ in een vestiging te Taizhou (Oost-Jangsu). Het gaat om haar grootste investering in een filiaal ooit. AstraZeneca is de tweede grootste producent van geneesmiddelen in het VK en is in China aanweig sinds 1993. De bouw van de site moet in 2013 klaar zijn en gehoordt tegen dan een verkoopscijfer van 6 miljard yuan te bereiken.
Verkoop gronden: min 13 %
De verkoop van gronden daalde vorig jaar in de 130 grootste steden met 13 %. De door de lokale overheden ontvangen sommen bedroegen in totaal 1860 miljard yuan in de 130 aldus nog cijfers van een privé onderzoeksbureau in immobiliën. De daling wordt toegeschreven aan de afkoelingspolitiek van de regering. Shanghai kent de grootste daling met 126 miljard verkoop wat 16,7 % minder is dan het jaar voordien.
p

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *