De stand van zaken 76

Opwarming met Taiwan blijft
–Uit VRC-cijfers blijkt dat Taiwans bestuur vorig jaar 575 investeringen voor het vasteland heeft goedgekeurd ter waarde van 13 miljard $. Taiwan zelf beweert dat sinds de opwarming medio 2009 startte,  vasteland firma’s rond 184 miljoen $ investeerden op het eiland: 204 hebben er een afdeling. Dat de warmere betrekkingen met Taiwan zullen doorgaan blijkt uit het feit dat de Taiwanese minister van economie Shih Yen-shiang van plan is meer dan één handelsmissie op het vasteland te hebben. Peking en Shanghai staan eerste op de lijst; Wuhan en Chengdu worden nog overwogen. Omgekeerd zal de China’s Council for the Promotion of International Trade and Economy and Trade burelen openen op het eiland.
Buitenlandse investeringen: toch hoop
–In december 2011 daalden de buitenlandse investeringen in China met 12 % vergeleken met het jaar voordien. De negatieve tendens die al 10 maanden aanhoudt zorgt voor hoofdbrekens. Woordvoerder Shen Danyang van het ministerie voor Handel vertrouwt er echter op dat de groei in 2012 toch snel zal blijven. Uit ministeriële cijfers blijkt immers dat investeringen uit 10 Aziatische landen in 2011 stegen met 14%. Niettegenstaande de slump in VS/EU blijft China aantrekkelijk voor deze landen die de hoofdbron uitmaken van China’s buitenlandse investeringen.
Shanghai: grootste metropool-brp
Volgens een ranglijst van de Brookings Institution’s die de 200 grootste metropolen omvat, heeft Shanghai nu de grootste economische activiteit en dit gevolgd door de Saoedi Arabisch financiële hubs, Riyad en Jiddah. Zowat helemaal onderaan staat Sacramento. Volgens de LA Times toont de rangschikking de voortdurende verplaatsing van economische macht van west naar oost. 90 % van de snelle groeiers liggen buiten VS en EU terwijl de zwakst presterende precies VS-, EU-, en Japanse metropolen zijn. China leidt de top 20 met 8 namen.
Satelliet navigatie in de lift
Volgens een onderzoeksrapport zou de satelliet-navigatienijverheid tegen 2015 goed zijn voor een zakencijfer van 225 miljard $. In 2010 telde de sector al 5000 firma’s en organisaties en bracht een zakencijfer voort van 50 miljard. De sector zou het derde groeipunt worden in de IT na mobiele telefonie en internet. Tegen 2015 wordt gehoopt op 340 miljoen terminals in China (SCMP)
Sina bouwt O&O centrum in Sichuan
China’s Sina Corporation heeft met de Chengdu Hi-Tech Zone een akkoord gesloten om er een onderzoeks-en ontwikkelingscentrum op te richten betreffende draadloze toepassingen. In dezelfde zone zou Sina ook een bedrijf opzetten met uitsluitend buitenlands kapitaal. Beide bedrijven gaan verder producten en toepassingen ontwikkelen voor Sina’s mobiel microblogplatform en andere mobiele diensten.
China niet prominent in Davos
China heeft dit jaar zijn meest bescheiden afvaardiging naar Davos gestuurd sinds 6 jaren, officieel omdat het gebeuren samenvalt met het Chinees Nieuwjaar. Over het hot onderwerp of China zou geld bijdragen voor Europa’s redding, herhaalde Prof Li Daokui dat China dit wil doen in een multilateraal verband waarbij andere landen ook bijdragen tot een IMF-Fonds, maar in ruil voor meer stemrecht voor deze landen. Momenteel heeft Europa 40 % van het stemrecht in deze instelling.
Iranhandel met 55% vooruit
De Iraanse ambassadeur in Peking Mehdi Safari heeft meegedeeld dat de handel tussen beiden vorig jaar steeg met 55 % om meer dan 45 miljard $ te bedragen. China is nu Irans eerste handelspartner. Peking heeft zijn aanwezigheid in Irans olie-en gassector versterkt door contracten ter waarde van 40 miljard $. Vorig jaar ging China’s olie-import uit Iran vooruit met 30%, niettegenstaande westerse druk om dit te verminderen.
Chinese interesse voor Carsid
Naar verluidt zou een Chinees bedrijf interesse hebben in het staalbedrijf Carsid te Marcinelle. Dit zou in de ondernemingsraad vernomen zijn, maar het is onbekend om welk bedrijf het zou gaan. Carsid behoort tot de groep Duferco. De hoogoven is al 3 jaar dicht en 1000 personen zijn technisch werkloos.
Meer Chinese interesse voor België zou komen van aigo En­trepreneurs Alliance (AEA) die in Europa een uitvalsbasis zoekt voor haar 100 bedrijven. België maakt een goede kans, aldus minister Van Quickenborne uit Davos. Deze beslissing valt op 17 februari (FET)

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar