Hoofdkwartier Afrikaanse Unie ingehuldigd

In Addis Abeba werd zaterdag het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie ingehuldigd. Het 200 miljoen $ kostend gebouw werd gefinancierd en gebouwd door China en is dus een sterk symbool van de vriendschap met Afrika.
Het was voorzitter Jia Qinglin van People’s Political Consultative Conference die verklaarde dat het torengebouw- het hoogste in de Ethiopische hoofdstad- boekdelen spreekt over de vriendschap met het Afrikaanse volk en ook de sterke wil van China toont om de ontwikkeling in Afrika te ondersteunen. Het gebouw zal de top van de Afrikaanse Unie (AU) ontvangen telkens de Afrikaanse staatshoofden bijeen komen. Het is een herdenking van het nieuw Afrika, aldus AU-voorzitter en Guinea’s president Teodoro Obiang Nguema bij de opening. De constructie werd helemaal door China gefinancierd tot en met het meubilair. Het meeste bouwmateriaal werd uit China geïmporteerd. De bouw begon in januari 2009 en een team van 1200 Chinese en Ethiopische bouwvakkers werkten continu in 2 tot 3 shiften om het tijdig klaar te hebben. De site heeft drie conferentie centra, een heli nok en bureelruimte voor 700 personen. Buiten is door XinhuaHisense een infoscherm opgehangen met grote definitie.
De Ethiopische president Meles Zenawi verklaarde dat China’s her opstanding en verbintenis tot een win-partneriaat een van de redenen is van het begin van de Afrikaanse renaissance. In zijn gesprek met Jia Qinlin zei Meles dat de Chinese regering 100 miljoen yuan schonk aan het land en 100 miljoen yuan intrestvrije leningen. Daarnaast werd een lening ten belope van 3 miljard $ voor infrastructuur verlengd. Ook werden nog 7 economische en technische overeenkomsten getekend tussen de twee landen. Onder andere werden twee raam overeenkomsten getekend voor meer samenwerking in spoor, suikerproductie en telecommunicatie en een MOU voor het uitbouwen van Hujian-Ethiopië lichte nijverheidsbasis.
Handel
Viceminister van Handel Gao Hucheng zei in Peking dat de Sino-Afrikaanse handel vorig jaar toenam met 23 % tot 160 miljard $. China is al sinds 2009 Afrika’s grootste handelspartner. China’s gecumuleerde investeringen in Afrika bedragen nu 40 miljard $, waaronder 14 miljard directe investeringen. Volgens Gao zijn er meer dan 2000 Chinese firma’s die investeerden in Afrika. Het is wel zo dat de handelsbalans voor 10 miljard een overschot vertoont ten voordele van China. Critici hebben het over een eenrichtingsverkeer waarbij China olie en grondstoffen importeert en goedkope producten terugstuurt. Gao beloofde het herstel van het onevenwicht door de markten te openen voor meer Afrikaanse goederen; het afschaffen van douanetarieven en door het aanmoedigen van Chinese firma’s meer Afrikaanse producten te importeren (SCMP)
Zie ook CNTV over het gebouw,      Dialogue (27 min) over Afrika-China

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *