De stand van zaken 90

Kantonbeurs ontgoochelt
–De resultaten van Kantons halfjaarlijkse exportbeurs liggen 4% lager dan de vorige sessie in oktober. Het aantal Europese bezoekers daalde met 15 %; de deals met de VS vielen met 8 %; een geluk dat de zaken met Afrika vooruit gingen met 13 %. Volgens de woordvoerder van de beurs waren 86% van de contracten kleiner en van kortere duur dan voorheen. De beurs wordt als een barometer aanzien voor de buitenlandse handel en er wordt met een bang hart uitgekeken naar het tweede semester.
Chinees-Belgisch investeringsfonds
–Tijdens het bezoek van vice-premier Li Keqiang werd tussen China en België een investeringsfonds getekend met een kapitaal van 17 miljoen euro. Het geld moet vergemakkelijken dat Chinese firma’s in België en de EU investeren. Volgens Lou Jiwei van het Chinees soeverein Fonds CIC zal het Fonds een betere toegang verschaffen tot de beste Europese bedrijven.
Deal IJslandse grond getekend
De Chinese tycoon Huang Nubo heeft van de IJslandse regering toch het licht op groen gekregen om een stuk grond van 300km2 te kunnen pachten. Huang (foto) wil er 160 miljoen $  investeren om er een golfbaan, hotel en vakantieoord te bouwen. .Huang heeft al een vakantieoord ter waarde van 50 miljard yuan in de Chinese theestad Pu-er en gooit het nu over de internationale boeg. Hang wil voorts IJslandse zeevruchten exporteren naar China en Chinese wijn importeren in IJsland.
2011: 1,4 miljard naar schaliegas
Vorig jaar heeft China 1,4 miljard yuan geïnvesteerd in ontginning van schaliegas: de regering spendeerde er 100 miljoen aan en de energiegiganten 1,3 miljard aldus viceminister Wang Min aan het blad China Land ad Resources News.
Bright Food eet deel Weetabix op
De Chinese staatsonderneming Bright Food koopt tegen 1,2 miljard Britse ponden een controlerend aandeel in het Brits voedselicoon Weetabix. Volgens de WSJ zal de deal met de producent van ontbijtgranen rond zijn tijdens het tweede semester. Bright Food zal 60 % opkopen terwijl Lion Capital 40 % zal behouden. De deal houdt ook in dat Bright Food nu ook distributiekanalen krijgt in de VK, VS , Italië en Israël.
Bankresultaten Q1 minder
China’s vier grote banken hebben zwakkere Q1-resultaten voorgelegd dan verwacht. De grootste Industrial and Commercial Bank of China Ltd had met een winst van 43 miljard een winstdaling van 14 %, maar toch is dit bedrag nog groter dan de winst van de eerste 3 VS-banken samen. . De 3 anderen Agricultural Bank of China, Bank of China en de China Construction Bank misten ook de in hen gestelde verwachtingen. Toch bedraagt hun 22 miljard $ winst drie maal meer dan de winst van J.P. Morgan, Citigroup en Wells Fargo samen. In het verleden werd gemakkelijk in vastgoed geïnvesteerd, maar door de lagere intresten die opgelegd worden door Peking is het nu uitkijken naar andere domeinen. De vier banken konden vorig jaar hun activa verhogen met 14 % tot 51.000 miljard yuan wat ongeveer gelijk is aan de optelsom van de Duitse, Franse en de Britse economie.
LDK-Solar: 9000 afdankingen
LDK-Solar heeft sinds juli laatstleden al 9000 werknemers ontslagen, zo meldt het First Financial Daily. Het bedrijf had in Q3 van 2011 27.744 werknemers in dienst en dit aantal daalde tot 24.449 tegen het jaareinde. In april bleven daarvan nog 19.495 over. De meeste afdankingen grepen plaats in een filiaal dat silicium vervaardigt en 10.000 werknemers telde. De prijs van silicium daalde sterk. Andere personeelsleden krijgen meer vakantie of moeten minder uren presteren. Ook salarissen werden ingeperkt. Voorzitter Peng Xiaofeng geeft toe dat hij onvoldoende cash heeft. Anderzijds hebben de afdankingen een gunstige invloed gehad op de prijs van het aandeel.
Meer belastingcontrole op multinationals
Vicedirecteur Wang Li van de Belastingen wil een scherpere controle op multinationals die hun belastingen ontduiken. Vorig jaar brachten die al 23 miljard bijkomend in de staatskoffers. Na een jaar onderzoek en discussies kon de belastingdienst te Jincheng (N-Shanxi) 403 miljoen yuan recupereren van een offshore firma dat zijn aandeel had verkocht aan een lokaal= energiebedrijf. Dit was de tweede hoogste som die gerecupereerd werd nadat een Japanse firma 306 miljoen had moeten betalen na een deal met Master Kong Holdings via de Caymaneilanden. In China doet zich ook het feit voor dat goede belastingcontroleurs weggekocht worden door bedrijven om voor hen te komen werken.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *