De VS, China, de EU en de IRA

IRA staat voor de nieuwe Amerikaanse Inflation Reduction Act een wet met belangrijke implicaties voor de EU en voor China. De Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel (BCECC) liet daarover een expert van het Centre for Strategic & International Studies aan het woord. CSIS is een denktank die adviezen betreffende nationale veiligheid verleent aan de Amerikaanse beleidsmakers. De analyse is uiteraard gemaakt vanuit dat standpunt maar de aandachtige lezer zal er de gevolgen voor China en de EU zonder veel moeite uit halen. We nemen met toelating van de BCECC de samenvatting over. De vertaling uit het Engels is van de redactie van Chinasquare

Voldoet IRA aan regels van Wereldhandelsorganisatie? Foto Xinhua Disclaimer

Op 14 februari hield de BCECC een webinar over de Amerikaanse Inflation Reduction Act(IRA) en de mogelijke impact ervan op het Chinese bedrijfsleven en de economische betrekkingen met de rest van de wereld. Dr. Ilaria Mazzocco, een Senior Fellow en Trustee Chair in Chinese Business and Economics bij het CSIS, gaf inzichten in hoe deze wetgeving het wereldwijde economische landschap zou kunnen veranderen.

De IRA, ondertekend op 16 augustus, is de grootste klimaatwetgeving in de geschiedenis van de VS, met 369 miljard dollar voorzien voor investeringen in groene technologie en strijd tegen de klimaatverandering. Ze bevat ook nieuwe regels om de lokale productie van chips aan te moedigen en wetten op de bouw van infrastructuur. Ze geeft een belangrijke impuls geeft aan het industrieel beleid in de VS.

Invoerheffingen gaan omhoog en op Amerikaanse producten komen lagere taksen. Zo wil de VS minder afhankelijk worden van invoer uit China en de EU. Voor buitenlandse investeringen gericht op klimaatverandering blijven er echter kansen. Elke Amerikaanse staat heeft zijn eigen beleid daarvoor en sommigen zijn meer open dan andere.

China is momenteel de grootste speler in de wereldwijde toeleveringsketens. Dat baart de VS zorgen over een te grote afhankelijkheid van één enkele producent voor belangrijke producten.
Zo worden de meeste zonnepanelen gemaakt in China en komen de gebruikte grondstoffen daar voornamelijk voor. De nieuwe regelgeving beperkt de invoer van Chinese zonnepanelen; maar Chinese bedrijven kunnen wel nog grondstoffen exporteren naar nabijgelegen landen om zonnepanelen te bouwen, wat de toeleveringsketen verandert.

De toekomst van de economische betrekkingen tussen de VS en de rest van de wereld is onzeker. Maar het is duidelijk dat de Amerikaanse inspanningen om zelfbedruipend te worden in combinatie met toenemende geopolitieke spanningen het zakendoen met de VS moeilijker zullen maken. Naarmate de VS meer zelfbedruipend worden, kan dit een aanzienlijke impact hebben op de toeleveringsketens zoals we die nu kennen.

Samenvattend zal de IRA waarschijnlijk een zeer grote impact hebben op de toekomst van de economische betrekkingen en handelsstromen tussen de VS, China en de rest van de wereld. Door het Amerikaans streven om zelfbedruipend te zijn en minder afhankelijk van import uit China, is er veel kans dat de relatie tussen de VS en China de komende jaren onder druk komt te staan. De exacte aard van deze impact valt moeilijk te voorspellen, de wereld zal de gevolgen van deze wetgeving gaandeweg ondervinden.

Bron: Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel (BCECC)
Website: www.bcecc.be
E-mail: info@bcecc.be

Een meer gedetailleerd artikel over hetzelfde onderwerp kan U hier lezen

Print Friendly, PDF & Email