Wang Yi wervelt door Europa

Staatsraad Wang Yi heeft de afgelopen dagen Italië en Frankrijk bezocht, dit weekend is hij op de Veiligheidsconferentie te München en nadien bezoekt hij nog Hongarije en Moskou. Wang beklemtoonde dat China de betrekkingen met Europa weer nauwer wil aanhalen en dat China binnenkort uitpakt met een vredesvoorstel over Oekraïne.

Wang Yi met Tajani in Rome Foto ph.china-embassy.gov.cn Disclaimer

Donderdag was Wang Yi in Rome waar hij een ontmoeting had met BuZa minister en tevens vicepremier Antonio Tajani.  Ze spraken over de voorbereiding van premier Meloni’s bezoek aan Beijing. Over het Belt & Road Initiative werd nauwelijks gesproken, maar Wang Yi verklaarde dat ‘China meer Italiaanse producten wil invoeren als Italie de Chinese bedrijven een faire kans geeft’. Naar verluidt heeft Xi Jinping op de top van Bali beloofd dat China tegen 2035 minstens 250 ATR vliegtuigen wil kopen. ATR of Avions de transport régional is in handen van Leonardo (Italië) en Airbus (Frankrijk)  Overigens had China enkele dagen voordien ATR dat 44 vervaardigd werd in de fabriek van Pomigliano d’Arco een vergunning verleend.  

Frankrijk

In Parijs ontmoette Wang Yi president Macron en BuZa minister Colonna. Zowel Macron als Wang willen de strategische dialoog tussen beide landen hervatten. Macron hoopte vooral op samenwerking inzake klimaatwissel; biodiversiteit en bescherming van de zee. Minister Colonna wilde dat China qua Oekraïne  de druk opvoert op Rusland en wees ook op de gevolgen voor de voedselzekerheid van het conflict. Tevens zou China Iran moeten overtuigen ‘zijn escalatie te beëindigen wat het risico van een proliferatie crisis inhoudt’. Ze wil de dialoog over de mensenrechten verder zetten en China betrekken bij de Summit for a New Global Financial Pact waarvan Frankrijk gastheer is op 22 en 23 juni.

München

Wang Yi en Baerbock in München Foto fmprc.gov.cn Disclaimer

Het hoogtepunt van Wang Yi’s activiteiten vond plaats op de Veiligheidstop te München waar hij kanselier Scholz ontmoette, een gesprek had met BuZa minister Baerbock, met VS-BuZa minister Blinken, de Oekraiense BuzA minister Kuleba en EU topman Buza Josep Borrell. De Munich Security Conference is een jaarlijkse top waar 40 staats- en regeringsleiders aan deelnemen en honderden veiligheidsexperts. Rusland en Iran waren niet uitgenodigd.

Baerbock en Wang waren het eens dat de uitwisselingen en samenwerking tussen Duitsland en China op verschillende vlakken zo snel mogelijk kan herstarten. Uitdagingen zoals de Covid pandemie en de klimaatwissel zijn wereldwijde problemen en samen moeten aangepakt en de internationale orde moet behouden door betere samenwerking. Over Oekraïne zei Wang aan Baerbock dat hoe langer de crisis aansleept, des te meer dat Europa zal lijden met misschien nog meer incidenten zoals de Nordstream explosies.

Oekraine

Op de conferentie zelf beloofden kanselier Scholz en president Macron blijvende steun voor Oekraïne maar Macron benadrukte ook dat het tijd wordt de vredesvoorwaarden voor Oekraïne voor te bereiden. Wang Yi beloofde dat China binnenkort een document over Oekraïne zal uitvaardigen en dat Xi Jinping een rond 24 februari een vredesvoorstel zal doen. De VS-minister Blinken zei dat het westen sceptisch staat tegenover een Chinees vredesvoorstel dat oproept tot een onmiddellijk staakt het vuren. Baerbock vond echter dat elke kans voor vrede moet benut worden maar dat Duitsland het Chinese voorstel niet zou aanvaarden indien het stopzetten van wapenleveringen aan Oekraïne inhoudt. Ze vond dat Rusland zich moet terugtrekken uit de veroverde gebieden; NATO secretaris-generaal Stoltenberg zei van zijn kant aan een groep verslaggevers ‘China is er niet in geslaagd de invasie te veroordelen,. Het vredesplan van Peking is vrij vaag. Vrede, is alleen mogelijk als Rusland de soevereiniteit van Oekraïne respecteert’

Wang Yi op Munchen Security Conference Foto: MSC Disclaimer

Wang merkte op dat vredesgesprekken reeds gevoerd werden in Wit-Rusland en in Turkije maar dat deze gesprekken opgeschort werden om onduidelijke redenen. ‘Sommige krachten geven niets om de levens van Oekraïners en het groeiende lijden in Europa. Ze hebben een strategisch doel dat zich verder dan Europa uitstrekt’ aldus nog Wang. NATO secretarisg-eneraal Stoltenberg zei dan ook op de conferentie ‘dat wat zich nu in Oekraïne voordoet ook morgen elders kan gebeuren’, maar zonder Taiwan te vernoemen. Bijgevolg heet veiligheid van de NATO geen regionaal probleem meer te zijn, maar een wereldwijd globaal probleem.

Ballon

Staatsraad Wang gebruikte de bijeenkomst ook om uit te halen naar de VS over het neerschieten van de Chinese observatieballon waarover Wang volhield dat het een meteorologische ballon was die door de wind uit koers was geraakt. Hij noemde het neerschieten ‘absurd, hysterisch en een misbruik van militaire macht.  Wij vragen de VS te stoppen om zulke belachelijke dingen te doen omwille van binnenlandse politieke berekening’. voegde hij er nog aan toe. Volgens Edgar Snowden is de hype rond ballonnen en UFOs bedoeld om de aandacht af te leiden van de onthullingen over de Nordstream-explosies. ‘Er zijn veel dergelijke ballonnen van verschillende landen die rond de aarde vliegen: gaan de Vs die allemaal neerhalen?’ vroeg Wang. De staatsraad bezoekt na het weekend ook nog Hongarije en Moskou. VS vicepresident Kamala Harris zei nog op de conferentie erg bezorgd te zijn over steun van China aan Rusland.

Global Times, Peoples Daily, Politico

Print Friendly, PDF & Email