Deeleconomie groeide in 2021 met 9,2%

De omzet van de Chinese deeleconomie bedroeg vorig jaar 3.690 miljard yuan wat een vooruitgang is van 9,2% op jaarbasis. Sommige sub sectoren boerden goed, maar de gedeelde accommodatie ging door de pandemie achteruit.

Niettegenstaande de pandemie ging de deeleconomie er vorig jaar er met 9,2% op vooruit en dit tot een omzet van 3.690 miljard yuan, aldus een rapport van het State Information Center. De directe financiering van de sector bedroeg 213 miljard ¥of een vooruitgang met 80% op jaarbasis.

De deeleconomie op het gebied van kantoorruimte, kennisvaardigheden en life services kende een snelle groei, met een aangroei van het volume met respectievelijk 26,2 procent, 13,2 procent en 5,8 procent. Het rapport geeft ook aan dat de marktomvang van de sector gedeelde accommodatie in 2021 met 3,8 procent is afgenomen als gevolg van de pandemie en de aanpassing van het toezichtbeleid in sommige steden. Hoewel veel platforms voor korte termijn vakantieverhuur hun strategie hebben aangepast en hun focus hebben verlegd naar landelijke gastgezinnen, staat het segment van gedeelde accommodatie nog steeds onder enorme druk en onzekerheid, gezien de inhaalvraag naar reizen niet volledig op peil is en het nieuwe bedrijfsmodel niet volwassen.

Verbruik

Het rapport merkt op dat het delen van diensten en verbruik een cruciale rol spelen bij het stabiliseren van de economische groei. Zo waren de inkomsten van online voedsel bezorgplatforms vorig jaar goed voor ongeveer 21,4 procent van de omzet in de horeca, een stijging van 4,5 % ten opzichte van 2020. Bovendien namen de uitgaven per hoofd van de bevolking aan voedsel bezorgplatforms ongeveer 21,4 procent van de totale cateringuitgaven in 2021, een stijging van 4,4 % op jaarbasis. De uitgaven per hoofd van de bevolking voor aanroepdiensten van auto’s  maakten 8,3 procent van de reisconsumptie uit. Deze aanroepdiensten waren goed voor 32% van het totale taxi passagiersvolume. De gedeelde accommodatie was goed voor ongeveer 5,9 % van de inkomsten bij de gastverblijven.

Volgens  Zhou Guangsu, universitair hoofddocent aan de School of Labor and Human Resources aan de Renmin University heeft de platformeconomie niet enkel de groei van het verbruik gestimuleerd, maar ook de upgrade ervan bevorderd, waardoor de economie meer vitaliteit en werkgelegenheid kreeg.

Arbeid  

De banen in de deeleconomie hoewel flexibel, bieden volgens het rapport een stabiliserende factor in de arbeidsmarkt.  Voedsel bezorgplatform Ele.me verklaarde dat 1,14 miljoen bezorgers op het platform vorig jaar een stabiel inkomen hadden, waarvan 1.877 werden gepromoveerd tot station- en teamleiders. In totaal kregen 10.203 bezorgers van het platform een beroepsopleiding vorig jaar. Een reeks beleidslijnen en maatregelen zijn doorgevoerd om de bescherming van de rechten en belangen van werknemers onder de flexibele arbeidsmethode te versterken en het toezicht evenals de wetshandhaving zijn versterkt om de marktorde verder te regelen.  Ondertussen worden deeleconomieplatforms geconfronteerd met potentiële risico’s en uitdagingen op het gebied van lekken -en misbruik van gegevens en zouden ze hun nalevingsniveau in gegevensbeheer moeten verbeteren, aldus nog het rapport.

China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.