Dezhou: de stad waar de zon altijd… verwarmt

Hotel naast Himin dient voor congres

Hotel naast Himin dient voor congres


Sinds 200 jaar is Dezhou, een stad in Oost-Shandong, gekend voor zijn kip gekookt in een soja saus met kruiden. Vandaag is de bekendheid van deze stad met 5,5 miljoen inwoners aan het veranderen van de keuken naar de zonne-energie.

Tijdens het laatste decennium kreeg Dezhou langzaam een reputatie van een stad met zonne-energie. Straatlampen en verlichting in de parken zijn uitgerust met kleine zonnepanelen.  Zonneverwarmers staan op de daken en zelfs de verkeerslichten krijgen hun stroom van de zon. Ook de verlichting in publieke ruimten en tuinen in Dezhou komt van PV-systemen. Volgens stadsexpert Xu Jie is 80 % van de woongebouwen in de stad  uitgerust met verwarming op basis van zonne-energie. De stad verwacht dat in de toekomst alle vastgoedprojecten energiebesparende maatregelen bevatten, anders worden ze niet goedgekeurd, aldus vicedirecteur Cheng Muwen van de stedelijke “Ontwikkelings- en Plancommissie”.

Sedert januari staat een pilootproject op stapel dat door de regering wordt gesteund. In juni volgend jaar krijgen de kopers de sleutel van een van vier (van de twaalf te bouwen) woongebouwen met 12 tot 15 verdiepingen, waarbij speciale nadruk ligt op energiebesparing. Uiteindelijk zal de buurt 1900 gezinnen tellen met verwarming en airco op basis van zonnepanelen in het dak.

Nochtans krijgt Dezhou niet meer zonlicht dan andere steden. Wel telt de stad honderd privébedrijven inzake zonne-energie. Ze hebben een jaarinkomen van 5 miljard yuan en zijn goed voor 16 % van China´s waterverwarming op basis van zonne-energie. De Himingroep beweert 3 miljoen m² van vacuumbuizen op zon te verkopen. In 2007 maakte Himin, de grootste producent van zonneverwarmers, een jaarwinst van 67 miljoen RMB. Uiteraard is het gebouw van Himin helemaal ecologisch ingericht en dezelfde buizen dienen zowel voor afkoeling in de zomer als verwarming in de winter. Glas absorbeert hitte en de jaloezie gaat open of dicht met de temperatuur. Naast Himins hoofdzetel met 800 werknemers staat een vijfsterrenhotel van 500 kamers, ook met dezelfde energiebesparende maatregelen. Volgend jaar vindt in dit gebouw een internationaal congres plaats over zonne-energie. Dit vormt een deel van Himins ambitieus plan om een ‘Zonnevallei’  van 333 ha op te richten in de buitenwijken van Dezhou. Himins voorzitter Huang Ming wil er zowel een onderzoeks- als fabricagecentrum van wereldformaat van maken dat energiebesparende maatregelen promoot.

Volgens de ondervoorzitter van de ‘Commissie inzake Klimaatverandering’, professor He Jiakun, is het aanbod van hernieuwbare energie in China gestegen met 60 % van 2005 tot 2008. Toch heeft zonne-energie ook zijn nadelen. Een geheel gebouw herinrichten met zonne-energie is nogal omslachtig. Waterverwarmers zijn niet duur, maar een geheel gebouw volledig inrichten kost dubbel zoveel als normaal. Een ander zwak punt is de instabiliteit van het net, gezien de generatoren ‘s nachts niet kunnen werken. Voordeel is wel dat zonneverwarming is afgeschreven na vijf jaar. Deze industrie levert Dezhou 800.000 jobs op en dit zou nog aangroeien met 150.000 tegen 2020.  Greenpeace heeft reeds in een artikel Dezhou aangeprezen als lichtend voorbeeld.

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *