‘Dit jaar zal China 2 miljard dosissen Covid-19 vaccins uitvoeren en 100 miljoen dollar aan Covax schenken’

Met forse toezeggingen voor de export en eerlijke verdeling van vaccins laat China zien hoe het zijn doelstelling om te streven naar ‘internationale samenwerking tegen de COVID-19’ concreet wil realiseren.

2 miljard dosissen
De Peruaanse president Pedro Castillo krijgt het Sinopharm-vaccin toegediend (foto Xinhua)

De Chinese president Xi Jinping heeft toegezegd dat China dit jaar nog tot 2 miljard dosissen van zijn Covid-19 vaccins zal uitvoeren.

Internationale vaccinatiesamenwerking in praktijk

Xi vermeldde dit op 5 augustus in zijn op schrift gestelde toespraak tot een forum over internationale vaccinatiesamenwerking, georganiseerd door zijn minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. China is verder van plan om 100 miljoen dollar te schenken aan Covax, het internationale programma waarmee onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vaccins bezorgt aan de ontwikkelingslanden. De doelstelling van de WHO is om binnen het jaar tenminste 70 procent van de wereldbevolking te vaccineren. Daarvoor zijn 11 miljard vaccins nodig.

Vergelijk met G-7

Om zijn toezegging waar te maken zal China de levering van vaccins aan andere landen enorm versnellen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van China heeft het land tot dusver 770 miljoen injecties naar het buitenland gestuurd. Twee miljard doses zou evenveel zijn als het totaal van wat alle G-7-landen in juni beloofden. Die belofte werd overigens gedaan nadat de 10 rijkste landen ervoor gezorgd hadden dat ze zo’n 80 procent van alle COVID-vaccins in huis hadden. (De VS, goed voor 4 procent van de wereldbevolking, heeft zelf meer dan één miljard vaccins aangekocht, genoeg om de eigen bevolking twee à drie keer in te enten.)

Waar gaan Chinese vaccins heen?

China doneert nu al vaccins aan meer dan 100 landen en verkoopt vaccins aan meer dan 60 landen, met een totale hoeveelheid van meer dan 770 miljoen doses dus. Azië (zonder westelijk Azië, het Midden-Oosten) heeft tot nu toe ongeveer 39% van de Chinese geëxporteerde vaccins ontvangen. Naar het Midden-Oosten is 21% gegaan, naar Latijns-Amerika 30% en ongeveer 2,3% naar Afrika. Dat laatste, lage aantal zou volgens het ministerie van Internationale Economische Zaken liggen aan logistieke problemen. Het ministerie heeft aan Chinese producenten opdracht gegeven om zich bij de internationale inentingsprogramma’s aan te sluiten. Bekende Chinese producenten zijn onder andere Sinovac, Sinopharm, CanSino en Anhui Zhifei Longcom

Aansluiting bij de WHO

Tedros Ghebreyesus, de directeur van de WHO, heeft er vorige week bij de ontwikkelde landen op aangedrongen om hun voorraden te delen met de Derde Wereld in plaats van ze te gebruiken voor boostershots, extra toedieningen of herhalingsdosis van de vaccins. De doelstelling van de Wereldgezondheidsorganisatie is om binnen het jaar tenminste 70 procent van de wereldbevolking te vaccineren. Om dat doel te bereiken zijn 11 miljard vaccins nodig. Met zijn export kan China bijdragen aan het voldoen van het verzoek dat uitgaat van de WHO.

Waarom vaccins delen, en hoe?

Vaccins delen is ook essentieel voor de rest van de wereldbevolking. Deskundigen wijzen er op dat in de huidige geglobaliseerde wereld de pandemie nergens overwonnen zal zijn totdat dit overal het geval is. Zij waarschuwen dat we slechts enkele mutaties verwijderd zijn van een virus dat resistent is tegen vaccins. De G-7 was met haar vaccinbelofte vooral gemotiveerd door de zorg om China en Rusland te verslaan. De leiders die in juni in het Verenigd Koninkrijk vergaderden hebben dat ook openlijk gezegd. China ziet de dingen totaal anders. Wang Xiaolong, van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, vindt dat landen niet met elkaar moeten concurreren om vaccins te verstrekken. ‘We zitten in een race, maar het mag geen race tegen elkaar zijn’, zegt Wang. ‘Dit is een race, tegen de klok en tegen een gemeenschappelijke vijand, namelijk het virus en de pandemie die het heeft veroorzaakt.’ Onder impuls van Xi Jinping wil China zijn verantwoordelijkheid nemen en wereldwijde vaccinsamenwerking te bevorderen. Op 18 mei 2020 sprak Xi voor het eerst over het Chinese doel om van vaccins een wereldwijd publiek goed te maken. Intussen heeft hij die oproep verschillende keren herhaald, de laatste keer op 5 augustus 2021, met nog meer concrete toezeggingen dan tevoren.

Bronnen: De Wereld Morgen, Bloomberg, Xinhua, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *