Dollar wordt duurder

Maandag is de Chinese yuan tot zijn laagste waarde in vijf jaar gedaald tegenover de dollar. Voor een dollar moest volgens de officiële richtkoers meer dan 6,5 yuan neergeteld worden. Op de markt, waar een dagelijkse afwijking van maximum 2% toegestaan wordt, steeg de dollar tot bijna 6,6 yuan en offshore in Hongkong tot 6,61 yuan.

muntDe lage waarde heeft fundamentele en institutionele redenen.
De Chinese groei vertraagt terwijl verwacht wordt dat de Amerikaanse wat gaat aantrekken; hogere of lagere groei betekent ook hogere of lagere winstvooruitzichten. De onofficiële index van het tijdschrift Caixin suggereert voor december voor de tiende maand op rij een daling van de industriële productie ( de index werkt echter vooral met kleien en middelgrote bedrijven en houdt geen rekening met de dienstensector die in China al belangrijker is dan de industrie). Verder heeft de Amerikaanse FED onlangs beslist de basisrente op te trekken, terwijl de Chinese centrale bank in 2015 de basisrente zes maal verlaagde. Die twee elementen zijn genoeg voor speculanten in de financiële sector om te investeren in dollars eerder dan in yuan. De vraag naar dollars tegenover yuan duwt dan de koers naar beneden waardoor speculanten nog sneller gaan vertrekken en de beweging versterken. Gelukkig voor China beschikt het land over een bijna onuitputtelijke voorraad deviezen, zodat het speculatieve vertrek weinig schade kan aanrichten.
Op institutioneel vlak is er de andere berekeningswijze van de koers die de Chinese centrale bank in augustus vorig jaar –op suggestie van het IMF- doorvoerde. Voortaan wordt ook rekening gehouden met de wisselkoers van de yuan op offshore markten. Dat had meteen een dalende druk op de koers tot gevolg. Toen werd voorspelt dat de dollar op het einde van 2015 naar 6,5 yuan zou doorschieten. Nu spreken voorspellingen van 6,7 op het einde van 2016. Nu de yuan zal opgenomen worden in de korf van reservemunten van het IMF verklaarde de Chinese centrale bank dat ze voortaan minder zou tussenkomen in de koersbepaling. Vanaf deze week zijn in alle stilte ook de uren van de Chinese internationale geldmarkt in Shanghai verlengd zodat ze deels overlappen met die van Londen, wat ook de internationalisering van de yuan ten goede komt. Volgens analisten kan dit alles op termijn uitmonden in een vrij zwevende munt.
De yuan verloor in een jaar tijd 4,5% tegenover de dollar. Toch is dit beeld bedrieglijk. In december heeft het China Foreign Exchange Trade System in alle stilte een nieuwe index aangenomen, waarbij het de waarde van de yuan vergelijkt met een korf van 13 munten die belangrijk zijn voor de Chinese buitenlandse handel. Uit die berekening blijkt dat de yuan in een jaar tijd bijna 1% opgewaardeerd is.
Bron: China.org.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *