Dongguans prostitutiekoning krijgt levenslang

Voormalig eigenaar Liang Yaohui van een vijfsterrenhotel te Dongguan heeft twee jaar na zijn proces levenslang gekregen omdat hij aan het hoofd stond van een uitgebreid prostitutienetwerk. Drie medestanders uit het hotel krijgen ook levenslang en 43 anderen gaan minstens voor 16 maand de gevangenis in.

Politieactie tegen prostitutie

Het nieuwsportaal Thepaper.cn bracht dinsdag het nieuws dat het Dongguan City Intermediate People’s Court eindelijk het vonnis velde twee jaar na een ingewikkeld proces. Voormalig eigenaar Liang Yaohui van het vijfsterrenhotel Crown Prince Hotel werd veroordeeld tot levenslang als koning van het prostitutienetwerk in zijn hotel. Al zijn bezittingen werden verbeurd verklaard. Drie medebestuurders van het hotel kregen ook levenslang. 43 helpers komen er met lichtere straffen van af.
De sekshandel kwam op in het midden van de jaren negentig.  Deze viel niet toevallig samen met de maakwerk boom in de Parelrivierdelta die vele zakenlui uit Taiwan en Hongkong aantrok. Het Crown Prince hotel telde 99 massagekamers en meer dan 100 inwonende sexwerkers. Tegen 2013 bedroeg de omzet 49 miljoen yuan en Liang was een van de rijkste Chinezen. Bovendien was hij zelfs lid van het Nationaal Volkscongres en zetelde hij sinds 2008 in de gemeenteraad van Dongguan. Sinds het onderzoek werd hij uitgesloten door beide organen.
In 2014 beval de toen nieuwe Guangdong partijsecretaris Hu Chunhua een maandenlange campagne tegen de seksindustrie te Dongguan. Momenteel is deze zo goed als uitgeroeid. Het onderzoek vond dat minstens 36 politieambtenaren medeplichtig waren waarbij ook de voormalige onderburgemeester en politiecommissaris Yan Xiaokang.

Ze werden ofwel uit hun functie ontheven ofwel geschorst. De campagne leidde ook tot het sluiten van 1200 websites en meer dan een miljoen chataccounts die de seksdiensten aan bevalen. Het proces van Liang in 2015 was lang en gecompliceerd. Het bevatte dossiers van 100.000 prostitutie gevallen waarbij ook minderjarigen.  De straf voor Liang komt drie maanden nadat de voormalige partijsecretaris van Dongguan en voormalig vicegouverneur van Guangdong Liu Zhigeng ook levenslang kreeg voor het aanvaarden van meer dan 98 miljoen smeergeld.
Naar verluidt zijn vele “sauna’s” na de repressieve campagne te Dongguan uitgeweken, onder meer naar Shanghai. De betrokken sauna’s zouden ook op Google Maps te vinden zijn. Google verleent zijn medewerking aan het onderzoek of de sauna’s in Google Maps een dekmantel zijn voor prostitutie.
SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *