Wanda wil geen vastgoed-groep meer zijn

Omdat met vastgoed nauwelijks nog geld is te verdienen, heeft Wang Jianmin van Wanda zijn imperium geherstructureerd. De groep wil leider worden in pretparken en het besturen van hotels. De beursarm te Hongkong zal vooral op dat vlak actief blijven. Vastgoed wordt verkocht aan de familieholding die er de schulden mee hoopt te delgen.

In een artikel op de eigen WeChat account van Wanda zei de groep dat het zijn vlees van ‘staal en beton’ had verkocht ten voordele van een meer ‘asset light’-ziel. Dit is eigenlijk de afwerking van een strategie tot omvorming die voorzitter Wang Jianlin al in 2015 beloofde in te luiden. Toen al klaagde hij zich dat de beste tijd voor vastgoed in China voorbij was. Sindsdien probeert de overheid op diverse manieren de galopperende huizenprijs onder controle te houden.
Voeg daarbij de kritiek van de regering op de te wilde investeringsplannen van enkele grote concerns in het buitenland. Wang heeft in april aan de Financial Times toegegeven dat hij de koop van de Dick Clark Productions heeft laten vallen wegens de overheidskritiek op de koopdrift van buitenlandse activa. Eind vorig jaar telde Wanda 185 Wanda Plaza-complexen, 90 hotels en 3947 bioscopen over geheel China.
Volgens het Volksdagblad heeft Wanda sinds februari al meer dan 40 miljard yuan onttrokken uit meer dan 84 Wanda Plaza projecten. In juli heeft de groep 77 stedelijke hotels en 13 pretparken verkocht aan Guangzhou R&F Properties en Sunac China Holdings. Dit geld zou gebruikt worden om de 24 miljard dollar schulden van ‘Dalian Wanda Commercial Properties’ (DWCP) te betalen die volgend jaar afgelost moet zijn. Wang en zijn familie zijn de hoofdaandeelhouders van DWCP dat totnutoe 65% aandeel bezat in Wanda Hotel Development.

Herstructurering

De laatste herschikking is de verkoop voor 11 miljard van de Wanda Cultural Travel Innovation Group’ en ‘Wanda Hotel Management’ aan het in Hongkong beursgenoteerd Wanda Hotel Development. Wanda Hotel Development  zal ook zijn aandelen verkopen in vier van zijn meest prominente buitenlandse projecten. Deze zullen verkocht worden aan de familiegroep DWCP. De beursarm wordt zo van een vastgoed ontwikkelaar omgevormd tot een bestuurder van Wanda toeristische- en hotel eigendommen. Het besturen van deze diensten is minder kapitaal intensief dan vastgoed, zo becommentariëren analisten.
Volgens de Financial Times zal ‘Wanda Hotel Development’ voor 5 miljard dollar onvoltooide buitenlandse projecten overdragen aan de niet beursgenoteerde familiegroep DWCP. Daarbij behoren het One Nine Elms project te Londen van 1,1 miljard dollar als een ontwikkeling van 1,28 miljard in Chicago. Wanda ontkent dat projecten in Australie van de hand worden gedaan. De verkoop moet helpen de schulden van ‘Wanda Hotel Development’ te delgen waarvan de inkomsten vorig jaar met 80% daalden wegens het minder verkopen van vastgoed. Naar verluidt zou Wang nog altijd zijn familieholding willen noteren op een Chinese beurs. In Davos zei Wang nog zich te willen lanceren in de ziekenhuissector.
Een andere sectorgenoot van Wanda namelijk Vanke heeft eveneens in een poging tot diversificatie in diverse Chinese steden verschillende seniorenprojecten gelanceerd. Vorige maand maakte Vanke ook zijn voornemen in de logistiek bekend door de aankondiging om Global Logistic Properties te willen kopen.
Bronnen: Peoples Daily, Financial Times, SCMP, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Wanda wil geen vastgoed-groep meer zijn

  1. Als ze meer geïnvesteerd hadden in goede film zoals wolf warrior 2 dan hadden ze al winst. De film heeft nu 6 miljard RMB box office. Wanda en Ali film company hebben beide niet geïnvesteerd, maar hun baas meneer Wang en Ma wel uit eigen pot.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *