Drukste week voor personeel koerierdiensten

De 2,8 miljoen personeelsleden van de koerierdiensten beleven deze week de drukste dag van het jaar. Lin Zhenhui heeft op vrijgezellendag 19 uur gewerkt en ook deze week is hij 6 uur langer in de weer dan normaal. Hij levert nu 200 pakjes per dag, het dubbele dan anders, maar hij verdient ook een derde meer.

lin-zhenhui

Lin Zhenhui


Lin Zhenhui is een van de 2,68 miljoen pakjesbestellers bij de koerierdiensten die het bijzonder druk had tijdens de voorbije vrijgezellendag. De 28 jarige Lin komt uit landelijk Shandong, maar bestelt sinds 3 jaar pakjes bij Winshine Logistics in Shanghai. Hij stond op 11.11 om 5 uur op om zich gedurende 19 uur door een berg pakjes heen te werken en dat is het dubbele vergeleken met de andere normale dagen. Meer dan een miljard pakjes worden deze week verstuurd door de rivalen Alibaba, JD.com, Amazon en Suning die de klanten soms korting bieden die tot 50 % gaat. Lin is blij tijdens vrijgezellendag meer te kunnen verdienen want per pakje ontvangt hij 2 tot 3 yuan. Met het extra werk kan hij zijn loon deze maand opdrijven tot 8000 yuan, een derde meer dan zijn maandelijks inkomen dat al 40% hoger ligt dan dit van de blauwkielen in Shanghai. De voorbije 3 jaren waren goed voor hem want ondertussen wordt 11% van de totale kleinhandel online besteld.
Hij verdeelt pakjes in een buurt van het Pudong district. Zaterdag reed hij met zijn e-fiets naar een van de 24 appartementsblokken waar de meeste gebouwen niet over een lift beschikken. Hij is gewend aan het trappen lopen, maar zijn bezorging bevatte 3 pakjes voor een klant op de vijfde verdieping. Hij heeft deze klant verschillende malen telefonisch gecontacteerd, maar tevergeefs. Een onbesteld pakje betekent niet enkel geen vergoeding, maar ook het overhoop gooien van zijn nauwkeurig berekende route. Hij klom de trappen op met de 3 pakjes waarvan het derde zwaar woog. Hij klopte aan, wachtte verschillende minuten vooraleer een slaperige man antwoordde en de pakjes in ontvangst nam. Zo blijft hij de gehele week bezig en werkt 6 uur over om 200 pakjes per dag af te leveren, het dubbele van anders. Velen denken dat de baan goed betaald is, maar het is ook hard werken zegt Lin die maar twee dagen per maand vrij neemt.
Lin’s manager Wang Xiwen legt uit dat hij in de maand rond vrijgezellen dag het team dat uit 12 personen bestaat, versterkt tot pakjesdt20. Ook voor het onderhoud van de fietsen werden tijdelijk extra krachten  ingehuurd. Volgens Zhang Liangyun die pakjes aflevert bij YTO in Shanghai ging het er tijdens de voorbije periode rustiger aan toe door de koude periode en omdat de klanten hun gewenste spullen in het mandje van de onlinedienst plaatsten voor levering op 11.11. Dit is wel het jaarlijks hoogtepunt qua werk aldus Zhang. Na een verdiende rustpauze, maakt hij zich al op voor een volgende piekdag.
In Hongkong wordt de Chinese elektronische koopdag echter ervaren als een nagel aan de doodskist van Hongkongs inkoopparadijs omdat er minder Chinese toeristen op afkwamen. Omgekeerd kopen personen uit Hongkong bijvoorbeeld tuinstoelen die via Taobao 10 maal goedkoper zijn dan in de lokale winkel.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *