E-betalingen sterk in opmars

De banken hebben gedurende het tweede kwartaal voor 32 miljard elektronische transacties uitgevoerd ter waarde van 570.950 miljard yuan of 10 % meer op jaarbasis. De niet bancaire betaalinstellingen realiseerden voor 37 miljard online betaaltransacties en deze waren 23.350 miljard yuan waard, en gingen op jaarbasis met 111% de hoogte in. De Chinese toeristen zullen straks ook in Parijs kunnen betalen via Alipay.

epayments

Koopjesjagers bieden hun code aan om van een korting te kunnen genieten


In China groeit de sector van elektronische betalingen waar bij mobiele betalingen volgens gegevens van de Nationale Volksbank snel. Gedurende het tweede kwartaal hebben de banken meer dan 32 miljard elektronische betalingen verricht waarbij 570.000 miljard omging. Daarvan zetten de 6 miljard mobiele elektronische betalingen 29.000 miljard om, of 10 % meer op jaarbasis. De niet bancaire instellingen realiseerden 37 miljard betalingen en die waren goed voor 23.350 miljard yuan omzet een vooruitgang met 111 %.
Bij de grote mobiele betaalsystemen behoren Alipay van Alibaba en WeChat Pay van Tencent. Ook de smartphone producenten hebben het duo vervoegd met Apple Pay in februari, Samsung Pay, Huawei Pay en Mi-Pay later. Dit moest een reactie uitlokken van de banken die hun kaarthouders van UnionPay een dienst Quickpass aanbieden waarbij de kaarthouders gedurende een periode van kortingen genieten bij 60.000 online- en offline verkopers. Het westerse VISA-systeem vindt dat zij het meest veilige systeem hebben met biometrische authenticatie via vingerafdruk, ogen en stem.

Parijs

Sinds kort kunnen de Chinese toeristen ook in Frankrijk betalen via Alipay. In het verleden werdenoerstsfr in Frankrijk Chinese toeristen beroofd omdat ze met grote sommen cash in hun tas rondliepen. Bij het nieuwe betaalsysteem is er wel een plafond van 30.000 euro per transactie. Een gemiddelde Chinees die Frankrijk bezoekt, spendeert volgens Atout France gemiddeld 3400 euro tijdens zijn verblijf. De bank Edel heeft het systeem met AliPay opgezet want zegt directeur Frédéric Senan Alipay is in China het eerste betaalmiddel, nog voor het cash betalen. Met zijn 450 miljoen gebruikers vertegenwoordigt Alipay 60 % van de betalingen. In de toekomst zal het systeem op grotere schaal in de provincies en Europa worden uitgebreid.
Op het ogenblik dat de klant wil betalen, genereert het systeem een QR-code op zijn smartphone. De handelaar scant die code in en het is betaald. De klant doet via zijn bank een overschrijving naar de Franse bank. Senan geeft toe dat de commissie groter is dan bij een bankkaart, maar de bestede bedragen liggen ook hoger. Of dit betaalmiddel de Chinese toeristen terug vertrouwen zal schenken is maar de vraag: het aantal Chinese toeristen dat vorig jaar nog 2,2 miljoen bedroeg, zou naar verwachting dit jaar teruglopen tot 1,6 miljoen.
Bronnen: China Daily, Le Parisien

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *