Economie in 2017: stabiliteit vooraan

De centrale economische conferentie kwam naar jaarlijkse gewoonte bijeen om de economische politiek voor het volgend jaar uit te werken. Vooruitgang in stabiliteit wordt het motto en daarin krijgt de preventie van financiële risico’s een meer belangrijke plaats. De yuan zal stabiel worden gehouden, maar de fiscale politiek wordt wat meer proactief. De hervormingen langs de aanbodzijde worden voortgezet.

Het is een jaarlijks terugkerende gewoonte dat de topleiders in december bijeenkomen om de economische politiek gedurende het volgend jaar uit te stippelen. De driedaagse conferentie eindigde zaterdag. Volgens de mededeling van de conferentie is het motto volgend jaar ‘Vooruitgang maken in stabiliteit’: met andere woorden de huidige politiek wordt voortgezet. Volgend jaar komt overigens ook het vijfjaarlijks partijcongres bijeen. De voorbije vergadering werd het eens dat in 2017 China een voorzichtige en neutrale monetaire politiek zal handhaven samen met een proactieve fiscale politiek. Het land moet een passende groeivoet aanhouden en risico’s vermijden in kerndomeinen, aldus nog de Xinhua-mededeling. Volgens economist Dong Yuping verschaft een politieke omgeving met stabiele munt een basis voor stabiele economische groei. Na het verhogen van de VS rente tuimelde de Chinese yuan tot de laagste waarde sinds 2008.
cijfers16Volgens Dong vertoonde de Chinese aandelen-, obligatie- en valutamarkt recentelijk te hoge schommelingen wat betekent dat de financiële risico’s meer duidelijk werden. China zal de wisselkoers stabiel proberen te houden op een redelijk en evenwichtig niveau terwijl het wisselkoersmechanisme meer flexibel zal worden aldus nog de mededeling. Financiële risicopreventie wordt meer belangrijk. Luchtbellen in activa moeten onder controle komen en de regelgeving dient te worden verbeterd om systematische financiële risico’s te vermijden. De ratio van niet performante leningen stijgt en de kapitaal uitvoer verhoogde. Bijgevolg moet de regering focussen op de preventie van financiële risico’s. De vastgoedmarkt moet stabiel en gezond gehouden worden want eigendommen zijn voor residentieel gebruik, niet voor speculatie. Er zou een marktgeoriënteerd mechanisme op lange termijn ingesteld moeten worden dat de vastgoedbubbel kan inperken en grillige schommelingen vermijdt, aldus nog de mededeling. Volgens Niu Li die economist is bij het State Information Center, waren tijdens de eerste 11 maanden 45 % van de nieuwe leningen bestemd voor de aanschaf van vastgoed, terwijl dat de voorbije jaren maar 25 % bedroeg. De lokale besturen zullen verantwoordelijk gesteld worden als de prijzen te sterk stijgen.
Verder wordt de hervorming van de aanbodzijde voortgezet door de afbouw van overtallige capaciteit in ‘zombie bedrijven’, vsschatks16de afbouw van de voorraden evenals door de lasten te verminderen in de ondernemingen. De hervorming van de staatsondernemingen loopt eveneens door met als doel duidelijke vooruitgang te boeken op het gebied van elektriciteit, olie, aardgas, spoorweg, burgerluchtvaart en de militaire nijverheid. Reacties op de bijeenkomst interpreteren de boodschappen als een teken dat het bestuur klaar is om volgend jaar in de markt tussen te komen om een te snelle daling van de munt te voorkomen. Het wordt een moeilijke evenwichtsoefening, aldus nog een bankier. ‘Indien China dollars verkoopt om de eigen munt te ondersteunen zou de voorraad aan vreemde valuta wel eens sterk kunnen slinken’. Recentelijk heeft de centrale bank al de bubbel willen bedwingen in de interbancaire obligatiemarkt en in de kapitaalmarkt loopt een actie tegen “barbaren”.
Bronnen: China Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *