Naar een economische corridor tussen Pakistan en China (upd)

Tijdens het bezoek van de Pakistaanse eerste minister Sharif aan China werden 8 samenwerkingsakkoorden getekend die moeten leiden naar een reeks van economische zones, een spoorwegverbinding en een pijplijn. De economische corridor is 2000 km lang en gaat door berggebied van Kashgar tot aan de Gwadarhaven.

lishariv

Sharif (m) in gezelschap van Pundjabchef bij Li (r)


Sharifs 6-daags bezoek volgt pas nadat premier Li Pakistan in mei bezocht en 11 akkoorden tot samenwerking tekende. Sinds Nawaz Sharif zijn derde ambtsperiode aanvatte, probeert hij ’s lands infrastructuur te verbeteren en daarbij is China’s ervaring in het bouwen van waterkrachtcentrales, autowegen en super snelle treinen welkom. Nu is het de bedoeling dat er economische corridor komt tussen Kashgar in China en de Gwadarhaven in Pakistan die al in Chinese handen is. De aanleg met alle tunnels zou 18 miljard $ kosten. Volgens de president zal deze corridor het lot van de gehele regio veranderen. Zowel China als Pakistan wil een treinverbinding aanleggen en voorts staat een pijplijn op het programma vanuit Gwadar om China’s afhankelijkheid van petroleuminvoer via de straat van Malacca te verminderen. Nawaz Sharif die vergezeld was van een elfkoppige hoge delegatie had zowel gesprekken met Xi Jinping als met Li Keqiang en hij vroeg hulp in energie, transport en infrastructuur.
Mogelijkheden
Tijdens zijn bezoek aan de metro liet de premier zich ontvallen in Lahore en Karachi een metro te willen bouwen. Aan China Daily verklaarde hij in zijn land Chinese treinen te willen invoeren.  Volgens Dunya News nodigde Sharif bij zijn bezoek aan “China Southern Grid” deze uit om te helpen bij de oplossing van het Pakistanees energieprobleem en ging het netwerk daarmee akkoord. “Er zijn genoeg mogelijkheden om elektriciteit op te wekken zowel door steenkool, wind en water” voegde Sharif  er nog aan toe. Naar verluidt kent Pakistan stroomonderbrekingen die tot 20 uren kunnen oplopen. China’s  EXIM-bank steunt al 27 projecten in Pakistan en wil op die weg verder gaan.  De 2 landen tekenden al in 2006 een vrijhandelsakkoord. De bilaterale handel steeg vorig jaar tot 12,4 miljard $ weliswaar  een vooruitgang met 17 % , maar ruim onder 66 miljard handel tussen China en India. Bij de ondertekende akkoorden nu behoort ook de bouw van 2 kerncentrales van 1000 MW, naast de reactoren van 350 MW. Een optische kabel tussen de Chinese grens en Rawalpindi werd eveneens afgesproken: China zal 85 % financieren van de 44 miljoen $ kost, Pakistan de rest. De Chinezen mogen ook de autosnelweg tussen Karachi en Lahore aanleggen.
Veiligheid
In ruil vragen de Chinezen meer controle op Oeigoeren die Pakistan gebruiken om tegen China separatistische en terroristische acties te voeren. Nawar Sharif beloofde ook meer te zullen doen voor de veiligheid van de Chinezen in zijn land want onlangs werden 2 Chinezen gedood door Taliban aanhangers. Ook ministerpresident van Balochistan  Dr Abdul Malik Baloch beloofde de Chinezen dat ze veilig zijn in zijn regio waarin de Gwadarhaven ligt.
De premier was bijna lyrisch toen hij zei: “Onze vriendschap is hoger dan de Himalaya, dieper dan de diepste zee en zoeter dan honing”. Vermelden we nog dat een samenwerkingsakkoord werd afgesloten tussen Sharif’s partij Pakistan Muslim League-N (PML-N) en de Communistische Partij van China. China. Na afloop van zijn bezoek zei de Pakistanese premier nog dat zijn bezoek meer resultaten opleverde dan verhoopt. Op zijn kabinet komt er een Chinacel die de opvolging van de akkoorden zal sturen en controleren.
Bronnen: China Daily, SCMP, Dunya News, The Economic Times, thenews.com.pk
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *