Ook China heeft zijn drugsprobleemDe strijd tegen de verspreiding van drugs in China is niet gemakkelijk, Aldus Liu Yuejin, directeur narcotic van het Ministerie van  Openbare Veiligheid, op een persconferentie. De binnenlandse vraag is groot en smokkel uit het buitenland grootschalig.

Gezamenlijke drugscontrole op Mekong

Gezamenlijke drugscontrole op Mekong


Ongeveer 70% van de ontdekte drugs zijn binnengesmokkeld vanuit de Gouden Driehoek tussen Myanmar, Laos en Thailand. Opium komt van de ‘Gouden Halve Maan’ en Zuid-Amerika levert cocaïne. 
De belangrijkste categorieën drugsgebruikers in China zijn werklozen, zelfstandige ondernemers, sportsterren en filmsterren. Er zijn 2,2 miljoen drugsgebruikers bekend.
Door de ongelijke ontwikkeling van de kust en het binnenland; vind men in sommige armere provincies zoals Tibet, Yunnan, Guizhou en Sichuan veel kandidaten drugskoeriers. Zwangere vrouwen, gehandicapten, oudere personen en kinderen worden ook vaak ingezet bij de trafiek.
China gaat drugsmisdaden meer intensief aanpakken; het tegenhouden van drugs die van overzee komen wordt een prioriteit. Ook zal de productie en verdeling van grondstoffen voor synthetische drugs van dichtbij opgevolgd worden.
De samenwerking met Laos, Myanmar en Thailand zal opgedreven worden.In Laos zal men de boeren aansporen om iets anders dan papavers te telen. Voor het controleren van plantages vanuit de lucht zal men satelliet monitoring gebruiken. In april hebben vier landen langs de Mekong rivier, China, Laos, Myanmar en Thailand, samen een intensieve controlecampagne van twee maanden gelanceerd.Er zijn meer dan 2.500 verdachten  aangehouden en bijna tien ton drugs in beslag genomen.
Deze week is ook een Filipijnse drugskoerierster terechtgesteld wat tot beroering op de Filipijnen leidt.
(Bron:China Daily)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *