Einde crisis Hongkong nog niet in zicht (UPD)

Op maandag heeft de politie van Hongkong een persconferentie gehouden over het afgelopen 20e weekend met hevige rellen.

foto China Daily

Op zondag was er weer een, niet toegestaan, maar redelijk vreedzaam protest geweest, volgens de organisatoren met 350.000 deelnemers. Algauw splitsten diegenen die op geweld uit waren zich af en verspreidden ze zich naar een aantal wijken. Daar kwam het weer tot uiterst hevige rellen.

Aanvallen en brandstichtingen

Er zijn van 18 tot 20 oktober 68 personen tussen de 15 en de 67 gearresteerd omdat ze de wet op het dragen van een masker hebben overtreden tijdens een verboden betoging en omdat ze vernielingen hebben aangericht. Sommigen van hen hadden ingebroken, hadden lichamelijke schade toegebracht en gevaarlijke wapens verstopt. De hoofdinspecteur van de politie verantwoordelijk voor Public Relations, Tse Chun-chung heeft dat op de persconferentie gemeld. Ook de commandant van de wijk Kowloon West, Cheuk Hau-yip, nam het woord. Hij zei dat de relschoppers bij hun voortdurende aanvallen en (100) brandstichtingen zelfgemaakte bommen gebruikten.

Tegen ‘mainlanders’

Met camerabeelden liet de politie zien dat de gewelddadige activisten brand stichtten bij openbare en particuliere voorzieningen. Verkeerslichten werden stukgemaakt, 11 metrostations werden aangevallen, en verder: banken, winkels en restaurants, vooral die zaken doen met of eigendom zijn van Chinezen van het vasteland. Er komen overigens meer en meer meldingen van bedreigingen en zelfs regelrechte aanvallen door bepaalde Hongkongers gericht tegen Chinezen van het vasteland, landgenoten van wie zij een afkeer hebben.

Gevaren

Uitverkoren doelwitten van aanvallen met brandbommen, waren kantoren en personeel van de politie. Er werd ook voor vele miljoenen geplunderd door personen die gebruik maakten van het feit dat winkels door de actievoerders waren vernield en opengebroken. Cheuk zei dat dit soort gewelddaden een gevaar zijn voor de openbare veiligheid. En ook: ‘wat de relschoppers doen heeft niets te maken met hun eisen. Het zijn gewoon gewelddadige en misdadige acties’. De politie veroordeelt dit alles ten zeerste. Er is geen excuus voor deze gewelddaden, gericht tegen onze eigen gemeenschap’. Derek Armstrong, een hoge officier van de brandweer veroordeelde de gelijktijdige brandstichtingen op een groot aantal plaatsen. Zoiets heeft een zware en onvoorspelbare weerslag op het werk van de hulpdiensten. Het brengt levens in gevaar. Er werden ook vier politieagenten gewond. Ook een twintigtal burgers moest in het ziekenhuis verzorgd worden.

Hongkong
Persconferentie van de politie (foto Xinhua)

Politieoptreden

De politie heeft waterkanonnen en traangas gebruikt, beanbag rounds en sponge grenades, niet-dodelijke anti-oproerwapens. Per ongeluk heeft de politie met een waterkanon de moskee van Kowloon geraakt. Zo snel mogelijk werden er verontschuldigingen aangeboden. Die werden door de religieuze autoriteiten geaccepteerd. Op die manier werd voorkomen dat leiders van de activisten zoals Joshua Wong de beschuldiging konden volhouden dat de politie racisten en moslimhaters zouden zijn. De politie heeft zich ook verontschuldigd tegenover burgers die onbedoeld te lijden hadden van haar optreden. De ordehandhavers zijn er echter van overtuigd dat zij correct hebben gehandeld. De politiemensen vroegen zich af ‘wanneer de activisten eens beginnen met zich te verontschuldigen’. Volgens de Global Times laten de videobeelden zien dat de politie in Hongkong tegen het aanhoudend geweld minder hard optreedt dan die van Spanje en Chili tegen de huidige politieke en sociale onrust daar.

Hongkong – Taiwan

Intussen is de burger van Hongkong die van een moord in Taiwan wordt verdacht , maar niet kon worden uitgeleverd aan het eiland, door een priester overgehaald om zich daar aan te geven. De man die enkel voor kleine misdaden kon worden vastgezet in Hongkong is hiertoe bereid nu hij vrijkomt. De leiders van Taiwan wilden hem niet binnenlaten. Nu eisen ze dat ze hem mogen ophalen met hun eigen politiemacht, wat zoals ze goed weten onaanvaardbaar is voor Hongkong. Volgens sommige Chinese waarnemers vreest Taipei dat het bij bepaalde demonstranten de motivering om door te gaan met de strijd zal verminderen als de aanleiding is weggenomen.

Het ene protest is het andere niet

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken, mevrouw Hua Chunying ging tijdens haar persconferentie met de buitenlandse pers in op een vraag over westerse houdingen tegenover demonstraties in Catalonië, Londen en Hongkong. Zij zei: ‘de demonstraties in Spanje en in het Verenigd Koninkrijk zijn voor ons interne zaken van die landen…, maar westerse politici en media nemen inderdaad een andere houding aan tegenover wat er in Hongkong gebeurt en wat er in het Westen gebeurt. Dat leert ons ten eerste dat democratie en mensenrechten voor hen slechts een dekmantel zijn om zich met onze zaken te bemoeien. Ten tweede dat maar één houding de juiste kan zijn tegenover gewelddaden’. Hua haalde ook uit naar politici die de massaprotesten ‘beautiful sights’ noemen. Een toespeling op Nancy Pelosi (zonder haar met naam te noemen). De Amerikaanse Democratische politica had in juni met die woorden haar bewondering uitgesproken voor de acties in Hongkong.

Sociaal-economisch?

Op dinsdag heeft de regering van Hongkong nog een reeks maatregelen aangekondigd om de sociale en economische problemen van de burgers (zoals woningnood) op te lossen. Het is echter zeer de vraag of dat het doel is van de radicale actievoerders. Met andere woorden, of er snel een eind komt aan hun geweld.

Bronnen: South China Morning Post, Xinhua, China Daily, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar