Elektriciteit: consumptie en prijzen omhoog

Vanaf vrijdag jl. zijn de prijzen van de elektriciteit voor industrieel en commercieel gebruik verhoogd met gemiddeld 2,8 fen per kilowattuur (er zitten 100 fen in 1 yuan; 1 yuan is bijna 10 eurocent). Het is de National Development and Reform Commission (NDRC), het hoogste planningsorgaan, dat deze beslissing heeft genomen en ze over heel het grondgebied heeft laten doorvoeren. Een woordvoerder liet weten dat overwogen wordt om de prijzen voor de gewone burger de trend te laten volgen van de toenemende consumptie. De verhogingen moeten de energiezuinigheid bevorderen en ertoe bijdragen dat de Chinese maatschappij grondstoffen efficiënter inzet en milieuvriendelijker wordt.
Daarnaast, en met de vorige motivering verbonden, is er de kwestie van de kolencentrales. Steenkool is duurder geworden en dat heeft de energiebedrijven, die hun stroom voor een groot deel betrekken bij steenkoolcentrales, financiële verliezen toegebracht. Het Staatselektriciteitsnet en het Elektriciteitsnet van het Zuiden, de twee grootste bedrijven in de sector, verloren samen van januari tot augustus 16,6 miljard yuan. Van de andere industriële en commerciële sectoren wordt nu dus geëist dat ze, door meer te betalen, meehelpen om de energiesector weer economisch rendabel te maken.
Volgens officiële cijfers is de totale energieconsumptie in China op een jaar tijd met bijna 16 % toegenomen. Bedrijven moeten meer betalen voor hun stroom, maar er zijn onderlinge verschillen tussen de regio’s en de sectoren. Het elekriciteitsverbruik in de woningen bedraagt bijna 13 % van die totale consumptie en de elektriciteitsrekening van de gemiddelde Chinees is een kleine post in het huishoudboekje. Aangezien de elektriciteit verbruikt door de verwerkende industrie (o.a. productiebedrijven en bouw) en de mijnbouw goed is voor 70 % van het totale verbruik, verwacht het NDRC dat de verhoogde prijzen praktisch alleen van invloed zullen zijn op de PPI, de prijsindex voor de producenten en nauwelijks op de CPI, de index voor de consumptieprijzen.
Bron: Xinhua
VIDEO http://english.cctv.com/program/bizchina/20091120/101495.shtml

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *