Elf mijnwerkers gered in Shandong, tien anderen dood gevonden (upd)

Reddingswerkers hebben 11 mijnwerkers levend uit een goudmijn gehaald waar ze twee weken hadden vastgezeten.

Foto Xinhua / Chen Hao

In de stad Qixia (622.000 inw.) in de provincie Shandong (Oost-China) gebeurde er veertien dagen geleden een ramp in een goudmijn. Er kwamen 22 mijnwerkers vast te zitten. Gedurende twee weken zijn verschillende teams hardnekkig aan het werk geweest. Zij konden gaten boren naar de ruimte waar de arbeiders gevangen zaten. Na een week slaagden enkele van de slachtoffers erin een boodschap naar boven te sturen.

Applaus en dank

Met verdubbelde ijver ging het werk door: met slachtoffers contact maken en hen psychologisch en geneeskundig bijstaan en puin ruimen. Gisteren, om 11.13 u. plaatselijke tijd takelden de hulpverleners de eerste geredde man naar boven. Vier uur later waren er in totaal elf mensen gered: de tien die contact hadden kunnen leggen en een mijnwerker die ‘onverwacht werd gevonden’ op een andere plek. (Daarvan werd een filmpje op Weibo gepost). Zij werden onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht, sommigen onder hen waren erg verzwakt en ziek. De aanwezigen applaudisseerden en er waren slachtoffers die hun dank konden tonen door hun handen in een groet samen te brengen.

De strijd ging door… tevergeefs (UPD)

De experts verklaarden dat het resultaat van het reddingswerk boven verwachting was. Ze hadden gevreesd dat het nog langer zou duren om de blokkade waar de mijnwerkers achter zaten te doorbreken. Een mijnwerker is in de ondergrond overleden aan een hoofdwonde ten gevolge van de ontploffing. Tien anderen bleven vermist. Met hen was er geen contact geweest, ook niet vanwege collega’s. De reddingswerkers gingen een race tegen de klok aan om hen te bereiken.

Foto China Daily / Zhao Ruixue

(upd) Intussen zijn er 9 van die mijnwerkers dood gevonden. Zij zijn volgens de krant Beijing News waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een tweede ontploffing toen ze naar een veiliger plek wilden klimmen. Op dit ogenblik zijn er dus van de 22 mijnwerkers 11 levend uit de mijn gehaald, en van 10 is het overlijden zeker. Er is nog 1 mijnwerker van wie niet bekend is of hij nog leeft en waar hij zich bevindt. Er wordt hardnekkig naar hem verder gezocht.

Hoe te overleven?

De mijnwerkers hebben overleefd op modderig water tot ze bereikt konden worden. In sommige landen zijn mijnbedrijven verplicht noodrantsoenen aan voedsel en andere voorraden ondergronds op te slaan. Dat soort voorzieningen zouden er volgens experts veel minder zijn in de vaak kleine Chinese mijnen die na enige jaren ontginning al dichtgaan. De ondergrondse noodcapsules zouden moeilijk en dus duur te bouwen en te onderhouden zijn vanwege de vele waterhoudende grondlagen.

Mijnen onder de loep

Explosies komen in goudmijnen veel minder vaak voor dan in kolenmijnen, omdat er meestal weinig brandbaar gas vrijkomt bij de ontginning van goud. Als er explosies gebeuren is dat meestal vanwege fouten bij het proces. De overheid zoekt verder uit wat de oorzaak was van het ongeval en wie er in welke mate verantwoordelijk zijn, ook voor de veel te late melding ervan. Tot maart komen er overigens in alle mijnen inspecties van de veiligheidsvoorzieningen.

Bron: Xinhua, Global Times, Sixthtone.com, CGTN

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *