Shanghai en Guangdong willen in 2021 6% groeien

De vergaderingen van de provinciale raden zijn na nieuwjaar met hun zittingen begonnen. Opvallend is dat zowel Shanghai als de provincie Guangdong voor dit jaar 6% als groeicijfer voorop stellen. De provincie Hubei en het eiland Hainan mikken zelfs op 10% groei.

Na nieuwjaar komen normaal de zittingen bijeen van de lokale parlementen waar een overzicht gemaakt wordt van de prestaties van het voorbije jaar en de doelstellingen uitgezet worden voor het komende jaar

Shanghai streeft er naar om dit jaar het brp (bruto regionaal product) boven 6% te houden. Niettegenstaande de pandemie werd in 2020 toch een groei van 1,7% gerealiseerd. De omzet van software en IT steeg vorig jaar met meer dan 12% en dagelijks werden 1665 nieuwe ondernemingen geregistreerd. De financiële sector ging er met 17,5% op vooruit en realiseerde voor 2274 miljard yuan transacties. Vorig jaar werden ook 51 regionale hoofdkwartieren van multinationals opgezet en 20 buitenlandse O&O-centra. De buitenlandse handel nam met 2,3% toe en de metropool ontving 20 miljard $ aan buitenlandse investeringen, 6,2% meer. Burgemeester Gong wil dit jaar de digitalisering van de industrie en de uitbouw van de nieuwe economie versnellen evenals een aantal projecten voor nieuwe infrastructuur.

Guangdong

De zuidelijke provincie Guangdong realiseerde vorig jaar een groei van het bruto provinciaal product met 2,3% Voor de eerste keer oversteeg dit 11 biljoen yuan, aldus gouverneur Ma Xingrui. Guangdongs productie is zowat gelijkwaardig met het bnp van Zuid Korea. De buitenlandse handel bedroeg meer dan 7 biljoen yuan waardoor de provincie koploper blijft. Dit jaar streeft Guangdong 6% groei na. Merkwaardig is dat de provincie qua accenten dit jaar vrijwel dezelfde klemtonen legt als Shanghai namelijk de ontwikkeling van de digitale economie, van AI en de halfgeleiders industrie. Bij Guangdong komt daarbij nog de zadentechnologie waartoe een speciaal lab zal worden opgericht en het opzetten van opslag en inventaris. Gouverneur Ma stelde eveneens de bouw van een innovatiecentrum voor het gebied van de Grote Baai in het vooruitzicht. Ma wil dat Shenzhen verder fungeert als proef voor het uitrollen van de digitale munt maar ook de burgemeesters van Beijing en Shanghai willen dat.

Andere

De provincie Hubei die vorig jaar het sterkst door Covid-19 werd getroffen, heeft zich voor 2021 een groei met 10% tot doel gesteld. Ook het eiland Hainan is ambitieus met een economische groei van niet minder dan 10%. Henan streeft 7% groei na, Shanxi evenals Tibet 8% en Fujian 7,5%. De vergaderingen van de noordelijke  provincies Hebei en Heilongjiang zijn uitgesteld wegens een nieuwe lockdown . In zijn laatste voorspelling raamt de Wereldbank de Chinese groei dit jaar op 7,9 %

Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *