Elk jaar 13 miljoen extra banen in de steden, ondanks groeivertraging

Eind 2016 was de werkloosheidsgraad in stedelijke gebieden 4,02%. Dit cijfer, dat op 1 maart werd bekendgemaakt, is gebaseerd op het aantal werklozen dat zich heeft laten inschrijven. Het blijft onder het streefdoel. Vorig jaar zijn er in China 13,14 miljoen nieuwe banen gecreëerd in de steden.

banenDit meldt Yin Weimin, minister van Arbeid en Sociale Zekerheid. Daarmee zet het land de praktijk verder die het de afgelopen jaren heeft volgehouden.

Extra banen, maar minder dan voorheen

Minister Yin heeft het publiek verzekerd dat de cijfers over de werkloosheid kloppen. Hij haalde daarvoor een apart onderzoek aan van het Nationaal Bureau voor de Statistiek. Dat gaf gelijkaardige resultaten. Jaarlijks groeit het aantal banen voor stadsbewoners aan met 13 miljoen. Dat wil men volhouden zodat er tegen 2020 meer dan 50 miljoen extra banen zijn. Dit is opmerkelijk, rekening houdend met de economische groeivertraging. Die zal meer impact hebben op de vooruitzichten voor inkomensstijgingen. Het ‘nieuwe normaal’ heeft echter wel degelijk ook op de werkgelegenheid een negatieve invloed. De doelstelling van 50 miljoen is lager dan de 64 miljoen nieuwe werkplaatsen die er van 2011 tot 2015 in China bij kwamen. Door de economisch zwakkere periode heeft de regering het streefdoel betreffende stedelijke werkloosheid voor 2020 bijgesteld naar 5%. Tot 2015 was dat zo’n 4,1%.

Groeivertraging en snoei in overcapaciteit

banen

staalarbeider op banenmarkt


Volgens Yin heeft de regering vorig jaar meer dan 30 miljard yuan (vier miljard euro) uitgegeven om een nieuwe baan te kunnen bieden aan 726.000 werknemers die te lijden hadden van de vermindering van capaciteit in steenkool en staal. Dit jaar zullen overheid en bedrijven moeten zorgen voor vervangend werk voor 500.000 werknemers. China snijdt immers verder in zijn de overtollige capaciteit van sommige sectoren. Ook de vooruitzichten voor de groei blijven matig, ondanks de beter dan verwachte prestaties (6,8% groei in het laatste kwartaal van 2016). Van de 30 regeringen op provinciaal niveau zijn er maar 6 die hun target voor de groei in 2017 verhoogd hebben tegenover 2016. De andere 24 verwachten een gelijke of zwakkere toename van de groei dan in het afgelopen jaar.
Xinhua, China Daily Asia, Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *