Shenzhen organiseert Universitaire spelen

Vandaag vrijdag 12 augustus begint in Shenzhen de Universiade, de Olympiade van de Universiteiten, m.a.w. de Olympische Spelen voor studenten. De organisatie kostte de stad 12 miljard plus 75 miljard voor de 5 metrolijnen.
De universitaire winterspelen waren in januari en februari in Turkije. De zomerspelen werden binnengehaald door het stadsbestuur van het voormalige vissersdorpje gelegen aan de grens met Hongkong in de provincie Guangdong, in het zuiden van China. Zoals bekend is Shenzhen uitgegroeid tot een miljoenenstad sinds het in de jaren tachtig een speciale economische zone werd. De bouw van de nodige infrastructuur kostte 12 miljard yuan, maar ook de aanleg van de 5 nieuwe metrolijnen met het prijskaartje van 75 miljard moet worden in rekening gebracht. Voordien waren er maar 2 metrolijnen; nu werd het aantal metrostations van 18 op 118 gebracht en bedraagt de globale lengte van het net 157 km. Enkel het openingsstadium “Lentecocoon” kost 640 miljoen $ wat 78 miljoen meer is dan het vogelnest in Peking. De openingsceremonie is zonder vuurwerk noch optredens van “sterren”: de atleten staan centraal. Na afloop van de spelen zal het speciaal ingericht universitair dorp bestemd worden voor het Instituut voor Informatica-technologie.
De voorbereiding van deze studentenspelen is reeds jaren aan de gang. Een voormalig burgemeester en enkele topverantwoordelijken werden zelfs veroordeeld voor corruptie ivm de aanleg van infrastructuur voor de spelen . De veiligheidsmaatregelen laten wel niet te wensen over. Tijdens de

Plan: klik om te vergroten


opening zal geen vliegtuig boven de stad mogen vliegen en 20.000 paramilitaire politie bewaken elk stuk van de stad. Recentelijk werden nog 80.000 personen zonder vergunning de stad uitgezet. Enkel gedurende de laatste maand werden 950 personen de toegang tot de stad ontzegd omdat ze verboden wapens of voorwerpen op zich droegen. De grapjas die op een blog beweerd had een bom in een stadium te hebben geplaatst, werd aangehouden.
In feite krijgt de Universiade over het algemeen weinig aandacht in de westerse pers, terwijl het toch het tweede grootste sportevenement ter wereld is. Er is wel veel belangstelling om dit sportfeest te mogen organiseren: in Nederland is er op dit moment al een “Werkgroep Universiade 2023” bezig met een lobby voor een Nederlandse versie. In Shenzhen zullen 148 landen met in totaal meer dan 10.000 kandidaten deelnemen aan wedstrijden in 22 sporten. China zal, zoals het dat heeft gedaan met de Olympische Spelen 2008 en met de Expo 2010, met de bijeenkomst veel investeringen, toeristen en (o.a. politieke) goodwill aantrekken. Het feest wordt ook de gelegenheid om allerlei interessante contacten te leggen en besprekingen te voeren. Buitenlandse staatslieden wonen de openingsceremonie bij. Chinezen uit het buitenland worden als eregasten ontvangen. Wat ook al bleek tijdens de Expo 2010 kan nu opnieuw duidelijk worden: de Chinezen uit allerlei bevolkingsgroepen van toppolitici tot studenten en gewone werknemers staan open voor internationale uitwisseling en hebben een gretig verlangen naar informatie vanuit andere landen, zeker als dat gebeurt in een relatie van wederzijds respect. Wie de competitie wil volgen en ook wat wil te weten komen over het randgebeuren zal op zijn wenken worden bediend via de officiële website waarvan een Chinese, Engelse en Franse versie bestaat. http://www.sz2011.org/Universiade/
Bronnen: Xinhua, Wikipedia, Universiade Shenzhen 2011, SCMP   Lees ook ons dossier Shenzhen

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *