EU levert toch verdachten uit aan China

Hoewel uitleveringsverdragen ontbreken heeft de Europese Unie sinds januari 2013 toch 200 van misdaden verdachte personen uitgeleverd aan China. Sinds juli loopt in China een campagne tegen grensoverschrijdende criminaliteit en 88 verdachten zitten ondertussen al vast door een actie die tot het jaareinde zal voortduren.

airportfugVan de 200 grensoverschrijdende van misdaden verdachte personen zijn er gevallen bij van drugstrafiek, sigarettensmokkel en telecomfraude aldus onderdirecteur Xu Naigang die bij het Ministerie van Politie instaat voor de internationale samenwerking. Vele verdachten vluchtten de laatste jaren naar Europa bij gebrek aan uitleveringsverdragen, maar uiteindelijk kan dit voor de onthalende landen ook problemen gaan opleveren.
Volgens Lars Gronvald, hoofd bij de EU-delegatie, wil de EU de samenwerking met China versterken tussen de politie en het bestrijden van de grensoverschrijdende misdaad. De laatste jaren is verbetering merkbaar op dit vlak want met enkele landen als Spanje en Portugal zijn wel al uitleveringsverdragen afgesloten. Ondertussen hebben Chinese gerechtelijke organen samenwerkingsmechanismen opgezet met hun collega’s bijvoorbeeld in het VK, Frankrijk, Duitsland en Italië. Het is de bedoeling van China dat zolang de uitleveringsverdragen niet ondertekend zijn om toch zo veel mogelijk vluchtelingen terug te brengen via wederzijdse justitiële bijstand.
Sinds juli loopt in China een campagne met als doel corrupte en van economische misdaden verdachte personen die naar het buitenland vluchten, te viseren. Van hen zijn er al 88 gearresteerd en 11 verdachten waren al tien jaar op de vlucht. Van de 88 werden er 35 overtuigd om terug te keren. Deze operatie Fox Hunt 2014 loopt nog tot het jaareinde.

Rijken

Volgens het recentelijk gepubliceerd Barclays Wealth report, dat 2000 personen ondervroeg uit 17 landen spannen de Chinese rijken de kroon in hun voornemen om binnen de 5 jaar hun land te willen ontvluchten. Van de Chinese rijken zijn 47% dit van plan terwijl dit maar 20% bedraagt in het VK en 16% in Hongkong. Van de Chinese rijken verkiest 30 % Hongkong als hun topbestemming gevolgd door Canada met 23%. Canada is van plan immigratie moeilijker te maken door het vereiste geld voor een visum te verdubbelen.
Bron: China Daily, SCMP
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *