Ex justitieminister uit communistische partij gezet

Onverwacht is de voormalige 65-jarige minister van Justitie door het Centraal Comité uit de partij gestoten. De 332 leden van het Comité kwamen de voorbije dagen bijeen om het partijcongres voor te bereiden dat woensdag begint. De voltallige vergadering keurde onder meer de beslissing van het Politiek Bureau goed om 12 in ongenade gevallen leden van het Centraal Comité uit de partij te zetten.

Wu Aiying verdween in februari uit beeld nadat ze door het Algemeen Volkscongres werd ontslagen na 12 jaar de functie van minister van justitie te hebben vervuld.  Wu was een van de 10 vrouwen die sinds 2012 deel uitmaakten van het Centraal Comité. Meer dan 40 Chinese advocaten en 400 activisten stuurden in oktober een petitie naar de regering en het Nationaal Volkscongres omdat ze verantwoordelijk zou zijn voor ‘onwettelijke’ reglementen die een ernstige inbreuk vormden op de rechten van de advocaten. Zaterdag besliste het Centraal Comité haar uit de partij te zetten nadat de Central Commission for Discipline Inspection (CCDI) bij haar ernstige disciplineproblemen had vast gesteld, een eufemisme voor corruptie.
Volgens commentatoren zou Wu verantwoordelijk worden gesteld voor de aftakeling van de justitie gedurende het laatste decennium. Vooral de promotie van de corrupte Lu Enguang wordt haar kwalijk genomen. Lu loog over zijn kwalificaties om politiek leider te worden aan het hoofd van een departement op het ministerie. Hij zou voordien ook hoger op geklommen zijn door smeergeld. Wu spendeerde de meeste tijd van haar loopbaan in de oostelijke provincie Shandong waar ze opklom tot provinciaal onder partijsecretaris. Ze verhuisde in 2003 naar Beijing om er te werken op het ministerie van justitie.

Comité

In totaal zijn er sinds het aan de macht komen van Xi Jinping in 2012 al 18 leden van het Centraal Comité uitgestoten en nog 17 plaatsvervangers. Het Centraal Comité kwam vier dagen bijeen ter voorbereiding van het partijcongres dat woensdag begint. De 332 leden en plaatsvervangers (zonder stemrecht) hebben gediscussieerd over het eigen werkrapport over de voorbije 5 jaar dat na de opening aan het congres zal worden voorgelegd. Ze keurden ook het rapport van de Central Commission for Discipline Inspection goed en dat werd voordien op het congres zelf gedaan. Nooit eerder werden echter zo veel verantwoordelijken geweerd. Het plenum ratificeerde de beslissing van het Politiek Bureau om 12 leden van het Centraal Comité uit de partij te zetten, twee andere gevallen worden nog onderzocht en één persoon werd gewoon uit zijn functie ontheven. De 12 uitgesloten leden werden al vervangen door 11 plaatsvervangers waarbij Jiangsu partijsecretaris Li Qiang.
Tenslotte heeft het Centraal Comité ook gediscussieerd over een verandering aan de partijgrondwet namelijk de manier waarop de ideologie van Xi Jinping hieraan zal worden toegevoegd. Deze partijgrondwet heeft het al over de ‘Wetenschappelijke kijk op ontwikkeling’ van Hu Jintao en de ‘Three Represents’ van Jiang Zemin zonder hen bij naam te noemen. Van die bewoording zal afhangen of de gedachten van Xi Jinping op de hoogte zouden komen van deze van Mao Zedong en Deng Xiaoping die wel met naam worden genoemd.
Momenteel arriveren  in Beijing de  2.287 afgevaardigden die gekozen werden door de meer dan 89 miljoen leden. Gedurende 10 maanden werden in 40 kiesomschrijvingen verkiezingen gehouden waarvan 31 in de provincies. Het congres zal niet enkel de politieke lijn uitstippelen voor de komende 5 jaren maar zal ook een nieuw Centraal Comité kiezen waarvan het Permanent Bureau ook grotendeels aan vernieuwing toe is. Het is onder meer uitkijken of Xi Jinping een vervanger naar voor zal schuiven die hem na 2022 zou opvolgen.
Bronnen: Peoples Daily, SCMP, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *