Partijcongres: Hoe worden afgevaardigden verkozen?

De verkiezing van de 2.287 afgevaardigden voor het 19de nationaal partijcongres van de CPC gebeurde met iets meer inbreng van de partijleden dan bij het vorige congres.

partijcongres

Aankomst afgevaardigden


Liefst 99,2% van alle 89 miljoen partijleden werden bij de verkiezingen betrokken. Bij het vorige congres bedroeg de participatie 98%. Alle basiscellen van de Partij werden ingeschakeld. Dat zijn er 4,5 miljoen, met gemiddeld een twintigtal leden.
Hoe het er concreet aan toe ging leren we uit de ervaringen van het Renmin wijk van het district Linwei in de stad Weinan (provincie Shaanxi). De provincie heeft 37 miljoen inwoners en mocht 44 vertegenwoordigers aanduiden voor het congres.
Het partijcomité van de Renmin wijk groepeert 24 basiscellen met in totaal 833 partijleden. Ze werden allemaal geconsulteerd voor de verkiezingen. Op een mobilisatievergadering werden de voorwaarden uiteengezet waaraan kandidaat vertegenwoordigers moeten voldoen. De partijleden mochten daarna schriftelijk kandidaten naar voor schuiven. Lei Bicao, een gewoon lid van een basiscel, schreef vier namen op. Eén daarvan was Jia Xiangdong , het hoofd van de organisatieafdeling op het niveau van het Linwei district. Naast de mobilisatievergadering bezochten de plaatselijke partijverantwoordelijken oude leden aan huis om hun stembiljet te laten invullen. De partijleden die van huis weg waren – 130 in totaal- werden gecontacteerd per telefoon of per WeChat.
Uit deze aanbevelingen van de basisleden kwamen voor heel de provincie 276 kandidaat vertegenwoordigers naar voor. Daarbij zaten 35% ambtenaren. De overige 65% waren partijleden die in bedrijven werken.
In een volgende fase heeft het provinciaal partijbestuur de lijst met kandidaten ingekort tot 60. Daarbij werd gekeken naar de kwaliteiten van de kandidaten en een evenwichtige vertegenwoordiging van sociale groepen en regio’s. Er kwamen ook opiniepeilingen en interviews bij te pas.
Deze lijst van 60 kandidaten werd in mei ter stemming voorgelegd aan het provinciale partijcongres van Shaanxi om de 44 afgevaardigden voor het nationale congres te  kiezen. Onder meer  Jia Xiangdong van het district Linwei werd verkozen. Ook Wu Xiangqin, de vrouwelijke partijsecretaris van het dorp Fengshou, die arme families steunde om walnoten, kastanjes en zijdewormen te kweken, werd verkozen.
In de provincie Shaanxi was uiteindelijk 98,73% van alle partijleden betrokken bij het verkiezingsproces.
Op een gelijkaardige manier zijn in alle 32 Chinese provincies afgevaardigden verkozen. Daarnaast waren er ook 8 functionele kieskringen voor centrale organisaties en voor het leger.
De topleiders van de Partij zijn niet in hun eigen departement verkozen. Men heeft ervoor geopteerd hen voor te stellen als kandidaat in een provincie.
Xi Jinping, de secretaris-generaal, is verkozen tot een van de afgevaardigden van de provincie Guizhou. Dat gebeurde unaniem door de 730 leden van het provinciale partijcongres.
Premier Li Keqiang wordt vertegenwoordiger van Guangxi . De vijf andere leden van het Permanent Comité (de topleiding) vertegenwoordigen Binnen-Mongolië, Xinjiang, Yunnan, Hunan en Shaanxi. De keuze is geen toeval. Het gaat om provincies waar de strijd tegen de armoede nog niet gewonnen is, om regio’s met veel ethische minderheden of plaatsen die cruciaal zijn voor het OBOR project (de nieuwe Zijderoutes). Met die keuze willen ze hun inzet beklemtonen voor de belangrijke ontwikkelingsstrategieën van de Partij.
De partij telt ongeveer 30% boeren , herders en vissers, 10% arbeiders, 10% kaderleden van staat of partij, 25% bedrijfskaderleden en zelfstandige beroepen, en 20% gepensioneerden. Een kwart van de leden zijn vrouwen, een kwart is minder dan 35 jaar, en bijna 40% heeft een diploma van hoger onderwijs.
Bron: People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar