Ex-voorzitter China Development Bank uit partij gezet

Voormalig voorzitter Hu Huaibang van de China Development Bank werd uit Communistische Partij gezet. De waakhond tegen corruptie beschuldigt hem er van zijn positie te hebben misbruikt voor gewin en het aanvaarden van smeergeld ofwel rechtstreeks ofwel door verwanten.

Hu Huaibang (SCMP)

De Central Commission for Discipline Inspection (CCDI) heeft zaterdag bekend gemaakt dat voormalig China Development Bank voorzitter Hu Huaibang uit de partij wordt gezet wegens ernstige inbreuken op de disciplineregels. Zijn dossier werd over gemaakt aan het gerecht dat hem zal vervolgen. Het onderzoek vond dat hij de achtpunten code voor partij- en bestuurlijk gedrag overtrad, gewin zocht door zijn positie te misbruiken voor promoties, macht ruilde tegen geld en ook zijn verwanten toeliet zijn macht te gebruiken voor persoonlijk gewin. Naast de corruptie verwijt CCDI Hu ook dat hij zich overgaf aan een decadente levensstijl en dat hij ook weigerde mee te werken met het onderzoek.

De China Development Bank is de grootste van de drie politieke banken. Ze speelt een cruciale rol bij de financiering van infrastructuur, maar ook bij strategische investeringen in het buitenland zoals projecten in het kader van het Belt & Road Initiative. De 64 jarige Hu stapte in 2013 over als voorzitter van de Bank of Communications naar de China Development Bank. Hij ging in september 2018 met pensioen. Een maand nadien werd bekend dat hij gelinkt werd aan de voormalige Gansu partijsecretaris Wang Sanyun die vorig jaar tot 12 jaar hechtenis werd veroordeeld wegens het aanvaarden van 66 miljoen aan smeergeld.

Uit de gegevens van de waakhond tegen corruptie blijkt dat ongeveer 20 personen met het niveau van onderminister vorig jaar werden bestraft. In totaal kregen 485.000 partijleden uit de diverse niveaus vorig jaar een disciplinaire straf en 19.000 gevallen werden doorgestuurd naar het gerecht.

Bron: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *