Expo bevordert betrekkingen met Arabische staten

De vijfde China-Arab States expo te Yinchuan streeft naar een gemeenschappelijke toekomst tussen China en de Arabische staten. Daarbij komen schone energie en technologie meer voorop te staan. China is al de grootste handelspartner van de Arabische landen.

De expo tussen China en de Arabische landen te Yinchuan is aan een vijfde editie toe en 239 bedrijven nemen deel. China blijft de grootste handelspartner van de Arabische landen. Xi Jinping wenste de expo veel geluk en herinnerde de Arabische landen er aan dat zij de handen in elkaar slaan om de pandemie te bestrijden. Xi zei dat China klaar is om met de Arabische staten samen te werken, de vrede te bevorderen, win-win te bereiken en samen het ‘Belt & Road Initiative’ uit te bouwen. Zo kan het strategisch partnerschap een hoger niveau bereiken en samen een Chinees-Arabische gemeenschap uitgebouwd worden met een gedeelde toekomst.

CPPCC-ondervoorzitter Shao Hong zei in een videoboodschap aan de expo dat de investeringen in 2 richtingen variëren van olie en aardgas tot architectuur,  productie, logistiek en elektriciteit. Hij merkte verder op dat China streeft naar meer samenwerking met Arabische landen op gebieden als hightech, financiële investeringen, gegevensbeveiliging en energie .

Energie

Expostand schone energie en nieuwe materialen

De bilaterale handel bereikte $239.4 miljard in 2020 en de invoer van petroleum 250 miljoen ton, zowat de helft van de Chinese invoer. Directeur Zhang Jianhua van de National Energy Administration merkte op dat energiesamenwerking een vitale rol speelt in het partnerschap. Naast verdere samenwerking op het vlak van traditionele energie stelde hij voor ook de handen in elkaar slaan om de overgang naar een schone, koolstofarme energie mogelijk te maken. Hij voegde er nog aan toe dat de Arabische landen welkom zijn daartoe het Belt and Road Energy Partnership te vervoegen dat in 2019 van start ging.

Bilaterale Cijfers

De Arabische landen voerden voor $122.9 miljard uit naar China. China investeerde vorig jaar $20 miljard en omgekeerd investeerden de Arabische landen $3,8 miljard in China. De sinds 2004 opgestarte onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord hebben na 5 onderhandelingsrondes een akkoord bereikt over de meerderheid van de problemen zoals de handel in goederen. De onderhandelingen over diensten zullen worden opgestart.

Techno

Stand digitale economie en grensoverschrijdende e-commerce

Naast de traditionele focus op energie komt samenwerking op technologisch vlak meer en meer op de voorgrond. Vooral Huawei speelt een voortrekkersrol bij de digitalisering van de Arabische economieën.  Voorzitter Mohammed Al-Ajlan van de Saudi Chinese Business Council merkte op dat de Saoedische regering een nationale digitale en AI-strategie uitvaardigde en dat hij verheugd is over de samenwerking met de Chinese technologische giganten zoals Huawei. Op de expo werden uiteindelijk 277 akkoorden gesloten die voor 156 miljard yuan aan investeringen inhouden.

2Opmerkenswaardig in dit verband is dat Xi Jinping woensdag telefoneerde zowel met de Iraanse president Ebrahim Raisi als met de Iraakse president Barham Salih. Voor de South China Morning Post is dit het bewijs dat China een grotere rol in de regio wil spelen in schril contrast tot de VS die de aftocht bliezen uit Afghanistan.

Global Times, scmp, Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *