Facebookbaas surft door Beijing salons

Facebookbaas Mark Zuckerberg is in Beijing om deel te nemen aan het driedaags China Development Forum. Belangrijker dan zijn jogging voor Tiananmen zonder maskertje waren de ontmoetingen met collega Jack Ma, maar ook met propagandabaas Liu Yunshan. Beide zijden prezen elkaar. Onuitgesproken bedoeling van Zuckerberg is allicht dat Facebook zoals LinkedIn toegelaten zou worden in China.

zuckerjackma

Zuckerberg (l) & Jack Ma (r)


Dit weekend wordt gedurende 3 dagen het China Development Forum gehouden en dat is een ontmoeting van zaken- en wereldleiders over de toekomst van China. Het Forum valt allicht niet toevallig na de bekendmaking van het dertiende vijfjarenplan. Behalve IMF voorzitter Lagarde nemen onder meer deel: Henry Kissinger, bedrijfs-CEO’s o.a. Starbucks, Michelin, Lenovo en vooral de ICT-giganten zoals Zuckerberg, Ding Lei en Jack Ma.
Vicepremier Zhang Gaoli zag verbetering in de economie en beloofde een versnelling van de financiële regelgeving om besmetting te voorkomen in de beurs, wissel-, obligatie en vastgoedmarkten. In zijn gesprek met Zuckerberg zei Jack Ma dat China zich in een pijnlijke periode van herstructurering bevindt en dat gedurende deze periode van twee tot drie jaar de focus gelegd moet worden op 3 zaken: de concumptie, de diensten en hightech. Voor Jack Ma is innovatie de uitweg. Zuckerberg prees China om het groot aantal ingenieurs dat het voortbrengt. Uiteraard werd hierbij gepraat over de historische overwinning van het AI-programma AlphaGo tegen de Koreaanse topspeler Lee See-dol. “Machines kunnen slimmer zijn dan de mens, maar niet wijzer” aldus de Alibababaas. Zuckerberg geloofde dat AI een technologie is die de wereld kan veranderen, maar de komende tien jaar wordt ook virtuele realiteit een heet onderwerp. Ma prees Zuckerberg (die met een Chinese gehuwd is) om zijn respect voor de Chinese cultuur en voegde er aan toe dat de oosterse en de westerse cultuur van elkaar kunnen leren. Ding Lei van Xiaomi zei op het Forum ironisch dat het westen nog wat te kopiëren heeft van China.
zuckerliu

Facebookbaas met propagandachef


Op zaterdag had de Facebook-baas een gesprek met de CPC propagandabaas Liu Yunshan. Liu vroeg of Zuckerberg zijn bedrijfservaring zou delen met Chinese bedrijven opdat het internet de volkeren van alle landen zou ten goede komen. China wil dat er een wereldwijd bestuur komt over Internet waarbij de diverse landen gaan samenwerken. Sommigen vrezen dat dit meer censuur zou inhouden. Feit is dat momenteel LinkedIn wel toegelaten is in China en Facebook en Twitter (nog?) niet. Marc Zuckerberg deed eerder al pogingen om China ter wille te zijn door de werken van Xi Jinping bovenaan zijn bureel te leggen. Het “correct liberale” denken heeft er ook moeite mee dat hij zich dit weekend joggend liet fotograferen voor Tiananmen onder de foto van Mao en dit zonder maskertje op! Hoe kon Zuckerberg deze foto op Facebook plaatsen, aldus vragen de critici zich nog af. De Facebookbaas weigerde op de vraag van Reuters te antwoorden over de Facebookplannen in China.
China Daily, SCMP, The Guardian

Print Friendly, PDF & Email

5 comments for “Facebookbaas surft door Beijing salons

  1. laat Facebook maar toe in China dan heb je nog een clickfarm erbij zoals Indian en Philippen.

  2. Ik ben het eens met hahaha, misschien afgezien van de ‘clickfarm’ want ik weet niet wat dat is. Ik ben nu in Hangzhou en klungel rond op Facebook via een vpn. Dat gaat wel, maar het is een uiterst unfaire situatie. Arme mensen of (digitaal) ongeletterden hebben die mogelijkheid niet.
    In een socialistisch land moet iedereen dezelfde mogelijkheden en kansen hebben.

  3. aan huub: click farm is wanneer iemand betaald om zijn of haar Facebook pagina zelf YouTube te like te clicken in een 3e wereld land zoals India en Philippen die erg goed Engels spreekt. als China Facebook toe laat heb je een clickfarm erbij. dat betekend dat het aantal like erg nep zou worden. zo mijn commentaar is meer sarcast.

  4. @Huub
    Vanuit het perspectief van de gehele Chinese maatschappij, wat zijn de voor- en nadelen van regelgeving/censuur in de digitale wereld? Waarom vind je dat regelgeving/censuur beter afgeschaft moet worden?

  5. Facebook zou ik eventueel nog door de vinger zien maar twitter komt het land hopelijk nooit binnen. Waarom? De censuur bij twitter ligt veel hoger dan facebook. Uit eigen ondervinding merk ik op dat twitter eerder een oorlogspropagandakanon is van Washington en Brussel. Er is vrije mening zolang het past bij het kraampje en anders wordt uw twiet publiek ontoegankelijk gemaakt. China moet haar eigen publiek van 1,3 miljard beschermen tegen “boze machten”, daarom is het goed om facebook, twitter en google(NSA) buiten te houden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *