Filmfestival van VN en China voor culturele uitwisseling in Macau 2019

Een instelling van de Verenigde Naties en een Chinees mediabedrijf organiseren volgend jaar in Macau een filmfestival. Het thema is een oproep gelanceerd door Xi Jinping.

filmfestivalDe United Nations Alliance of Civilizations en de Shinework Media Group bereiden een filmfestival voor.

Samen voor een menselijke toekomst

Afgelopen maandag hebben ze daarover een akkoord, een memorandum of understanding (MOU) getekend. In de Speciale Administratieve Regio Macau (SAR Macau) zal het filmfestival in de tweede helft van 2019 worden georganiseerd. Als onconventioneel thema is een uitspraak van Xi Jinping gekozen. Dat is ‘laten we aan een gezamenlijke toekomst voor de mensheid bouwen’. De organisatoren van het festival hebben eraan toegevoegd: ‘door middel van de film’.

De Top 10 van Macau

Een panel zal uit inzendingen van over de hele wereld 30 films selecteren. Voor de beoordeling zorgen experts uit de filmindustrie. Zij stellen een Top Tien samen van prijswinnaars. In Macau zal de uitreiking van de prijzen dan gebeuren. Presentatoren zijn voormalige vertegenwoordigers en ambassadeurs van de VN. Vervolgens worden de winnende films in een groot aantal landen vertoond. Het is de bedoeling hiermee de boodschap om te ‘bouwen aan een gezamenlijke toekomst voor de mensheid’ te verspreiden.

Film en wereld

Voor de professionele aanpak van het festival zorgt Jonathan Shen, de oprichter en CEO van Shinework Media. Dit is een particulier bedrijf dat programma’s maakt over de filmwereld. Het legt ook culturele contacten tussen filmmakers en acteurs uit verschillende landen en China. Daarbij werkt het samen met Chinese staatsinstellingen. Een bekend product van Shinework Media is World Film Report, een programma over de mondiale filmindustrie op staatszender CCTV-6. Het is een mix van nieuws en show rond de internationale filmindustrie, en het eerste dergelijke tv-programma in China.

China en de VN

filmfestivalSystematisch vergroot China de laatste tijd zijn betrokkenheid bij allerlei initiatieven van de VN. Zo werkt China bijvoorbeeld steeds nauwer samen met het UN Office for Outer Space Affairs (UNOOSA). China zal zijn ruimtevaartsystemen gedeeltelijk openstellen. Het is de bedoeling de duurzame ontwikkeling in de ruimte te bevorderen. China wil daartoe vooral andere ontwikkelingslanden uitnodigen om de ‘ruimtevaartkloof’ met de rijke landen te dichten.Verder is er een intentieverklaring voor samenwerking aan de Belt and Road Space Information Corridor. Ruimtevaarttechnologie komt ter beschikking van de landen die meedoen met het Belt&Road Initiative (BRI)

Macau op de maritieme zijderoute

Waarom is Macau gekozen voor dit eerste festival? Ook hier is een verband met de BRI. Macau was in de geschiedenis een belangrijke haven op de maritieme zijderoute. Sinds Macau – een ex-kolonie van Portugal – teruggegeven is aan China diversifieert het zijn economie. Een van de manieren om dat te doen is om het schiereiland te laten fungeren als ontmoetingsplaats. Er vindt culturele uitwisseling plaats tussen China en de rest van de wereld. Net als in de Speciale Administratieve Regio Hongkong geldt in de SAR Macau het principe van 1 land, 2 systemen. In beide regio’s komen verschillende invloeden uit alle hoeken van de wereld samen.

Barrières van onbegrip doorbreken

Het initiatief van dit filmfestival past precies bij de doelstelling van de in 2005 opgerichte United Nations Alliance of Civilizations (UNAOC). Op initiatief van Spanje en Turkije ontstond deze UNAOC met als doel landen aan te sporen tot gezamenlijke actie. De leden willen culturele en sociale barrières doorbreken, bijvoorbeeld tussen het Westen en de moslimwereld. Aan de UNAOC nemen intussen 146 instellingen deel uit 119 lidstaten van de VN. China is er daar een van.
Bronnen: China Daily, unaoc.org, shinework.com, unoosa.org, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *