‘Fox Hunt’ onder vuur in VS

Volgens de New York Times heeft Washington bij Beijing geprotesteerd omdat Chinese politiemensen in het geheim in de VS verdachten van corruptie zouden opsporen en onder druk zetten om naar China terug te keren. De krant beroept zich op getuigenissen van anonieme VS-ambtenaren over operatie Fox Hunt. Chinese bronnen ontkennen en verwijzen naar Amerikaanse verkiezingskoorts.

foxhuntDe campagne heeft officieel ‘Fox Hunt’ (Vossenjacht) en heeft tot doel belangrijke verdachten van economische misdaden, waarvan sommigen al jaren geleden naar het Westen gevlucht zijn, terug naar China te brengen voor berechting, en zoveel mogelijk illegaal verworven rijkdom te recupereren. Er zijn in iets meer dan een jaar al 940 verdachten gerepatrieerd, waaronder 70 vrijwillig. Aan Interpol is een lijst met de top-100 gezochte verdachten toegezonden.

De belangrijkste vluchtlanden zijn de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Geen van hen heeft een uitleveringsverdrag met China, maar in april dit jaar is er een informeel akkoord gesloten waarbij de VS beloven mee te helpen aan het repatriëren van Chinese misdadigers die in de VS verblijven. China heeft aan de VS een lijst met 40 in de VS verblijvende verdachte Chinezen bezorgd. Twee Chinese politiemensen verblijven in de VS om aan deze zaken te werken.

Volgens anonieme ambtenaren met wie de NewYork Times sprak zou het de Amerikaanse regering dwars zitten dat nog meer Chinese politiemensen in het geheim in de VS werken in plaats van samen met de Amerikaanse politie. China en de VS hebben natuurlijk al tientallen jaren spionnen op elkaars grondgebied. Maar ditmaal zou het om meer dan het ‘gewone’ werk gaan. Het gaat om speciale politiemensen die uitsluitend voor Fox Hunt werken. Die zouden de VS onofficieel binnen komen als toeristen of zakenmensen.

Intimidatie

De New York Times stelt ook vragen bij de manier waarop Chinese agenten erin slagen verdachten die in het buitenland in weelde leven, te ‘overtuigen’ om vrijwillig terug te keren De Chinese politie zou de verdachten, hun familie en bekenden intimideren. Zo zouden zelfs achtergebleven familieleden in China bedreigd worden. De anonieme ambtenaren weigerden aan de New York Times concrete voorbeelden te geven. Maar Wall Street Journal geeft als voorbeeld de broer van de van corruptie verdachte toppoliticus Ling Jinghua, Ling Wancheng die in Californië verbleef. Wancheng is een gewezen directeur van het persagentschap Xinhua, waartegen (nog) geen formele beschuldiging loopt. Chinese geheime agenten zouden de ex-echtgenoot van de minnares van de man in de VS benaderd hebben om inlichtingen te verschaffen. De man zelf is al maanden ondergedoken. De krant denkt dat Ling Wancheng erg belangrijk is omdat hij via zijn broer gevoelige politieke informatie heeft; hij zou eventueel politiek asiel kunnen vragen.

Samenwerking

Marc Raimondi, een woordvoerder van het ministerie van Justitie, verklaarde aan de krant dat “de VS geen veilige haven voor misdadigers is, van welk land dan ook”. China is volgens hem in veel gevallen niet in staat om de bewijzen van schuld te leveren die de Amerikaanse justitie vraagt.
Liu Dong, een van de directeuren van operatie Fox Hunt, verklaarde vorig jaar dat de Chinese agenten de plaatselijke wetten moeten respecteren en samenwerken met de lokale politie. Maar hij liet een achterdeur open: ook in landen waar geen samenwerkingsakkoord mee is, mag de Chinese politie jacht maken op verdachten.
De New York Times kadert de zaak duidelijk politiek: de spanningen tussen de VS en China lopen op; de VS beschuldigen China van diefstal van persoonsgegevens uit een officiële Amerikaanse databank, de VS zijn ongelukkig over de recente Chinese devaluatie, en er zijn de beschuldigingen over een campagne van de Chinese overheid tegen burgerrechten. De krant relativeert ook de Amerikaanse verontwaardiging: Sinds 9/11 ontvoert de CIA terrorismeverdachten in het buitenland en ondervraagt ze in geheime gevangenissen in het buitenland.
In december 2014 was er volgens Australische ambtenaren een incident toen twee Chinese undercover agenten betrapt werden in Australië. Volgens deze ambtenaren beloofde China dat het niet meer zou gebeuren.
De beweringen van de New York Times en Wall Street Journal zijn intussen overgenomen in Europese media zoals De Standaard.
De Chinese krant China Daily reageerde op het bericht in de New York Times en vroeg toelichting aan het Chinese ministerie van Openbare Orde. Een eveneens anonieme bron daar bevestigde dat mensen van het ministerie bij buitenlandse opdrachten altijd officieel als politie een visum moeten aanvragen. Het Chinese gerecht verschaft zoveel mogelijk informatie aan het Amerikaanse en vraagt hen om bijstand om verdachten te repatriëren. “Maar door verschillen in wetten en juridische procedures tussen China en de VS gebeurt het dat het Amerikaanse gerecht vindt dat de bewijzen onvoldoende zijn en dat ze aarzelen om een onmiddellijke feedback te geven voor bepaalde gevallen.” De krant laat professor Jin Canrong van Renmin Universiteit uitleggen dat door de stijgende verkiezingskoorts in de VS de druk om China aan te klagen toeneemt. Xinhua vindt echter dat alle landen, ook de VS, baat hebben bij het wereldwijd samenwerken in de strijd tegen corruptie. Het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken stelt het afsluiten van een uitleveringsverdrag als prioriteit.
Bronnen: China Daily, New York Times, Wall Street Journal, De Standaard.
http://www.nytimes.com/2015/08/17/us/politics/obama-administration-warns-beijing-about-agents-operating-in-us.html?_r=0
http://www.wsj.com/articles/hunt-for-chinese-man-in-u-s-fuels-political-intrigue-1439771779

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *